Cooperativa de Credit Casa Poporului. LISTA SENATORILOR și DEPUTAȚILOR care au acordat împrumuturi de 114 milioane euro „pe persoană fizică”

Publicat: 01/04/2014, 08:13
Actualizat: 21/03/2019, 17:35

Dintre cei 573 de parlamentari ai actualei legislaturi, 122 au declarat că au acordat împrumuturi în nume personal prietenilor, firmelor sau partenerilor de afaceri. Potrivit ultimelor declarații de avere depuse anul trecut, 77 de deputați și 45 de senatori au menționat astfel de „plasamente financiare” în valoare totală de 114,7 milioane de euro. În top conduce, deputatul PSD Sebastian Ghiță care a acordat un împrumut de 90 de milioane euro, adică de 4 ori mai mult decât toți ceilalți la un loc. Ceilalți 121 de parlamentari au creditat, în total,cu 24 de milioane euro, 12 dintre ei cu sume între 500.000 și 1,6 milioane.

În general, senatorii și deputații au menționat că și-au împrumuta propriile companii sau prietenii aflați în dificultate financiară.

Top 5 deputați care au dat împrumuturi în nume personal

DESCARCĂ AICI LISTA COMPLETĂ

1. Sebastian Ghiță – 90 de milioane de euro pentru partenerul de afaceri

Sebastian Ghiță, deputat PSD, apropiat al premierului Ponta și deținător al postului România TV, a menționat în declarația de avere din 2013 că l-a împrumutat pe Alexandru Iacobescu cu suma de 90,3 milioane euro. Alexandru Iacobescu este acum directorul general al postului TV pe care îl deține Sebastian Ghiță. Contactat de gândul, Ghiță nu a dorit să explice pentru ce anume i-a împrumutat cele 90 milioane euro partenerului său de afaceri. Nici nu a dorit să detalieze condițiile împrumutului. În 2012, deputatul PSD a menționat un împrumut de 68 milioane euro. „Împrumutul nu ține de RTV. Nu are legătură cu televiziunea”, a menționat Sebastian Ghiță.

Deputatul de Prahova nu a dorit să prezinte niciun fel de date despre acest împrumut. „Totuși, înțelegerile între două persoane de drept privat nu pot fi … Cealaltă persoană nu este publică și nici nu cunosc vreo lege care să mă oblige să vă dezvălui condițiile împrumutului. Răspunsul este acesta”, a declarat el.

Parlamentarul a mai menționat că și înainte să devină demnitar ales a acordat împrumuturi în nume personal. „Am dat foarte multe astfel de împrumuturi. Toate au fost făcute prin intermediul băncilor. Pentru stat și instituții toate tranzacțiile sunt prin bănci”, a mai spus Sebastian Ghiță.

Revenind la împrumutul de 90 milioane euro, Sebastian Ghiță a declarat că banii provin din vânzarea unor companii pe care le-a deținut în trecut. „După cum știți am vândut un număr de companii din grupul de IT pe care îl dețineam, un număr destul de mare. De-a lungul activității mele economice, adică în cei 15 ani, am reușit să încasez foarte mulți bani pentru care am plătit taxe și impozite, direct eu ca persoană”, a mai declarat el. Recent, Rise Project a publicat o serie de documente din care rezultă că în 2011 pe numele companiilor la care Sebastian Ghiță era acționar au fost depuse de către ANAF plângeri penale în care aceste societăți erau suspectate de spălare de bani și evaziunea fiscală.

Întrebat de gândul dacă l-a împrumutat cu bani și pe premierul Victor Ponta, Sebastian Ghiță a declarat că nu i-a dat șefului său de partid bani. „Consider tendențioasă întrebarea. Răspunsul meu este: Nu! Da de ce nu mă întrebați dacă nu l-am împrumutat pe Papă sau pe domnul Obama sau pe domnul Băsescu, sau pe domnul Sârbu”, a mai declarat Sebastian Ghiță.

2. Dan Cristian Popescu, deputat Forța Civică – 1,65 milioane euro

Deputatul Dan Cristian Popescu a menționat în declarația de avere un împrumut de 1,65 milioane euro unor cunoștinte. Este vorba despre 1,2 milioane euro care au mers către Vladimir Marinescu, iar 450.000 euro către diverse cunoștințe.

Conform declarației de avere, Popescu are două terenuri agricole în localitățile Dascălu și Frumușani, de 2.000 de metri pătrați și, respectiv, 100.000 de metri pătrați. Totodată, el are în proprietate două case de vacanță în Statele Unite, la Hollywood, de 140 de metri pătrați și, respectiv, 170 de metri pătrați, cumpărate în 2005 și 2008. În plus, vicepreședintele FC are cinci apartamente în București, cu suprafețe între 33 de metri pătrați și 84 de metri pătrați, dar și o casă de locuit în Capitală de 104 metri pătrați.

În declarația de avere mai menționează obiecte de artă și bijuterii de 225.000 euro. Parlamentarul mai spune și că are în conturi aproximativ 2 milioane de euro. Parlamentarul nu a putut fi contactat de reporterii gândul.

3. Sergiu-Constantin Vizitiu – 1,6 milioane euro împrumutați prietenilor, contracte cu statul de 10 milioane euro

Deputatul UNPR Sergiu Constantin Vizitiu a declarat anul trecut că a împrumutat 1,6 milioane de euro către următoarele companii și persoane private: Huge Construct, Urbis Design, Alma Trust Construct, Balanici Liviu, Tomoiaga Simona, Tibucanu Mihai. Companiile menționate sunt companii deținute de către parlamentar. Parlamentarul nu a putut fi contactat de gândul. În schimb, în 2013, el a explicat presei locale că împrumuturile date oamenilor de afaceri Liviu Balanici și Mihai Tibucanu le-a acordat din prietenie. „Cei doi sunt niște prieteni de-ai mei, și nu îi puteam lăsa la greu. Nu am treabă cu firmele lor. Sunt doar prieteni de-ai mei pe care i-am ajutat la greu”, a spus Vizitiu citat de Ziarul de Iași.

În declarația de avere parlamentarul menționează 11 terenuri, 13 case și două spații comerciale. În declarația de interese parlamentarul a menționat că firmele sale au avut 18 contracte publice în valaore totală de aproape 10 milioane de euro.

4. Stanciu Zisu – împrumuturi de 1 milion euro

Stanciu Zisu este deputat PSD de Dâmbovița și, potrivit declarației de avere, și-a împrumutat propriile companii cu peste 1 milion de euro. În declarația de avere a spus că a împrumutat cu diverse sume următoarele companii: Vladu Trading, Diamond Intermed 96, Milser. La aceste companii este acționar sau a fost acționar. În declarația de avere menționează 72 terenuri agricole, forestiere, intravilane,11 apartamente, o casă de locuit și un spațiu comercial.

Contactat de gândul deputatul PSD a explicat că aceste împrumuturi acordate firmelor sale au fost realizate în decurs de 15 ani. „Pe parcursul anilor a fost necesar să aduc bani de acasă pentru ca firma să nu intre în faliment. Așa e în viața reală. Sumele menționate sunt împrumuturi date de-a lungul a 15 ani. Au făcut obiectul controalelor efectuate d Garda Financiară, ANAF, toate sunt trecute prin astfel de controale”, a explicat deputatul Stanciu Zisu.

Cât despre detaliile acestor împrumuturi, deputatul a explicat că nu există prea multe formalități. „Deci banul pleacă frumos din contul personal în contul firmei. Totul este la vedere”, a mai spus el.

5. Marin Anton – 976.000 euro împrumutați companiilor familiei: „Sunt investiții în companiile familiei”

Deputatul Marin Anton, proaspăt înscris în Mișcarea Populară, fost deputat PNL, a menționat în ultima declarație de avere că a împrumutat peste 976.000 euro către opt companii din România. Deputatul spune că firmele împrumutate aparțin membrilor familiei sale. „Sunt companiile familiei. Probabil că din banii strânși în decursul anilor s-au făcut aceste împrumuturi. Este vorba de reinvestiții în diversele firme care au fost făcute. Toate împrumuturile sunt făcute pe contract, fără dobândă sau o dată scadentă”, susține deputatul.

Deputatul Anton s-a remarcat recent cu inițiativa legislativă care prevede închiderea hipermarketurilor în week-end. Marin Anton a fost până pe 13 februarie membru al PNL, acum fiind înscris în Partidul Mișcarea Populară. Anton a fost secretar de stat la Transporturi în perioada ianuarie 2009 – iulie 2010, apoi secretar de stat la Ministerul Mediului până în 2012. Marin Anton este considerat ca unul dintre parlamentarii bogați, unele estimări spun că avearea lui Marin Anton ajunge și la 10 milioane de euro. În conturi spune că are aproximativ 500.000 euro, două credite unul de 250.000 euro și unul de 297.000 franci elvețieni. Marin Anton a fost și membru al PDL, a condus până în 2007 Rafo Onești, companie devalizată de diverse gupuri de interese în perioada anilor 2000.

TOP 5 Senatori care au dat împrumuturi în nume personal

DESCARCĂ AICI LISTA COMPLETĂ

1. Verestoy Attila UDMR – 1,6 milioane euro împrumuturi către propriile companii

Senatorul UDMR, Verestoy Attila a menționat în cea mai recentă declarație de avere că a acordat în nume personal 1,6 milioane euro. Verestoy este considerat unul dintre cei mai bogați politicieni din România. În ultima declarație de avere senatorul a menționat 12 terenuri, 8 imobile, două mașini și bijuterii de 80.000 euro. Senatorul a mai declarat și aproape 10 milioane euro în acțiuni tranzacționate pe bursă. Senatorul a menționat că a împrumutat cei 1,6 milioane euro către Trinvest SA, Asociatia Handbal Club, Junior Com, Matrita SA. Parlamentarul a explicat că o parte din bani i-a investit în comunitatea locală prin sprijinirea sportului.

