Bilanț negativ: TREI ZILE până la ȘCOALĂ și mii de unități nu au autorizații. O școală construită timp de 12 ani nu e gata

Bilanț negativ: TREI ZILE până la ȘCOALĂ și mii de unități nu au autorizații. O școală construită timp de 12 ani nu e gata
Publicat: 08/09/2018, 00:23
Actualizat: 26/03/2019, 11:09

În multe școli din țară, investițiile nu s-au realizat de ani de zile, iar în altele, au fost făcute degeaba. Fisurile din pereți sunt astupate, iar apoi se dă cu var pentru a nu se vedea găurile. Într-o școală din Vaslui, renovările durează de 12 ani și nu sunt gata nici acum.

Vechea școală din Fâstâci, județul Vaslui, este în reconstrucție din anul 2006. Deși au trecut 12 ani, lucrările nu au fost finalizate, iar cei 60 de elevi de gimnaziu sunt nevoiți să înceapă cursurile în fostul dispensar sau în clădirea ocolului silvic, unde au fost improvizate săli de clasă.

„Din 2006 au început lucrările. Nici în acest an nu pot începe copiii școala acolo. Constructorul nu-și face treaba. Ca de fiecare dată, în fiecare an a prelungit, iar acum ne-a dat în judecată pentru că nu doresc să recepționez școala. Eu spun că vreau să recepționez școala, să-mi predea școala ca să pot să o fac pentru copii, să învețe copiii. Eu sunt de acord să fac recepția și el nu este. Eu spun că am făcut comisii de recepție a lucrării, prin dispoziția primarului, vino încoace să-mi predai școala, să vedem ce e acolo. Școala e și un obiect de inventar, ca să zicem așa, dar trebuie preluată, ea are o valoare, trebuie introdusă în inventarul comunei, adică nu e ca un pix, îmi dă un pix, iau pixul”, a declarat, corespondentului Mediafax, Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

Potrivit edilului, lucrările sunt realizate în proporție de 80% și au fost sistate după ce constructorul a început să ceară bani în plus.

O școală construită timp de 12 ani nu e gata

Firma care realiza lucrările este acum în insolvență și nu are bani să termine lucrarea. „Școala arată 80 la sută finalizată, deci cam 20 la sută mai e nevoie de niște fonduri. E acoperită, este aranjată, este dată cu var, pe exterior este gletuită, urmează să mai fie finalizată, ar mai fi 20 la sută, când avem bani o s-o facem. Școala este destul de mare, trei milioane de lei nu mi se pare o sumă uriașă. Copiii, și anul acesta, vor învăța tot în cantonul silvic, într-o clădire a cantonului silvic, care e igienizată cât de cât, sunt condiții minime de a-și desfășura activitatea și în dispensar. Sunt în jur de 300 de copii în toată comuna, mai avem două școli care sunt în reabilitare și modernizare, vor fi terminate, în sensul că vor putea învăța copiii, nu vor fi finalizate, pentru că este multă treabă. Ele, ca peste tot, nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, ISU”, a mai declarat Sima Hristache.

„Copii vor începe școala în clădirea ocolului silvic, așa cum am început de 11 ani încoace. Avem la gimnaziu 60 de copii. În momentul în care am cerut să intru să văd, nu mi-a dat voie constructorul (…). Ultima dată când am fost, erau făcute interioarele, dar nu știu dacă și văruite. Mai aveau de montat parchet. Nu știu dacă s-a mai lucrat sau nu. Părinții nu s-au obișnuit, clar că sunt nemulțumiți, pentru că fiecare părinte își dorește ce e mai bine pentru copilul lui, să învețe în condiții decente, nu în condițiile în care învață acum”, a precizat, pentru Mediafax, Irina Dănilă, directorul școlii.

Alți primari s-au gândit să deschidă școlile chiar dacă nu există autorizații ISU.

Se întâmplă la Buzău, în Școala generală din satul Vintileanca, comuna Săhăteni, unde clădirea este veche de 100 de ani, iar două clase au fost deja închise, după ce bucăți din pereți s-au dărâmat. Între timp, însă, a fost dat ordinul de începere pentru lucrările la o nouă școală.

Primarul din Săhăteni, Valeriu Vișoiu, a declarat, corespondentului Mediafax, că școala cu clasele I-VIII din satul Vintileanca nu are autorizație de funcționare, dar nu va fi închisă. Are WC-uri în curte, iar fisurile din pereți sunt astupate, apoi se văruiește, acest lucru fiind făcut anual, spune primarul.

„Nu are autorizație de funcționare. Îi dăm drumul. Ce să facem? Nu e ok, dar ce putem face? Are curent, apă, dar avem WC-urile în curte. E clădire veche, sunt fisuri în pereți, le astupăm și apoi văruim”, a declarat Vișoiu.

Astfel, elevii trebuie să meargă la școală în două schimburi în cele patru clase rămase libere în clădirea care are aproximativ 100 de ani vechime.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost obținute fonduri și se va ridica o nouă școală. „Am dat ordinul de începere și se va lucra. Au termen un an. Școala nouă va fi ridicată în curtea celei vechi. E o investiție de 26 de miliarde de lei vechi”, a declarat primarul din Săhăteni.

În Vintileanca sunt 132 de elevi.

În total, aproape 3.900 de clădiri în care funcționează unități de învățământ de la nivelul țării, nu au autorizații ISU. La acestea se adaugă câteva mii fără autorizații sanitare. Și chiar dacă pare greu de crezut, cele mai multe nu au obținut documentația pentru că au toaletele în curte și nu dispun de surse de apă potabilă.

Datele obținute arată situația din câteva județe:

La nivelul țării:

– 26.172 de unități de învățământ (18.851 nu necesită autorizație privind securitatea la incendiu pentru că nu au fost făcute modificări la construcții sau au fost date în folosință înainte ca obținerea autorizației de securitate la incendiu să fie obligatorie, potrivit HG 571/2016 )
– 3.892 clădiri nu dețin autorizație de securitate la incendiu
– pentru 495 de construcții nu a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor
– în 2018 au fost emise 246 de autorizații și 852 de avize de securitate

Citește continuarea pe Mediafax!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?