Câți bani câștigă lunar un CĂLUGĂR din România, în 2023. Preot: ”Să nu credeți că e mai mult”

Câți bani câștigă lunar un CĂLUGĂR din România, în 2023. Preot: ”Să nu credeți că e mai mult”
Publicat: 17/03/2023, 22:54
Actualizat: 17/03/2023, 22:56

În România, sunt aproximativ 10.000 de călugări şi măicuţe, care primesc lunar salarii de la stat, însă, din suma primită, aceștia trebuie să ofere jumătate mănăstirii la care slujesc. Părintele Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit cât câștigă, de fapt, un călugăr în țara noastră, la ora actuală.

Astfel, potrivit spuselor părintelui Calistrat, salariul unui preot diferă în funcție de statutul pe care îl are acesta în cadrul Bisericii. Remunerația începe de la un net de 2.000 de lei -pentru un novice  și poate ajunge până la 8.000 de lei în cazul unui preot cu vechime. Însă, majoritatea salariilor tind spre limita de jos. Salariile sunt impozitate, iar cei care slujesc nu se aleg cu prea mulți lei în buzunar, spune el.
„Un preot poate să moară de foame într-o parohie și un preot poate să trăiască într-o parohie. Întâi o luăm administrativ. Clericul are un salariu de la stat, foarte mulți comentează. Eu am lucrat contabilitate la mănăstire mulți ani, adică dacă mă uit pe o fișă lunară și pe cheltuieli – venituri, am făcut execuția imediat în luna respectivă. Putem avea așa: în primul rând clericul, care primește un mic salariu de la stat și auzi pe foarte mulți gherțoi, care habar n-au ce se întâmplă în biserică, care spun așa: Biserica nu dă niciun impozit. Da! Biserica ar putea fi, să spunem, impozitată, dacă ar avea o mie de hectare de pe care vinde grâu sau porci sau vite, ăla e un impozit pe venit.

Dacă are acord cu statul sau are un ONG, cum și alte ONG-uri fentează țara și mulg bani cu carul și nu fac nimic, ea spune că reinvestește. Poate reinvesti, poate face o cantină de săraci, poate face o grădiniță, poate face o școală, poate face un azil, acolo se pot face mici mișmașuri. Dar salariul tău de preot, care nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că-i mai mult, ăla se impozitează la stat cu 7 sau 10% sănătatea lunar, 3 plus 5% șomajul, 20% CAS și ce mai este acolo 1 și 3% alte impozite sau ce o mai fi și alea”, a declarat părintele Calistrat Chifan, potrivit bzi.ro.

Călugării obţin venituri și din alte surse

Călugării obţin venituri şi din alte surse decât punga de obşte, şi anume atunci când clericul face maslu, spovedește, citește rugăciuni, stropește cu agheasmă o mașină sau citește unui credincios bolnav o rugăciune pentru sănătate. În cazul preoților, 70% din câștigul mănăstirii ajunge în punga de obște.

„Acum să spunem că dintre călugării aceștia, patru, cinci, șase, sunt și clerici. Clericul ăla face maslu, spovedește, citește rugăciuni, stropește cu agheasmă o mașină, citește unui credincios bolnav, poate face un maslu la casa unui bolnav sau face o agheasmă, se numește venit din alte surse. Așa e în fișa administrativă, financiară, când se face execuția bugetară. Și tu faci în felul următor. Dacă ești preot, 70% îi dai mănăstirii pentru punga de obște, că nu ai dreptul să ai punga ta sau în acord cu starețul poți să spui așa: „Părinte, uite, eu vreau să repar gardul ăsta, că vreau și eu să fiu ctitor sau vreau să pun și eu bani la clădirea asta, să mă pomenească și pe mine când n-oi mai fi”, a mai spus părintele Calistrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase