Cazurile de variola maimuței au crescut de trei ori în ultimele două săptămâni, în Europa. Autoritățile cer acțiuni urgente

Cazurile de variola maimuței au crescut de trei ori în ultimele două săptămâni, în Europa. Autoritățile cer acțiuni urgente
Variola maimuței/ Sursă foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 01/07/2022, 19:01

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, vineri, ”acţiuni urgente” în faţa variolei maimuţei în Europa, având în vedere că în ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de pe continent s-a triplat. 

Potrivit AFP, directorul regional al OMS a cerut ţărilor europene, într-un comunicat, ”să-şi sporească eforturile în săptămânile şi lunile următoare pentru a preveni apariţia variolei maimuţei într-o zonă geografică mai extinsă”. ”Acţiunea urgentă şi coordonată este imperativă dacă vrem să schimbăm direcţia în cursa împotriva răspândirii bolii”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

ONU transmite că în Europa există peste 4.500 de cazuri de variola maimuței

Conform informațiilor date publicității de ONU, Europa are în prezent peste 4.500 de cazuri confirmate în laborator, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie. Statisticile corespund cu 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial de la jumătatea lunii mai, când această boală – până la acel moment endemică doar în zece ţări africane – a început să se înmulţească în Europa.

Nu mai puțin de 31 de state sau teritorii europene au raportat cazuri de variola maimuţei. Organizația Mondială a Sănătății a calificat, sâmbătă, focarul cazurilor drept o ameninţare pentru sănătate, a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, dar fără a ajunge pentru moment în stadiul unei urgenţe sanitare globale. În ciuda acestei decizii, ”evoluţia rapidă şi caracterul urgent al acestui eveniment înseamnă că forul (de experţi) îşi va reconsidera poziţia în scurt timp”, transmite OMS.