Cine sunt, de fapt, angajații de la Grupul de Comunicare Strategică

Cine sunt, de fapt, angajații de la Grupul de Comunicare Strategică
Publicat: 25/03/2020, 13:59
Actualizat: 25/03/2020, 15:08

Grupul de Comunicare Strategică este compus din experţi în comunicare ai următoarelor instituţii: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică poate fi suplimentat cu specialişti de la alte instituţii, în funcţie de necesitate.

Activitatea Grupului de Comunicare Strategică este structurată pe mai multe paliere, dintre care menţionăm: informare publică şi mass-media, monitorizare şi analiză mass-media, producţie grafică şi on-line.

Grupul de Comunicare Strategică a fost constituit în baza Hotărârii nr. 2 din 24.02.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), document care instituie o serie de măsuri pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combaterea infecţiilor cu coronavirus.

Ca procedură de lucru menţionăm faptul că sunt membrii permanenţi ai Grupului şi membrii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul GCS în sistem de ture.

În ceea ce priveşte activitatea de informare publică şi mass-media, obiectivul este de a informa operativ presa şi cetăţenii din surse oficiale, evitându-se astfel dezinformarea şi răspândirea de ştiri false. Grupul de Comunicare Strategică difuzează zilnic informări referitoare la evoluţia cazurilor de persoane diagnosticate cu coronavirus, numărul celor vindecate, aflate în carantină sau monitorizate la domiciliu, precum şi alte informaţii relevante legate de evoluţia epidemiei şi de măsurile luate. Informările includ, de asemenea, situaţia la zi a apelurilor înregistrate atât la numărul TelVerde 0800 800 358 alocat special acestor cazuri, cât şi apelurile înregistrate la numărul unic de urgenţă 112. De asemenea, pentru românii aflaţi în străinătate, informaţiile despre prevenirea şi combaterea virusului pot fi oferite la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Informările actualizate sunt transmise pe canalele oficiale de comunicare ale instituţiilor din componenţa GCS, sub forma buletinelor de informare sau în format grafic, acesta din urmă realizat în cadrul palierului de producţie grafică şi on-line.

Legat de atribuţia de monitorizare şi analiză mas-media, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică se realizează analiza referitoare la publicaţiile care difuzează în mod sistematic şi deliberat informaţii false, ignorând apelul pentru o informare corectă şi obiectivă.

În conformitate cu prevederile Art. 54 din Decretul de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României, dispoziţia referitoare la eventuala blocare/dezactivare a unei publicaţii online, în cazul propagării unor campanii susţinute de fake news, este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.

Dispoziţia Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Precizăm faptul că această reglementare nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent.

Acest instrument priveşte combaterea acţiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicaţii fără identitate ori a unor publicaţii care în mod sistematic prezintă informaţii fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte şi va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanţii publicaţiei (dacă pot fi identificaţi) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte