Ciolacu promite fără echivoc: „Banii pentru recalcularea PENSIILOR sunt prinși în buget”. Trei milioane de pensii vor fi mărite

Ciolacu promite fără echivoc: Banii pentru recalcularea PENSIILOR sunt prinși în buget. Trei milioane de pensii vor fi mărite
Publicat: 30/04/2024, 22:14

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări marți că Executivul are bani pentru majorarea pensiilor din septembrie. Palatul Victoria afirmă că, în ciuda informațiilor apărute în ultima perioadă, mărirea veniturilor pe baza noii legi a pensiilor este prinsă în bugetul 2024.

În bugetul pentru anul 2024 au fost alocați bani inclusiv pentru majorarea pensiilor prevăzută pentru luna septembrie, afirmă Ciolacu.

Datele din primul trimestru arată clar: avem o majorare a încasărilor din contribuțiile sociale cu peste 22%! Acesta este efectul creșterii numărului de locuri de muncă și a salariilor. Vom asigura plata integrală a pensiilor recalculate, banii, de altfel, sunt deja prinși în buget pentru întreg capitolul de pensii, a promis Marcel Ciolacu.

Guvernul a alocat 135 de miliarde de lei pentru plata pensiilor, dintre care 115 miliarde sunt din contribuțiile de asigurări sociale, iar alte 20 de miliarde de la bugetul de stat. În acest context, pe primele trei luni ale acestui an, banii colectați din CAS au fost mai mari cu 22% față de estimările Ministerului de Finanțe.

În plus, pensiile aferente lunii mai vor fi virate până la finalul săptămânii, înainte de Paște.

Suntem în grafic astfel încât toate pensiile să fie achitate, cum am promis, înainte de Paște. Îi asigur pe români că rămânem la fel de de hotărâți și cu privire la plata pensiilor recalcuate în septembrie. Știu și sunt ferm convins că vor mai fi până atunci zeci de știri că nu sunt banii necesari, subliniat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Cinci milioane de pensii recalculate, nici una în minus

Anul acesta intră în vigoare noua Lege a pensiile care prevede majorări de venituri consistente. Toate cele aproape 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate în perioada următoare. De la finalul lunii mai pensionarii vor începe să primească decizia de recalculare în care vor regăsi noua pensie calculată în baza noii formule și care va fi încasată începând cu luna septembrie.

„Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Atenţie! Noua lege a pensiilor are ca fundament contributivitatea, formula spune aşa, avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca. Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la un post de televiziune.

Trei milioane de câștigători

Din cei aproape 5 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane vor avea pensii mai mari din septembrie, în baza noii legi. Însă, anul acesta Executivul a introdus deja o majorare de 13,8%, adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei.

Majorarea punctului de pensie înseamnă creșterea veniturilor, iar acest lucru se vede și în creșterea constantă a pensiei medie în România. Potrivit Casei Naționale de Pensii, în luna aprilie, pensia medie a fost de 2.292 lei, față de 2.005 lei, în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă ar fi să facem o comparație cu 2017, anul în care punctul de pensie era de 1.000 de lei, venitul mediu al unui pensionar în România era de 1.071 lei. Adică cam 50% din valoarea pensiei medie de astăzi.

Citiți și: VIDEO | Marcel Ciolacu: „Vor fi pensii care cresc și cu 40%/ Doamna ministru nu a știut să explice foarte bine”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Donald Trump a primit „un bilet frumos” de la Xi Jinping după tentativa de asasinat