Anunțul lui Băsescu după ce Ponta i-a cerut să-i retragă decorația lui TÅ‘kés

Anunțul lui Băsescu după ce Ponta i-a cerut să-i retragă decorația lui TÅ‘kés
Publicat: 23/08/2013, 19:41
Actualizat: 23/03/2019, 07:13

Președintele Traian Băsescu a luat notă de inițiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat lui TÅ‘kés László, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii, anunță purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, potrivit Mediafax.

Președinția a remis un comunicat, semnat de Oprea, în care se fac precizări despre solicitarea prim-ministrului Victor Ponta pentru declanșarea procedurilor legale în vederea retragerii Ordinului Național „Steaua României” – în grad de Cavaler acordat lui TÅ‘kés László.
În comunicat se arată că solicitarea premierului a fost trimisă Administrației Prezidențiale în 22 august 2013.

„(1) – domnul TÅ‘kés László a fost decorat de președintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989; – (2) – în temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea și funcționarea consiliilor de onoare ale ordinelor naționale «Steaua României», «Serviciul Credincios» și «Pentru Merit», «cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini și fapte pe care le consideră dezonorante comise de alți cavaleri ai respectivului ordin și care aduc prejudicii morale și ating demnitatea și onoarea Ordinului»; menționăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Național «Steaua României», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanșarea procedurii de retragere a acestei decorații”, se arată în comunicat.

Președinția precizează și condițiile în care se poate pierde calitatea de membru al unui ordin.

„(3) – în temeiul Articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, «calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situații: a. – condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului»; – (4) – în temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizării unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligația să convoace Consiliul de Onoare al Ordinului Național «Steaua României»; hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului Național «Steaua României», motivată, se comunică, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decorației sau de respingere a sesizării, după caz (conform Art. 6 Alin. 2 din HG nr. 1511/2005), iar Cancelaria Ordinelor, în baza hotărârii Consiliului de Onoare al Ordinului Național «Steaua României», după caz, înaintează președintelui României, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decorației”, se arată în comunicat.

Președinția menționează că președintele ia notă de solicitarea premierului, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii.

„(5) – președintele României, domnul Traian Băsescu, ia notă de inițiativa prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii; singura soluție de retragere a Ordinului Național «Steaua României» – în grad de Cavaler acordat domnului TÅ‘kés László este cea prevăzută în HG 1511/2005, și anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Național «Steaua României»; – (6) – menționăm că Ordinul Național «Steaua României» are 1.311 membri și că, până în prezent, niciunul dintre membri nu a făcut, conform legii, solicitarea de retragere a decorației acordată domnului TÅ‘kés László; de asemenea, mai menționăm că solicitarea nu trebuie adresată președintelui României, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii; – (7) – domnul președinte Traian Băsescu consideră necesar ca, ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituțional atât de înalt, aceastea să fie în deplin acord cu legea”, se mai arată în comunicat.

Surse oficiale declarau, joi, pentru MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta îi va solicita președintelui Traian Băsescu, retragerea ordinului Steaua României pentru europarlamentarul Lazslo Tokes.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

Marți, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” și „neadevărate” acuzațiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susținând că afirmațiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susținut că în data de 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcțională și apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmațiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia și Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieșite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.

Conferirea decorației a fost motivată, potrivit decretului semnat de șeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...