CONFERINȚA MAS. Ministrul Afacerilor Europene,George Ciamba, avertizează: Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual

Redactor:
Nicolae Oprea
CONFERINȚA MAS. Ministrul Afacerilor Europene,George Ciamba, avertizează: Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual
George Ciamba, ministrul delegat al Afacerilor Europene, a declarat marți, la conferința MAS pe securitate, că zona Mării Negre nu funcționează ca la manual, iar faptul că alocăm mai mult pentru apărare nu înseamnă că se reduc amenințările.

„Avem o geografie diferită față de cea a altor state membre, de aceea punem mult accent pe securitate și pe legătura transatlantică, pentru că doar așa putem asigura securitatea României. România se află într-o zonă undes-au schimbat granițele, și știm ce înseamnă să te aflii foarte aproape de zonele de conflict . (…) În momentul de față se încearcă tot felul de jocuri în zonă, pentru a perturba activitatea NATO. Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual, trebuie să ne adaptăm repede. Există aici un interes mai mare decât în zona țărilor baltice. Trebuie să profităm de securitatea pe care ne-o oferă NATO aici , la Marea Neagră”, a precizat George Ciamba, în cadrul Conferinței MAS – conferință pe teme de securitate și apărare, care este organizată la București de Monitorul Apărării și Secutității (parte a Mediafax Group).

Potrivit ministrului, securitatea în zona Mării Negre poate fi asigurată doar de NATO.

„Dacă vorbim despre o Armată Europeană, importat este ca securitatea să fie asigurată, dar în prezent această securitate poate fi asigurată doar de NATO (…) Am sărbătorit anul acesta 70 de ani de NATO, dar și 15 ani de când am devenit membri cu drepturi depline”, a mai precizat Ciamba.

‘România alocă mai mult pentru zona Apărării, dar faptul că plătim mai mult pentru apărare nu înseamnă că se reduc amenințările. Unele țări din vecinătate încearcă să folosească o poziție defensivă și este o adevărată campanie de propagandă. E importanta ca să fim credibili”, a completat ministrul.

Monitorul Apărării și Securității organizează marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experti în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence.

Foto: Mediafax Foto

Tags:
Inchide