Contractul de 700 milioane euro pentru securizarea frontierelor, investigat de DNA. Procurorii cred că MITA în valoare de 4 milioane euro a ajuns la conducerea MAI prin subcontractori și a fost mascată în comisioane de reușită de 5-10%

Redactor:
Biro Attila
Contractul de 700 milioane euro pentru securizarea frontierelor, investigat de DNA. Procurorii cred că MITA în valoare de 4 milioane euro a ajuns la conducerea MAI prin subcontractori și a fost mascată în comisioane de reușită de 5-10%
Contractul pentru garanițele Schengen suspectat de fraudă

DNA investighează modul în care au fost acordate patru mari contracte informatice în valoare totală de 1 miliard de euro . Printre contractele investigate este și cel privind securizarea frontierelor încheiat cu EADS în valoare de 700 milioane euro. Un alt contract privește licențele informatice folosite în școli, contract semnat în guvernarea Năstase. În acest caz, DNA i-a chemat la audieri pe actualul șef și pe fostul șef al Secretariatului General al Guvernului.

În cazul contractului EADS, informațiile preliminare obținute de gândul arată că negocierile au început în anul 2003 prin realizarea unui studiu de fezabilitate. Procurorii au suspiciunea că studiul de fezabilitate nu a fost realizat temeinic și că scopul a fost să indice EADS ca singur furnizor.

În perioada 2000-2004, ministru de Interne a fost Ioan Rus iar în iunie -decembrie 2004 Marian Săniuță. Ancheta preliminară a analizat exact această perioadă de timp în care s-au derulat negocierile și a fost semnat contractul cu EADS. 

Iată și constatările preliminare relatate de sursele gândul:

â–º În  data de 15.07.2004, MAI a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de 2 zile, studiul respectiv de fezabilitate a și fost predat părții române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point.

â–º Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajații Midocar Consulting  și reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu același obiect, realizate de alte firme în folosul poliției de frontieră. În baza studiului pus la dispoziție  de Bearing Point, comisia de negociere a MAI, de la acea dată, a decis achiziția SISF prin negocierea cu sursă unică și anume cu firma EADS în Germania.

Investigațiile preliminare arată că încă din faza negocierilor subcontractanții erau cunoscuți și că acești suncontractanți aveau rolul de a transmite mite către factorii de decizie din MAI, susțin procurorii. Anchetatorii mai rețin că statul a negociat dezastruos contractul, astfel încât EADS a controlat nivelul profitului. „În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluțiile tehnice oferite  profitul  care urma să-l realizez în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, se mai arată în constatările procurorilor.

Ancheta inițială a reținut faptul că EADS a fost condiționată să subcontracteze până la 60 milioane euro din valoare totală.  „Contractul de achiziție a SISF, în valoare de 650 milioane euro, a fost semnat în 12 august 2004. Pentru ca EADS să obțină acest contract, managementul lui EADS a fost condiționat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro”, spun constatăzile inițiale din anchetă.

Mita de 4 milioane euro

Ancheta penală a descoperit, potrivit surselor gândul, că mita totală în acest caz a fost de 4 milioane euro. Banii ar fi ajuns, potrivit procurorilor, la „persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului –  ministru”, nefiind încă determinate numele acestor. Mita era mascată sub forma unor „comisioane de reușită”, susțin anchetatorii.

Iată cum arată constatările preliminare din acest dosar, relatate de sursele gândul:

â–º Managementul FSC, la rândul său,  pentru a primi  aceste comenzi de la EADS, a fost condiționat de către Claudiu Florică să semneze în același timp,  contracte de comision pentru reușită cu firma Gessa, comision 10% și cu firma Profinet, comision 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului –  ministru.

â–º Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat  managementului FSC, schimbarea procentelor de comision către Gessa și Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa și 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.

â–º EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului  un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit la rândul său, un avans de 2.000.000 euro către Profinet  și un avans de 280.000 euro  către Gessa.

Inchide