Biletele de tren se scumpesc de la 1 septembrie

Biletele de tren se scumpesc de la 1 septembrie
Publicat: 13/08/2013, 20:26
Actualizat: 04/08/2014, 08:50

Prețurile biletelor de tren vor crește diferențiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura ținând cont de evoluția inflației și majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese.

Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creșterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 bani și 50 bani, în vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%.

În cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, prețul unui bilet pe ruta București – Ploiești (60 km), Timișoara – Arad (57 km) și Satu Mare – Baia Mare (60 km) va crește de la 7,3 lei la 7,5 lei, în vreme ce pe traseele Galați – Brăila (31 km) sau Bacău – Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei.

La trenurile InterRegio, prețul plătit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele București – Brașov (166 km) și București – Constanța (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei. Pentru un drum de la București la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar în cazul unei călătorii București – Iași (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei în prezent, potrivit informațiilor furnizate agenției MEDIAFAX de CFR Călători.

De la București la Cluj Napoca (497 km), prețul unui bilet la clasa a II-a într-un tren InterRegio va crește de la 85,7 lei la 94,5 lei, iar de la București la Timișoara (533 km) un călător va plăti 105 lei în aceleași condiții, de la 95,1 lei în prezent.

Tot la clasa a II-a, tariful InterRegio pentru o călătorie de la Brașov la Sibiu (149 km) va urca de la 42,7 lei la 46 lei, iar un drum Iași – Suceava (137 km) va costa 41 lei, față de 38,1 lei în prezent.

Prețurile în cazul trenurilor InterRegio menționate anterior includ și tariful de rezervare loc (3,3 lei în prezent, respectiv 4 lei după majorare).

Facilitățile de călătorie acordate în prezent se vor aplica și după majorare, precizează compania.

Datele furnizate de CFR au la bază un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor pentru creșterea tarifelor pentru tranportul feroviar public de călători, publicat pe site-ul instituției. Proiectul, aflat în dezbatere publică până luni, 19 august, ar urma să fie semnat de către premierul Victor Ponta, care ocupă și funcția de ministru interimar al Transporturilor.

„La schimbarea mersului de tren 2011-2012, în decembrie 2011 la introducerea noilor ranguri de tren, tarifele la tren Regio (fostul tren personal) au fost menținute, iar pentru trenurile IR a fost calculat un tarif mediu între tariful de tren accelerat și cel de tren rapid, după o metodologie și principii aprobate de CA. (…) Ultima majorare de tarife din data de 14 august 2011 s-a reflectat în încasările anului 2012 cu un procent de creștere de 6%”, se arată în referatul de aprobare.

Autorii documentului notează că inflația din perioada august 2011- iunie 2013 a fost de 8,3%.

„Ținta de majorare maximă este de 10%, exceptând tarifele pentru trenurile Regio care începând cu zona de 400 km au fost apropiate de tarifele la IR. Considerăm că până la data majorării indicele inflației pentru perioada august 2011- august 2013 va ajunge la această valoare ținând cont de creșterea prețurilor la materii prime, combustibili și energie”, se spune în referat.

În document se precizează că la trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adăugat sume fixe de 20 lei/zonă km la clasa I și 12 lei/zonă km la clasa a II-a, deoarece peste această distanță nu există trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte și facilități.

Totodată, noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, în plus sau minus, matematic, pentru ușurința acordării restului, iar la trenurile IR tariful de rezervare a tichetului crește de la 3,3 lei la 4 lei.

Modificările prevăzute în proiectul de ordin vizează tarifele pentru trenurile Regio și IR, prețurile pentru biletele Intercity (IC) nefiind reglementate, decizia în cazul celor din urmă aparținând exclusiv companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale