Bolnavă și disperată, o mamă din Ucraina își caută unicul fiu, luat prizonier: „Unde e? M-aș duce până la capătul lumii să aflu”

Bolnavă și disperată, o mamă din Ucraina își caută unicul fiu, luat prizonier: „Unde e? M-aș duce până la capătul lumii să aflu
Sursă Foto - Skynews
Publicat: 25/11/2022, 12:20
Actualizat: 25/11/2022, 12:21

De la începutul războiului și până în prezent au fost date dispărute peste 15.000 de persoane. Nu se știe câte dintre acestea mai sunt în viață, câte ar putea fi în detenție în Rusia sau dacă sunt îngropate pe undeva.

Familiile și părinții celor dispăruți trăiesc clipe de coșmar și totuși, încă mai au speranță că-și vor strânge copiii în brațe din nou.

Este și cazul Annei Voskoboinik, o femeie ajunsă în scaun cu rotile după ce i s-a amputat un picior.

Bătrână și bolnavă, femeia nu știe unde este fiul ei, Oleksii, în vârstă de 38 de ani.

Fiul acesteia era soldat, iar el a fost arestat de ofițerii ruși la un punct de control din Herson în urmă cu trei luni. De atunci, femeia speră că îți va reîntâlni singurul copil.

Trupele ruse s-au retras de atunci din oraș, și odată cu ele, și fiul bietei vârstnice.

„Unde este acum? Nu știu. M-aș duce până la capătul lumii să aflu. E singurul meu fiu. A fost mereu în apropiere. Acum…”, spune femeia cu ochii plini de lacrimi.

În zone ca Herson este greu să afli informații despre persoanele dispărute, deoarece comunicațiile nu sunt restabilite integral, iar zona este plină de mine, potrivit Skynews.com.

„Neoficial, ar putea fi chiar mii”

„Avem o problemă foarte mare cu comunicarea, mai ales în zonele rurale”, a spus Volodimir Zdanov, care se ocupă de cazurile de persoane dispărute din Herson.

„Numai în Herson, peste 900 de persoane au fost înregistrate ca răpite sau date dispărute, a declarat procuratura regională.

Printre cei dispăruți sunt politicieni, preoți și simpli cetățeni, totuși, dintre aceștia, doar 480 au fost eliberați. Aproape 400 de civili au fost uciși în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului, Anastasia Vesilovskaya.

Și mai terifiant este faptul că ar putea fi un număr mult mai mare, susține Volodimir Zdanov.

„Neoficial, ar putea fi chiar mii, dacă includem morții… Pur și simplu nu putem stabili numărul. Când teritoriul va fi complet eliberat, vom putea afla cu exactitate”, a spus el.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase