Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură. Sindicalist: „De la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureștiului”

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură. Sindicalist: „De la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureștiului
Publicat: 25/11/2014, 17:32

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, Ioana Stoica, a declarat, marți, că bucureștenii ar putea rămâne fără caldură, treptat, începând cu 1 decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie să fie închisă întreaga rețea de termoficare a orașului.

Ioana Stoica a explicat că, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea să remedieze avariile și ca urmare, pentru a evita pierderile, va „izola zona”, adică va închide apa caldă. „Instalațiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent. Ca urmare, de la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureștiului, pentru ca de la 1 ianurie, din cauza numărului mare de defecțiuni, căldura va fi, practic, oprită în tot orașul”, a spus liderul de sindicat.

Tot Stoica a explicat că s-ar putea ajunge în această situație atât din cauza unor datorii pe care Primăria Capitalei le are către RADET, cât și din cauza celor foarte mari pe care RADET le-a are de plătit la Elcen, furnizorul său de energie termică.

Astfel, primăria are de plătit RADET subvenția acordată pentru populație aferentă lunilor februarie – octombrie, în valoare de peste 226 de milioane de lei, dar și datorii mai vechi, care se ridică la aproximativ un miliard de lei, în timp ce regia, la rândul său, trebuie să vireze în conturile Elcen o datorie de peste trei miliarde de lei.

În contul acestei datorii, Elcen a pus, la un moment dat, poprire de sută la sută pe conturile RADET, după care a acceptat, temorar, să reducă poprirea la jumătate, urmând ca, de la 1 decembrie, aceasta să revină din nou la sută la sută. „Dacă Primăria nu va achita datoria și dacă Elcen nu va menține poprirea de 50 la sută, atunci căldura în București va fi închisă și va rămâne închisă până vor exista bani”, a mai spus Ioana Stoica.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 14 octombrie, că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârșitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă „undeva spre martie 2015”.

„Trebuie să se transforme, până la sfârșitul anului, și RADET în societate comercială și apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul, după ședința CGMB în care a fost aprobată solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acțiunilor societății Electrocentrale București SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului București, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în ședința Guvernului din 27 martie 2013.

În ceea ce privește asigurarea căldurii și apei calde pentru locuitorii Capitalei, edilul a spus, tot atunci, că așa cum municipalitatea a avut bani „puși deoparte” pentru plata la zi a consumului bucureștenilor, și pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Oprescu susține că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în București, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla și coordona atât producția, cât și distribuția de căldură și apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, în octombrie, bucureștenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”