Barack Obama se va întâlni joi cu Dalai Lama la Casa Albă

Barack Obama se va întâlni joi cu Dalai Lama la Casa Albă
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, va avea joi, la Casa Albă, o întrevedere privată cu Dalai Lama, spre nemulțumirea regimului de la Beijing, relatează AFP.
Publicat: 16/02/2012, 10:10
Actualizat: 16/02/2012, 11:29

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, vaavea joi, la Casa Albă, o întrevedere privată cu DalaiLama, spre nemulțumirea regimului de la Beijing, relateazăAFP.

China îl acuză pe liderul spiritual tibetan în exil deseparatism și a avertizat că o asemenea întâlnire ar afectarelațiile între Beijing și Washington.

Dalai Lama a sosit miercuri la Washington și s-a întâlnit cureprezentanții comunității tibetane. Vizita sa în Statele Unite vadura o săptămână.

În afară de întâlnirea cu Barack Obama, prevăzută joi dimineațăîn Sala Hărților de la Casa Albă, Dalai Lama urmează să primească omedalie din partea Fundației Naționale pentru Democrație, finanțatăde Congres.

Liderul tibetan urmează să discute cu Barack Obama despresituația din Tibet, anunță Lodi Gyari, principalul negociator înrelațiile cu Beijingul.

„Sanctitatea Sa îi va cere președintelui să îl ajute la găsireaunei soluții la problema tibetană, o soluție care să fie beneficăatât pentru tibetani, cât și pentru chinezi”, adaugă Gyari.

Liderul tibetan, care s-a exilat în India în 1959, nu a fostprimit de Barack Obama cu ocazia precedentei vizite în StateleUnite, în octombrie 2009.

Purtătorul de cuvânt al lui Dalai Lama, Tenzin Taklha, adeclarat că întâlnirea între Barack Obama și liderul tibetan vatransmite „un semnal puternic” Chinei, în sensul că a venitmomentul soluționării problemei tibetane.

Mediafax