„Sunt companiile la care sunt acționar și clubul de handbal pentru juniori. Clubul de handbal înseamnă mult mai mult decât echipa pe care o vedeți la TV. Înseamnă 500 de copii legitimați care fac sport. Este o altă atmosferă la școli privind conceptul de viață sănătoasă. O să sprijin și în continuare clubul”, a explicat senatorul. Cât despre împrumuturile date companiilor ele reprezintă investiții în retehnologizare. „La mine o bună parte din aceste împrumuturi reprezintă strictul necesar pentru achiziționare de utilaje performante”, a spus Verestoy pentru gândul.

2. Sorin Roșca Stănescu – 1,2 milioane euro împrumuturi către firmele aflate în faliment

Senatorul Sorin Roșca Stănescu a împrumutat și el 1,2 milioane euro în nume personal către companiile Virtual Big Bang, Captain Port Service Product, Spada Digital Media. Senatorul, fost membru PNL, a explicat că aceste împrumuturi le-a trecut la capitolul pierderi. „Sunt bani pe care i-am împrumutat companiilor mele aflate în insolvență. Am împrumutat cu cât am putut și când am putut ca să nu intre în faliment”, spune senatorul. El susține că acești bani nu îi mai poate recupera de la aceste companii pentru că unele au intrat în faliment. Și el a precizat că împrumuturile le-a făcut în baza unor contracte.

3. Radu Oprea – împrumuturi de 778.000 euro

FOTO: Facebook – Radu Oprea în dreapta

Radu Oprea, senator PSD, spune în declarația de avere că a împrumutat 778.000 euro către următoarele companii – RPM Development SRL, Urban Consult SRL, Cordis Instal Servicii, Betomix, City Imobiliar, Urban Fine Food, Principal Proprety Development, Vigo Estate. Oprea a fost prefect al județului Prahova în perioada în care PSD și PDL au guvernat împreună. În declarația de avere Oprea spune că are trei terenuri, șase imobile, bijuterii de 40.000 euro și că este acționar la 13 companii private. Radu Oprea este fiul lui Nicolae Oprea – fost viceprimar PSD al municipiului Ploiești. Presa a mai notat și faptul că Radu Oprea este unul din apropiații lui Mircea Cosma, președintele Consiliul Județean Prahova, anchetat de DNA pentru corupție. Senatorul nu a putut fi contactat de gândul.

4. Doina Tudor- 3 milioane în conturi, 726.000 împrumutați prietenilor

Senatoarea PNL Doina Tudor a declarat anul trecut că a împrumutat 726.000 euro către Life Line Medical Center, Ria, Dobrescu Răzvan, Dobrescu Cristina, Mîndroiu Rodica, Buștuc Andrei, Stăvăruș Tiberiu. Doina Tudor a fost lansată în spațiul public de soțul ei, Daniel Tudor, fost șef al pentru Supravegherea Asigurarilor și vicepreședinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară. În declarația de avere Doina Tudor a precizat că are 14 terenuri, 10 imobile, două mașini și două bărci. Senatoarea a mai declarat și că are în conturi aproximativ 3 milioane de euro. „Declarația mea de avere e pe site. Nu e nimic nou, nimic în plus. Despre împrumuturi nu am cum să vă spun, sunt persoane private și prieteni de-ai mei. Da?! Bun. La revedere!”, a spus Doina Tudor, când a fost sunată de reporterii gândul.

5. Damian Drăghici – 472.000 d euro, direcționați către companiile la care e acționar

Damian Drăghici, senator UNPR, a declarat în 2013 că a acordat împrumuturi în nume personal în valoare de 472.000 euro către companiile Concert Masters, Galla Events, Rosenberg&Partners Consulting, New Argentina 29, World Wide Distribution. Senatorul a menționat însă că a primit împreună cu soția 150.000 euro reprezentând restuiri de împrumuturi de la aceleași companii la care este și acționar.

„Conform datelor înregistrate la Registrul Comerțului, societățile aparțin mie și soției mele. Împrumuturile au fost acordate în perioada 2006 – 2010, odată cu întoarcerea mea în România (2006), cu mult înainte de a începe cariera politică, pentru susținerea activității firmelor respective.

Sumele au fost creditate către societăți în baza unor contracte de împrumut fără dobândă, conform legii, ca împrumut în calitate de asociat al societăților respective. Sursele de venit din care am creditat societățile în calitate de asociat provin din activitatea mea anterioară întrarii în politică (NB – anterior lunii iunie 2012)”, a declarat Damian Drăghici pentru gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?