Condamnații ar putea beneficia de o perioadă de grație în libertate. Un senator cere ca aceștia să fie încarcerați doar după redactarea motivării

Condamnații ar putea beneficia de o perioadă de grație în libertate. Un senator cere ca aceștia să fie încarcerați doar după redactarea motivării
Publicat: 26/06/2014, 22:39
Actualizat: 30/04/2015, 03:28

Pe 27 mai senatorul UNPR a înregistrat la Senat un proiect de modificarea a Noului Cod de Procedură Penală. Printre articolele propuse spre modificare de către senatorul UNPR este și cel privind încarcerarea condamnaților definitiv. Senatorul UNPR este de părere că orice condamnat care nu se află deja în arest preventiv trebuie să fie încarcerat numai după ce judecătorii redactează motivarea.

Acum, potrivit procedurii penale, în momentul în care o instanță pronunță o hotărâre definitivă, ea devine executorie. În acel moment se redactează minuta sentinței care conține elementele de bază. Adică inculpatul și opinia publică află cuantumul pedepsei și infracțiunile pentru care a fost condamnat. Motivarea sentinței nu este altceva decât o dezvoltare a sentinței prin care judecătorul explică modul în care a ajuns la soluția respectivă.

Adică transpune în scris cercetarea judecătorească care uneori s-a derulat pe parcursul procesului care uneori a durat și cinci sau șase ani. Experții din sistemul judiciar consultați de gândul au explicat că este aberant să îi ceri unui judeător să redacteze motivarea în aceeași zi în care a pronunțat sentința.

Modificarea Codului de Procedură Penală propusă de senatorul UNPR are următorul conținut:

art 550. Hotărârile intanțelor penale devin executorii la data redactării și motivării hotărârilor definitive sau la data când acestea au rămas definitive, numai în cazul în care condamnatul a fost arestat preventiv în cursul urmării penale, în procedura penală de cameră preliminară sau în cursul judecății potrivit art 223.

În expunerea de motive, senatorul susține că, în opina sa, nu este corect ca inculpații să fie trimiși la pușcărie fără motivarea instanței. „În ultima perioadă asistăm la amunite situații paradoale, în sensul că motivările instanței sunt redactate și la un an de la momentul pronunțării hotărârii definitive, totul culminând în unele cazuri cu eliberarea din închisoare, după ispășirea pedepse a unui condamnat fără să aibă redactată hotărârea motivată”, se arată în expunderea de motive

Experții din sistemul judiciar consultați de gândul sunt de părere că propunerea legislativă este menită să îngreuneze punerea în aplicare a sengtințelor. „Nu mai sțiu ce să inventeze ca să scape de pușcărie”, a comentat unul dintre experții consultați de gândul. Acestă lege se aplică pentru toate categoriile de inculpați fie că vorbim de cei care acuzați de fapte de corupție, de tâlhării, proxenetism sau de trafic de persoane, toți vor fi beneficiarii legii.

Astfel că, dacă inculpatul nu este în arest preventiv, el va putea sta liniștit după pronunțarea sentinței pentru că nu va fi încarcerat decât după motivarea sentinței. Astfel, un condamnat definitiv ar putea la un moment dat chiar să și fugă din țară, spun experții consultați de gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom