Aristotel Căncescu a fost ARESTAT. STENOGRAME: „E nasoală rău, păi îs 4 milioane de euro acolo, mă”. UPDATE

Aristotel Căncescu a fost ARESTAT. STENOGRAME: E nasoală rău, păi îs 4 milioane de euro acolo, mă. UPDATE
Publicat: 25/10/2014, 20:38

UPDATE Președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, liderul PNL Aristotel Căncescu, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție privind atribuirea preferențială de contracte pe bani publici, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Decizia instanței supreme este definitivă, astfel că Aristotel Căncescu, urmează să fie încarcerat. ICCJ a admis contestația procurorilor DNA la o decizie anterioară, nedefinitivă, vizând cercetarea lui Căncescu sub control judiciar.

Instanța a mai decis ca Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Brașov, să fie în continuare cercetat sub control judiciar.

În referatul procurorilor DNA depus inițial la instanță, se arată că liderul PNL Brașov a favorizat două firme deținute de apropiați de-ai săi, plătindu-le sume nejustificate din bugetul CJ pentru contracte publice atribuite fraudulos. În schimb, una dintre firme i-ar fi construit lui Căncescu un teren de tenis, la el acasă, chiar din banii necuveniți obținuți din contractele cu CJ Brașov. Într-un alt contract, suma plătită de CJ Brașov ar fi fost umflată de Căncescu cu peste 1.000%, ajungându-se în situația ca 2 kilometri de șosea să fie asfaltați parțial cu exorbitanta sumă de aproape 4 milioane de lei. Procurorii mai arată că Aristotel Căncescu ar fi fost sprijinit politic și de deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir.

Curtea Supremă a decis că șeful CJ Brașov trebuie să fie cercetat sub control judiciar. Acum DNA a contestat această decizie. DNA spune că Aristotel Căncescu este suspectat că ar fi comis „opt(8) infracțiuni, din care șase(6) infracțiuni de abuz în serviciu( din care una în forma instigării) o infracțiune de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență prin care a produs un prejudiciu în bugetul Consiliului Județean Brașov, estimat până în acest moment al cercetărilor în total aproximativ la 7.672.228,32 euro”

Tot în acest dosar DNA a solicitat și încuviințarea arestării preventive a deputatului Ion Diniță. Despre Diniță procurorii susțin că ar fi fost cel care l-ar fi mituit pe deputatul Ion Diniță. Iată ce au constat procurorii DNA într-o analiză preliminară:

â–º”În calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov a aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legislației în vigoare privitoare la procedura achizițiilor publice (OUG 34/2006), modificarea prin acte adiționale și prin alte contracte interpuse, două contracte de achiziții publice în favoarea SC GOTIC SA, cauzând cu intenție un prejudiciu de 27.891.332,22 lei în bugetul CJ Brașov sumă cu care a îmbogățit SC GOTIC SA” .

â–º”În schimbul abuzului dispus a obținut pentru sine, de la Diniță Ion mită mascată prin intermediul televiziunii locale pe care o deține SC CANARIS SRL în cuantum de 384.750 lei, sub forma unor contracte de publicitate”

Procurorii DNA au mai inserat în documentele depuse la instanță și o serie de depoziții ale unor martori, funcționari publici care au explicat că CJ acorda discreționar contractele către firma lui Diniță. DNA arată următoarele în documentele depuse la instanță:

â–º„Dacă adăugam faptul că în aceleași interval, cele două firme au deținut majoritatea contractelor de achiziții publice la CJ Brașov cu profit de peste 1000% (așa cum este cazul contractelor din prezenta cauză) precum și faptul că din SEAP rezultă că în ultimii ani CJ a desfășurat foarte puține proceduri prin acest sistem și doar pentru servicii de transport aerian și mere pentru școli, rezultă fără dubiu că gestionarea banului public privind achizițiile publice, de către inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL a fost concentrată și subordonată interesului privat a două firme și propriului interes deoarece a primit în schimbul acestor abuzuri infracționale mită sub formă de contracte de publicitate și construcția unui teren de tenis, așa cum vom detalia în continuare”, mai arată DNA.

Martor: „Toate lucrările de întreținere vară-iarnă erau încredințate firmei GOTIC S.A., care era condusă de Diniță Ion”

â–ºO serie de declarații ale funcționarilor vorbesc despre cum se desfășurau lucrurile la CJ Brașov, potrivit procurorilor: ,,…Începând cu anul 2006, de când s-a încheiat contractul de concesiune cu GOTIC S.A., care nici măcar nu este un veritabil contract de concesiune, aspect pe care l-am comunicat la acel moment la cei de la Serviciul de achiziții, însă nu puteai să discuți prea tare chestia asta la vremea respectivă. Arăt că în ziua de azi aș avea curaj să refuz semnarea unui astfel de proces verbal, însă la vremea respectivă cred că dacă aș fi făcut acest lucru trebuia să-mi caut de lucru începând cu a doua zi. Astfel, arăt că în acea vreme, toate lucrările de întreținere vară-iarnă, investițiile noi la drumurile județene etc. erau încredințate prin Direcția de Drumuri Județene condusă de Costea Viorel, firmei GOTIC S.A., care era condusă de Diniță Ion.

â–ºProcurorii mai susțin că „încă din 2006 era cunoscut și de nediscutat în rândul angajaților CJ Brașov, că inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL, prin oamenii săi de încredere, în special Pascu și Costea de la drumuri județe acordă contracte firmei favorite a prietenului său, DINIȚĂ ION… după declanșarea cercetărilor în prezenta cauză pentru a fi găsite soluțiile infracționale de mascare a abuzurilor, Căncescu a realizat relația cu DINIȚĂ ION prin chiar omul de încredere Pascu”.

Procurorii au atașat la dosar și stenograme, rezultate din urma unor interceptări ambientale, pe care le redăm mai jos.

â–º„Ambientală 13.08.2014 Diniță Pascu – care se întâlnesc la un restaurant al unui hotel din Brașov: …

PASCU: ….da” sunt aproape convins că el discutase deja .. Căncescu zice, da” de ce nu face Gotic-u” lucrări în valoare de 18 miliarde? Fără să ne ceară nici un ban și atuncea nu mai e prejudiciu.

PASCU: Căncescu zice, băi, …dacă se poate și așa e okay. Dar alți angajați CJ în schimb a avut o cu totul altă poziție, dar de față cu toți. Zice, băi, pe contractul ăla nu se mai poate lucra pentru că și o să vezi acuma …contractul a fost pe perioadă determinată, suntem în afara contractului și adițional nu se mai poate face acuma. …Zice la 18 punct( art.18 din contractul cu GOTIC) …habar n-am, da îți pot spune, scrie că contractul, vorbim de Racoș acuma, contractul nu e terminat decât la, după recepție. …Căncescu a zis la momentul respectiv, zice, bine, da” aia înseamnă că Diniță își recunoaște prejudiciul…….

PASCU: Eu mă văd cu Căncescu la 4, mă, că de-aia țineam să mă văd cu tine înainte de treaba aia. Că el m-a chemat la 4, el știe că ne întâlnim, că m-a rugat să-ți spun în felul următor, că dacă tu ai accepta să faci lucrări de la un miliard 800, nu, 18 miliarde, nu un miliard 800, că el ți-ar … de-aia acuma am discutat, prin primării, cu tra la, la, cu … primari care-i cunoști tu.

DINIȚĂ: Am înțeles. …? Tot ce am făcut eu e beton. Da? …? (n.n. vorbește foarte încet) …

PASCU: Cu Curtea de Conturi?
DINIȚĂ: Da. Ca să-i, să-i întoarcem noi acolo.
PASCU: Îhî.
DINIȚĂ: Și cu totul, cu totul …? Adică … Există documente …? Da.
PASCU: Pe Racoș zici tu.
DINIȚĂ: Păi peste tot unde sunt.
PASCU: Am înțeles.
DINIȚĂ: Înțelegi? Deci, vezi Doamne, noi putem să … tragem intervenție …? …?
PASCU: Că și aicea e un termen, să știi.

Căncescu: „În ceea ce se întâmplă acum cu DNA-u”, simți să avem noi cea mai mică vină?”

â–ºAmbientală 14.08.2014 Pascu-Căncescu la MIX TV unde ținea cele mai multe întâlniri și era informat ce anume angajați din CJ nu sunt de acord cu diversele aranjamente…. adică la televiziunea lui!!!

C: Da” tu știi cum vreau să acționez. Beton! Corect până la Dumnezeu! Inclusiv cu treaba aia, să știi, cu Tartanu… i-am cerut azi lu” să mi aducă un expert…. I-am cerut …știi cum vreau? Cea mai corectă expertiză făcută, cu treburi și de săptămâna viitoare …
P: Mi-a zis și chiar mă bucur că mi-a zis că el avea senzația așa, că undeva încolo, în septembrie să aducă expert. Zic, băi ești prost? Acum trebuie
C: Rapid …
P: Păi? Da” e gata …
C: Și eu vreau acolo să acționăm cum nu se poate mai corect, să știi. Adică am pus-o și pe Dumbrăveanu. Tu știi că se certa cu Ispas la mine? Le-am zis, bă, vă sancționez pe amândoi!
P: Da” eram acolo.
C: Nu vroia să facă, nu vroia să facă …
P: Dispoziție.
C: Dispoziție. Bă, femeia asta e tâmpită rău! Ce însemna … Hai că pricep că alte chestii nu face, da” o dispoziție ce responsabilitate juridică înseamnă, mă? Pentru ea? Și și acolo să știi că noi va trebui s-o urmărim pas cu pas. Tot ceea ce se întâmplă. Iar …

P: Bun. A doua chestie, că eu am avut două întâlniri acuma foarte importante. Una licitația cu spitalul, mai ales venind hârtia asta de la minister. Și i-am organizat pe ăștia de la buget să începem să strângem actele să nu zică după aia că n-am primit. Deci chiar dacă ne cer aberații cei din minister, asta e, le trimitem a treia oară, de boi ce sunt, da” să nu zică că n-am trimis nimic, știi?
C: e brambureală! Toate problemele ăstea… Îmi trecea mie prin cap că vine Curtea de Conturi și găsește Ka-u” (?) ăla? Habra n-am ….
P: Bun și pe de altă parte mi-a urcat oamenii în cap, după ședința asta cu spitalul…. Bă, nu pleci în concediu până în 18 septembrie.., fără să încheiem toate, inclusiv listele ăstea de investiții. La care, îmi povesteau băieții că s-au întâlnit în comisia asta de licitație și a zis, îmi bag p…! Aicea nu semnez…! Păi, bă, frate, da” atuncea de ce ești președinte? Bun. . Și mi-a zis bă, exact cum au discutat…așa a fost discuția, noi înțelegem că acesta(Căncescu) ține cu Bâgiu, bă, da” chiar așa pe față?! Las-o dracu” atuncea, de ce mai …
C: Ce tu te simți … În ceea ce se întâmplă acum cu DNA-u”, simți să avem noi cea mai mică vină?
P: Nu.
C: Te întreb. Nici una. Nici una. (n.n.-ridică glasul)
P: Este, este de …
C: Faptul că am plătit pe lucrări nefăcute …
P: Este o dezorganizare și niște oameni de căcat care au profitat …
C: Păi? Vrei să știi pentru ce putem să fim acuzați?
P: Că nu …
C: Pentru neglijență în serviciu, bă…
P: Da.
C: Neglijență în serviciu și aici putem fi acuzați. Asta mi-e mie teamă că …

Căncescu: „Hai, lasă-l să vorbim, eu vreau să-l fac să plătească”

Ambientală 28.08.2014 Căncescu Pascu
Pascu: Da, ia spuneți, ați vorbit aseară ?
Căncescu: Da, mă.
Pascu: Și cum e? Că eu am blocat raportul procedurii deocamdată…
Căncescu:Mai lasă-l până săptămâna viitoare.
Pascu: Știii, de ce ? Pentru că… Fii atent ! Deci… să vadă cine e în comisie, dacă…
Căncescu: Hai, lasă-l să vorbim, eu vreau să-l fac să plătească Și știi ce facem, mâine propun în ședință să plătim la Făgăraș 8 miliarde, că avem datorie la Făgăraș la el vreo 30.
Pascu:Da” tre” să-l convingeți pe Dumbrăvean să fie de acord cu… știți, că ea zice că suntem în fara contractului ca termen, deci acolo să găsim….
Căncescu: Ce să-l conving, mă pe ăsta ? Vreau să-i cer să-și dea demisia.
Pascu: Sau Claudia, dacă nu, p… calului că și ea e….
Căncescu: Da stai puțin, da ălea-s lucrări făcute, băi, indiferent ce, îs lucrări făcute și-s cu acceptul nostru, nu ?
Pascu: Asta tre” să vorbiți, ca să fie de acord cu prelungire de contract. Bun, și atunci ăsta-l țin până săptămâna viitoare ?
Căncescu: Ține-l da, până săptămâna viitoare.
Pascu: Da, o.k !”

Deputatul Diniță, investigat în dosarul lui Căncescu

Deputatul Diniță nu este singurul de la care procurorii susțin că Aristotele ar fi luat mită. DNA spune că șeful CJ și Bâgiu Gabriel, administratorul SC RAMB SISTEM SRL au convenit ca firma să câștige contractul de 20 milioane lei pentru reabilitarea spitalului județean. În schimb Bâgiu urma să îi trasmită lui Căncescu peste 600 mii lei. Banii fiind luați tot din fonduri publice. Procurorii spun că Aristotel Cănescu a determinat funcționarii CJ să suplimenteze nejustificat un alt contract de lucrări al RAMB SISTEM SRL. Acești bani urmau să ajungă la Căncescu. Din acești bani Căncescu urma să plătească un prejudiciu constat de Curtea de Conturi.

„Dosarul e la DNA…că ne-a cerut oficial toate actele”

DNA susține că pentru asta Căncescu a intervenit pe lângă funcționarii din cadrul cadrul CJ și că o serie de interceptări probează faptul că funcționarii știau că urmează să comită o ilegalitate. Iată ce scrie DNA în acest sens:

â–º„De altfel, sub același aspect este relevant că, probele administrate în cauză demonstrează că întreaga preocupare a inculpatului CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL care i-a determinat și pe inculpații Costea și Pascu, să-l ajute în raport cu nelegalitățile constate de Curtea De Conturi a constituit-o tergiversarea luării măsurilor de recuperare a prejudiciului pe care l-a cauzat CJ , dispuse de auditul Curții de Conturi, dar și constituirea de probe, pentru eventualitatea sesizării DNA, față de infracțiunile de corupție.

â–ºSub acest aspect sunt relevante inclusiv interceptările ambientale din 4.07.2014 care prezintă practic aspecte ale cauzei din care rezultă că cei doi inculpați care l-au sprijinit pe președintele CJ în demersul infracțional erau conștienți de gravitatea faptelor și mai mult cunoșteau că demersurile pe care le face inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL sunt total abuzive :

PASCU MIHAI și COSTEA : E nasoală rău, păi îs 4 milioane de euro acolo, mă.

COSTEA VIOREL: Eu să-ți spun acuma, eu mi-am făcut o pregătire și dacă mă cheamă la DNA, că eu….am dirijat…

PASCU MIHAI: Păi o să ne cheme la DNA pe toți, aia e clar.
COSTEA VIOREL: Eu am lucrări de peste 2 miliarde, și averea p..i, deschis ușile porțile tot, de când mă știu n-am avut nicio tendință, dimpotrivă am fost recunoscut și tu știi foarte bine ca foarte…
PASCU MIHAI: Știi că ne-a… dosarul e la DNA…că ne-a cerut oficial toate actele… ți-am zis…?
COSTEA VIOREL: Mi-ai zis. M-a chemat și cu alea…
COSTEA VIOREL: Da, a făcut sondaj, poate să facă și aicia, n-am nicio problemă exceptând c…e alea mărunte, care pot…
….
PASCU MIHAI: Știi de ce reacționează așa de dur? Pentru că, în perioada aia când a… deci Curtea de Conturi..nu Curtea…DNA-u” a cerut actele pe 2006 2007, ori ai văzut că toate lucrările astea de care e vorba, până la procesul ăsta verbal, care e perioada din prima jumătate a lu 2007, deci până în iulie…
COSTEA VIOREL:…până or aprobat bugetul?…
PASCU MIHAI: Nu era Ispas încă manager, deci toate semnăturile sunt ale lui Căncescu, de-aia el e disperat și dă pe tine acuma tot.
COSTEA VIOREL: Pe mine n-are cum să dea că și eu mă apăr pentru că nu eu sunt ordonatorul de credite, eu nu pot să dispun…cum domnule, că e semnătură..?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun