BBC: Povestea antreprenorilor români care fac bani de pe urma comunismului

BBC: Povestea antreprenorilor români care fac bani de pe urma comunismului
Publicat: 12/02/2015, 21:27
Actualizat: 13/02/2015, 14:27

Chiar dacă rănile României nu s-au vindecat, tot mai mulți turiști vizitează țara noastră, oprindu-se în București, pentru a afla mai multe lucruri despre „Republica Socialistă România”.

Ca urmare, scrie BBC, de-a lungul ultimilor doi ani, câțiva antreprenori români, care erau copii în timpul revoluției din 1989, au început să organizeze „tururi comuniste” pentru turiștii străini. Aceștia provin din Europa, SUA, Japonia, China și Israel.

Plimbările turistice au loc în clădirile și obiectivele reprezentative pentru regimul comunist de la București. Ștefan Munteanu, în vârstă de 31 de ani, organizează asemenea drumeții urbane din anul 2013, după ce a investit 2.000 de dolari pentru a înființa firma Open Doors.

Tânărul organizează 10 tururi pe săptămână și fiecare excursie atrage circa 15 turiști și costă 13 euro de persoană. Munteanu spune că turiștii au aflat de business-ul său din trei surse majore – site-ul său, Tripadvisor și recomandările hostelurilor și hotelurilor din Capitală.

„Aveam șase ani în 1989, când regimul comunist a căzut, dar îmi amintesc lipsa de alimente, cozile de la aprozar și penele de curent”, povestește românul. „Acum totul s-a terminat, dar trebuie să acceptăm că regimul comunist face parte din istoria recentă a poporului nostru… și trebuie să vedem cum putem profita de asta”.

Munteanu spune că atracția principală pentru turiști este Casa Poporului (în prezent Palatul Parlamentului), care are 1.100 de camere. Pentru a face lor pentru clădirea uriașă, care are o lungime de 270 metri și o lățime de 240 metri, Nicolae Ceaușescu a ordonat demolarea unei cincimi din suprafața centrului istoric al Bucureștiului, scrie BBC.

Colegul lui Ștefan, Marius Zaharia, de 33 de ani, are câteva atracții comuniste, pe care le arată turiștilor, pe parcursul tururilor turistice din București. El deține fotografii și ziare vechi din acea perioadă și chiar pachete de țigări vândute în timpul regimului comunist.

Turul lui Zaharia se încheie cu clădirea sediului Partidului Comunist Român, de unde Ceaușescu și soția sa Elena au fugit la bordul unui elicopter, în timpul revoluției din decembrie 1989. Zaharia spune că mulți români nu doresc să participe la turul său comunist, dar speră ca situația să se schimbe.

„Mulți români nu s-au împăcat, deocamdată, cu trecutul și tocmai de aceea nu am făcut asemenea excursii urbane, până în anii recenți”, spune Zaharia. „Încă mai consideră că subiectul revoluției și al comunismului este unul tabu, mulți nu vor să discute despre asta”.

Potrivit lui Zaharia, dacă turiștii pot vizita Berlinul și Munchenul, pentru a afla mai multe lucruri despre Germania nazistă, atunci și românii ar trebui să accepte participarea la „tururile comuniste”. Ministerul Turismului speră ca trecutul comunist al țării noastre să atragă tot mai mulți turiști străini. Drept urmare, autoritățile doresc să construiască un muzeu concentrat asupra celor patru decenii de comunism care au marcat istoria României.

Maria Stoe, în vârstă de 33 de ani, o altă organizatoare de tururi turistice, speră ca muzeul să îi ajute pe români să se împace cu trecutul lor, „deoarece societatea nu și-a revenit complet, după atâția ani de comunism”. În timp ce alți antreprenori încearcă să obțină bani din comercializarea unor produse precum o pușculiță realizată din capul lui Nicolae Ceaușescu (80 de euro bucata), tururile rămân punctul forte al demersului.

Unul dintre cei care organizează asemenea tururi este domnul Dorin Marian Cârlan, trecut de 50 de ani. El a făcut parte din plutonul de execuție care i-a ucis pe Nicolae și Elena Ceaușescu la Târgoviște. Chiar dacă nu este un admirator al regimului comunist, omul nu s-a împăcat cu ideea că tiranii au fost executați după un proces militar care a durat „un minut și 44 de secunde”. „Sper ca istorie să nu se repete, mă refer la comunism, dar și la procesul sumar și execuția soților Ceaușescu”, a declarat ghidul turistic.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb