Cioloș și Ministerul de Finanțe îi liniștesc pe preoți: nu mai dăm bani pentru construcția de biserici, dar salariile VĂ CRESC cu 33 de MILIOANE de EURO

Cioloș și Ministerul de Finanțe îi liniștesc pe preoți: nu mai dăm bani pentru construcția de biserici, dar salariile VĂ CRESC cu 33 de MILIOANE de EURO
Publicat: 07/12/2015, 20:23

Ministerul de Finanțe vine cu explicații, după ce știrea că bugetul pe 2016 nu cuprinde niciun leu pentru construcția de biserici noi sau pentru modernizarea și repararea celor existente a provocat furia Patriarhiei, ÎPF Daniel spunând că Biserica nu stă cu mâna întinsă în fața statului și că acesta ar trebui să le restituie toate fostele proprietăți, dacă nu mai vrea să le plătească salariile preoților.

Finanțele au explicat, într-un comunicat de presă, că proiectul de buget pe 2016 prevede o creștere a salariilor pentru preoți și pentru personalul neclerical.

„În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult CREȘTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016″, arată Finanțele.

Această mărire a salariilor preoților și personalului bisericesc vine în urma actelor normative adoptate de Guvernul Ponta anul acesta și însumează aproximativ 150 de milioane de lei (aproximativ 33 de milioane de euro).

„Suma suplimentară este comparabilă cu suma alocată în anul 2015 pentru construcții și reparații”, explică Finanțele de ce nu au mai acordat sume și în 2016 pentru construcția și reparația bisericilor.

Finanțele mai explică faptul că statul va sprijini în 2016 așezămintele religioase românești de peste granițe cu 13 milioane de lei (în creștere cu 200.000 de lei față de 2015), iar Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos primește 1,3 milioane lei.

Dacian Cioloș l-a sunat pe Patriarhul Daniel, să îl asigure de salariile preoților

Într-un comunicat la Executivului se precizează că premierul Dacian Cioloș a avut, duminică dimineață, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocărilor bugetare pe anul 2016.

„Discuția a scos încă o dată în evidență buna înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent atât în ceea ce privește personalul clerical cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, potrivit sursei citate.

La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătății condițiile de educație ale copiilor și tinerilor din mediul rural și ale calității actului medical în spitale.

Premierul a mulțumit „pentru implicarea Bisericii în cele două direcții extrem de importante pentru dezvoltarea societății românești”, asigurându-l pe Patriarh că Guvernul României va asigura finanțare pentru proiecte de investiții importante și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare în funcție de posibilități pentru lăcașele de cult aflate în construcție”, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
AUSTRIA dă lovitura finală. Decizia ce se pregătește la Viena: Opriți nebunia!
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb