Băsescu contestă concursul lui Pivniceru pentru procurorii șefi. „Aș mulțumi lui Dumnezeu să meargă la CCR”. Pe cine ar vrea președintele interimar la Justiție

Băsescu contestă concursul lui Pivniceru pentru procurorii șefi. Aș mulțumi lui Dumnezeu să meargă la CCR. Pe cine ar vrea președintele interimar la Justiție
Publicat: 13/03/2013, 22:11
Actualizat: 14/03/2013, 10:19

Concursul organizat de Mona Pivniceru pentru a selecta un procuror pentru Parchetul General și unul pentru DNA este contestat de președintele Traian Băsescu cu argumentul că în felul acesta se evită asumarea fățișă a unei alegeri. „Nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeană, cu acest concurs, cu selecție. De ce? Pentru că nu e în lege. În lege e ministrul propune, CSM avizează, președintele decide. Acest filtru era suficient”, a spus președintele într-un interviu la Digi 24, susținând că i-a semnalat acest lucru ministrului Justiției înainte de prima selecție, printr-o scrisoare.

Potrivit șefului statului, amânarea numirilor la vârful parchetelor e „o problemă dificilă” care va provoca „în curând un semnal de la Comsia Europeană”, anunțând că va discuta subiectul „zilele acestea” cu premierul Victor Ponta. Mai mult, Băăsescu spune că l-ar prefera pe Ponta interimar la Justiție în situația plecării Monei Pivniceru la Curtea Constituțională, cu un mandat de nouă ani, din partea Senatului. „Aș mulțumi lui Dumnezeu să se întâmple asta (plecarea la CCR, n.r.). Ar trebui premierul să-și asume desemnarea”, a spus președintele.

Băsescu nu a respins nici ideea înlocuirii Monei Pivniceru cu Tudor Chiuariu, pe care în guvernarea Tăriceanu l-a suspendat etichetându-l drept „mic mafiot obraznic”. „Nu-i treaba mea. Să fie oricine numai să înțeleagă gravitatea situației din parchete. Orice ministru, numai să îmi propună niște candidați”, l-a reevaluat Traian Băsescu pe Tudor Chiuariu, fără a-l nominaliza în mod direct.

„Să vii cu un băiat frumos care miroase a Dior e ușor”

Cât despre noua selecție, președintele a cerut ca în locul concursului să fie asumați procurori cu experiență. „Aici suntem în fața unei exegerări și nu știu cine vorbește de slugărnicie. Nu poți să chemi procurorii și să spui așa a ieșit la concurs. Așa să vii cu un băiat frumos care miroase a Dior e ușor. Vreau să văd ce experiență profesională ai. Pe doamna Stanciu (președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, n.r.) șase luni am ținut-o până la desemnare. Nu auzisem de dânsa și am cerut toate dosarele din ultimii cinci ani La concurs poate să vină un absolvent la INM, știe și codul Penal și Codul de Procedură, dar n-are dosare în spate. Nu avem niciun adjunct la Parchetul General care să fie în mandat, toate au expirat, șefii de secții sunt toți cu mandatele expirate. Suntem într-o situație dificilă și ne jucăm de-a concursul”, a spus Băsescu.

Ca exemplu de propunere pe care ar accepta-o, președintele l-a dat pe Călin Nistor, proaspăt numit de Daniel Morar interimar la DNA. „Excepțional. Ar trebui să candideze sau să fie propus.Dacă insistă în procedura această falsă, neasumată – să organităm un concurs, să vedem -, mie nu-mi spune nimic un concurs. Vreau să văd propuși procurori care au dosare făcute, cărora nu li s-au întors dosare prost făcute”, a adăugat Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?