CIFRA SECRETĂ A GUVERNULUI. CÂT VA AJUNGE INFLAȚIA PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

CIFRA SECRETĂ A GUVERNULUI. CÂT VA AJUNGE INFLAȚIA PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:51

Guvernul și Banca Națională a României negociază cu FondulMonetar Internațional ținta de inflație până la sfârșitul anului,după decizia Executivului de a majora TVA de la 19 la 24 la sută.Mai mulți miniștri au declarat pentru Gândul că, cel maiprobabil, inflația se va situa între 6 și 7 la sută. „S-a calculatcare este impactul pentru fiecare procent de TVA majorat și,adăugat la cât este inflația actuală, rezultă o inflație de 6,5 – 7până la sfârșitul anului”, a spus ministrul Culturii Kelemen Hunor,președinte executiv al UDMR și unul dintre membrii importanți aicoaliției de guvernământ. Colegul său de partid Laszlo Borbely,ministrul Mediului, a fost mai reticent în a avansa o cifră:”Probabil că inflația va fi mai mare, dar asta depinde de cumevoluează lucrurile. Deci nu putem aprecia exact cât va fiinflația”. Doi miniștri cu greutate au spus însă că țintaprognozată de guvern și BNR va fi între 6 și 7 la sută.”Guvernatorul lucrează acum la acest lucru și speră să o aducăîntre 5 și 6 la sută. Cel mai probabil însă va fi între 6 și 7″, aafirmat unul dintre membrii din Cabinetul Boc.

Miniștrii intervievați au evitat însă să spună pe ce perioadă seva menține TVA la 24 la sută, dat fiind că decizia inițială aguvernului de a micșora cu 15 la sută pensiile era anunțată pentruo perioadă de 6 luni. „Majorarea TVA trebuia făcută încă de anultrecut. Va rămâne nu numai anul acesta”, a fost estimarea unuiadintre membrii Cabinetului. Ministrul Administrației și InternelorVasile Blaga a ezitat și el să spună cât va rămâne în vigoarecreșterea TVA cu cinci procente: „Nu știu. Va ține”. Blaga nu esteîngrijorat de evoluția cursului leu – euro: „BNR are suficienteresurse să țină un curs suficient de stabil, că doar acolo mergbanii de la FMI”. Înainte de majorarea TVA, analiștii estimau cărata anuală a inflației se va situa în jurul a 4 la sută. BNRrevizuise în urcare, în luna mai, prognoza de inflație pentru acestan, de la 3,5% la 3,7%.

Rata inflației este unul dintre punctele importante din acordulcu FMI și unul dintre criteriile de convergență pe care Româniatrebuie să le îndeplinească pentru a adera la zona euro.

Vasilescu: Inflația va fi de o cifră

Contactat de Gândul, AdrianVasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, nu adorit să comenteze această estimare a inflației de 6-7%, însă asubliniat că valorile privind inflația care sunt prezentate înmediul public sunt mai mari decât ceea ce va fi în realitate.

„Teoretic, valorile afișate în dezbaterile publice, de 10-12%,sunt posibile. În practică însă ele sunt imposibile. Nu s-a maivăzut până acum o creștere atât de mare a inflației în condițiileîn care majorarea TVA și scăderea salariilor bugetarilor cu 25% vorduce la scăderea consumului. Nu poți avea în același timp și unimpact masiv al majorării TVA în inflație și o scădere aconsumului”, ne-a declarat Vasilescu. Întrebat care va fi, totuși,inflația, consilierul guvernatorului nu a dorit să comentenze. Înurma insistențelor Gândul a precizatdoar că va fi „de o singură cifră”, respectiv sub 10%.

Imediat după anunțarea măsurii de majorare a TVA de la 19% la24%, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, MugurIsărescu, a declarat că majorarea TVA poate urca inflația până la10-12%. „Teoretic ar putea fi două momente din punct de vedere alefectelor asupra inflației. În primul, scumpirea mărfurilor cu 5%ar duce la o inflație de 10%. Pe urmă, al doilea moment ar puteadetermina majorarea inflației cu încă două procente, din cauzapanicii, lăcomiei comercianților”, a declarat Vasilescu, citat deMediafax. El a revenit ulterior în cadrul unei emisiuni televizateși a subliniat că acestea au fost calcule strict aritmetice și căeste foarte posibil ca …citește mai departe în paginaurmătoare