Angajații din Sănătate intră azi în grevă de avertisment. De vineri, grevă generală

Publicat: 07/05/2018, 11:09

Federația Sanitas a anunțat că, luni, va avea loc o grevă de avertisment, urmând ca pe 11 mai angajații din sănătate să declanșeze greva generală.

Potrivit calendarului propus de sindicat, greva de avertisment va avea loc luni, între orele 09.00-11.00, iar pe data de 11 mai, angajații din sănătate și din asistență socială vor intra în grevă generală.

Sanitas reiterează faptul că organizația rămâne deschisă la dialog, în condițiile în care partea guvernamentală oferă soluții consistente pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate și Asistență socială prin aplicarea noii legi a salarizări.

Sindicatul Solidaritatea Sanitară a anunțat că, luni, va organiza o „grevă românească” de avertisment prin pichetarea mai multor spitale ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor legate de sporuri. Protestul va avea loc în același timp cu greva anunțată de Federația Sanitas.

„Solidaritatea Sanitară se alătură formelor legale de protest pentru susținerea revendicărilor comune. (…) În acest sens, în data de 7 mai 2018 Federația „Solidaritatea Sanitară” va organiza, timp de două ore, o „grevă românească” de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasă, echipați în ținutele de protest, și greva japoneză din partea salariaților aflați la serviciu) ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor organizației așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțată de Federația Sanitas”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Sindicatul Solidaritatea Sanitară.

Potrivit sursei citate, Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă strângerea semnăturilor pentru grevă, până în acest moment exprimându-și acordul pentru declanșarea ei peste 23% din cei care fac parte din sindicat.

„Acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” se desfășoară în cadrul protestului împotriva „creșterilor salariale” care scad veniturile angajaților din sănătate, continuând formele de protest desfășurate până acum. Una dintre revendicările esențiale ale Federației „Solidaritatea Sanitară” o reprezintă eliminarea „sancțiunilor pentru asigurarea continuității asistenței medicale” pe care o constituie includerea în limita de 30% a sporurilor pentru gardă și a celor pentru activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare, cea eficientă soluție constituind-o eliminarea acestei limite”, se mai arată în comunicatul sindicatului.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că sindicatele din Sănătate sunt chemate în data de 8 mai la discuții cu premierul și miniștrii Muncii, Sănătății și de Finanțe, legat de nemulțumirile acestora privind sporurile.

Sindicaliștii susțin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 și 1.100 de lei.