Conducerea Metrorex a solicitat salariaților să renunțe la grevă

Conducerea Metrorex a solicitat salariaților să renunțe la grevă
Conducerea Metrorex a solicitat salariaților să renunțe la grevă, precizând că a dat dovadă în permanență de disponibilitate și deschidere în ceea ce privește negocierea Contractului Colectiv de Muncă, se arată într-un comunicat transmis luni agenției MEDIAFAX.
Publicat: 16/09/2013, 16:22
Actualizat: 16/09/2013, 16:22

Conducerea Metrorex a solicitat salariaților să renunțe la grevă, precizând că a dat dovadă în permanență de disponibilitate și deschidere în ceea ce privește negocierea Contractului Colectiv de Muncă, se arată într-un comunicat transmis luni agenției MEDIAFAX.

Administrația apreciază că, prin încetarea activității, un segment de călători, care în mod normal sunt utilizatori ai transportului cu metroul, va fi afectat și va fi obligat să-și reconsidere activitatea diurnă privind deplasările în oraș și atrage atenția că societatea comercială desfășoară o activitate de transport de persoane, cu metroul, în scopul satisfacerii interesului public și social, iar acest scop nu trebuie afectat printr-o acțiune de grevă.

„Mijloacele de presiune nu trebuiesc exercitate prin afectarea acelor categorii de populație cărora le este adresat acest mijloc de transport. Consecințele celor prezentate mai sus, pot fi producerea de incidente cauzate de aglomerația din stațiile de transport public de suprafață și traficul general supraaglomerat din oraș, incidente ce pericliteză sănătatea și viața oamenilor”, se arată în comunicat.

Totodată, Metrorex precizează că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, cu modificările și completările ulterioare, art. 157 care prevede «Nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ», această revendicare nu poate face obiectul unui conflict de muncă.

„Este prejudiciată imaginea companiei, în contextul în careMetrorex face eforturi remarcabile de modernizare și dezvoltare, de adaptare continuă la solicitările pieței. Concluzionând, administrația apreciază că dreptul la grevă trebuie exercitat numai în condițiile și limitele prevăzute de lege și cu respectarea strictă a garanțiilor stabilite de legiuitor în scopul asigurării unor servicii esențiale pentru comunitate și ocrotirii unor interese generale. Conducerea Metrorex a dat dovadă în permanență de disponibilitate și deschidere în ceea ce privește negocierea Contractului Colectiv de Muncă, propunând la fiecare rundă de negociere încheierea unui nou CCM în concordanță cu prevederile legale în vigoare, astfel încât activitatea societății Metrorex să se desfășoare în continuare în condiții normale fără afectarea publicului călător. Sperăm ca toți salariații Metrorex să răspundă solicitării administrației de a renunța la grevă, întrucât este spre binele nostru comun, al salariaților și al călătorilor deopotrivă”, se mai arată în comunicatul semnat de directorul Aurel Radu.

Angajații de la metrou fac marți, între orele 4.00 și 6.00, grevă de avertisment și anunță că, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, potrivit unui comunicat remis luni agenției MEDIAFAX.

„Vă anunțăm că din cauza eșecului înregistrat în urma negocierilor susținute în data de 12.09.2013 cu administrația Metrorex, în data de 17.09.2013, între orele 4.00 și 6.00, la nivelul SC Metrorex SA, va avea loc greva de avertisment, urmând ca, în cazul nesoluționării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30.09.2013 să fie declanșată greva propriu-zisă pe termen nelimitat”, spune președintele USLM, Ion Rădoi, în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Conducerea USLM precizează că își cere scuze pentru disconfortul pe care îl va crea. „Problemele noastre sunt în mare măsură și ale marii majorități a cetățenilor României, și anume scăderea calității vieții, în condițiile în care de cinci ani nu putem negocia un contract colectiv de muncă pentru acoperirea indicelui de inflație”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Transporturilor a anunțat, în 5 septembrie, că dezaprobă intenția sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală, și a cerut administratorului rețelei de metrou, Metrorex, soluții de rezolvare imediată a revendicărilor angajaților.

„Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de acționar majoritar, a cerut noii conduceri a Metrorex prezentarea unor soluții de rezolvare imediată a revendicărilor înaintate de către USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou, n.r.) și speră într-o rezolvare cât mai rapidă a situației create”, a arătat instituția, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat coordonator al relației cu partenerii sociali, Nicu Buică, a discutat, în 4 septembrie, cu președintele USLM, Ion Rădoi, despre problemele privind încheierea noului contract colectiv de muncă la Metrorex, întâlniri între sindicat/administrație și conducerea ministerului urmând să aibă loc și în perioada următoare.

Protestele sindicaliștilor vor continua în 18 septembrie cu un miting și un marș organizate de federație, inclusiv de sindicatele Metrorex și RATB.

La greva generală de la metrou se vor solidariza și sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.

Sindicaliștii reclamă lipsa de comunicare a Guvernului, susținând că din ianuarie și până în prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese în care era explicată situația transportatorilor.
Planul acțiunilor de protest a fost stabilit în urmă cu cinci zile de către federație și a fost aprobat de Consiliul Național, a precizat Rădoi.

„Este un program comun al federației și al sindicatului de la metrou, și după cum ați văzut în multe acțiuni, solidari cu noi sunt și cei de la RATB”, a declarat Ion Rădoi.

Președintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situația autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizând că există aproape 350 de vehicule blocate pentru că sunt defecte și nu există piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficiențe care ar putea fi rezolvate mai ușor, pentru a ieși în traseu.

Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste funcționează 875 de autobuze, 285 de tramvaie și 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.

Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20% din posturile de conducere și execuție ale RATB. Petrariu cere o întâlnire de urgență cu primarul general al Capitalei, pentru rezolvarea problemelor din transportul public.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×