BAC 2013. PDL cere reluarea probei de Limba română la Bacalaureat 2013, urmare a suspiciunilor de fraudă

BAC 2013. PDL cere reluarea probei de Limba română la Bacalaureat 2013, urmare a suspiciunilor de fraudă
Publicat: 01/07/2013, 18:24
Actualizat: 02/07/2013, 10:53

BAC 2013 REZULTATE. PDL cere reluarea probei de Limba română la Bacalaureat și solicită Ministerului Educației să prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor înaintea probei de examen, a anunțat, luni, vicepreședintele PDL Raluca Turcan.

Ea a spus că, dacă informațiile cu privire la scurgerea de informații înaintea probei de Limba română la Bacalaureatul de anul acesta sunt adevărate, înseamnă că Ministerul Educației este obligat să recurgă la o măsură radicală.

Potrivit acesteia, prezentarea publică pe un site național a subiectelor de Limba română cu o oră înaintea examenului propriu-zis înseamnă amputarea șanselor pe care copiii le-au avut într-o evaluare națională.

Vicepreședintele PDL a spus că amputarea șanselor egale înseamnă încălcarea unui principiu fundamental al democrației și, în același timp, un principiu fundamental pentru evaluare corectă.

„Ca atare, PDL consideră necesară reluarea probei de Limba română la Bacalaureatul de anul acesta și solicită expres Ministerului Educației să prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor înaintea probei de examen și, în același timp, să reia evaluarea de limba română”, a menționat Turcan.

Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost duși, luni, la Poliția Capitalei pentru a fi audiați, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, profesorii care au supravegheat elevii ce au susținut la Liceul „Dimitrie Cantemir” proba la Limba română de la bacalaureat urmează să dea declarații la Poliția Capitalei în legătura cu suspiciunile de fraudare a examenului.

Sursele citate au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declarații prealabile privind procedurile de supraveghere și modul în care s-a desfășurat examenul.

Sursele citate au precizat că la audieri nu au fost chemați până în prezent membri ai conducerii Liceului „Dimitrie Bolintineanu” sau elevi care au susținut proba scrisă la Limba română.
Anchetatorii au mers luni la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri și unități de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.

Procurorii Parchetului Capitalei au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, DGA și Poliției.

Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în colaborare cu Poliția Capitalei și Direcția Generală Anticorupție, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații (SRI), au făcut luni percheziții la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Acțiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru presupuse fapte de corupție în legătură cu desfășurarea examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Perchezițiile vizează „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfășurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.

„Perchezițiile vizează ridicarea unor înscrisuri și obiecte relevante, fără perturbarea probei desfășurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanți)”, au mai arătat procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt vizați profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupție în acest caz.

Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, luni, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba și literatura română.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, ca urmare a percheziției făcute de un echipaj de Poliție la acest centru de examen.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcțiile de conducere a directorului și directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum și a directorului Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condițiile pentru ca absolvenții de clasa a XII-a să poată susține toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba și literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a și absolvenți care nu au promovat în seriile anterioare.

Ministerul Educației spune că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete