CORONAVIRUS. Ludovic Orban: Bugetul MAI, suplimentat / OUG pentru majorarea fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri / Pedepse mai mari pentru cei care nu respectă carantina

CORONAVIRUS. Ludovic Orban: Bugetul MAI, suplimentat / OUG pentru majorarea fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri / Pedepse mai mari pentru cei care nu respectă carantina
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile? Zi de foc la Guvern, în plină pandemie

Premierul Ludovic Orban va susține joi de la ora 10.00 o declarație de presă în sistem de videoconferință. Declarațiile vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Guvernului și pe canalul oficial de Youtube.

„O sumă de 42 milioane pentru susținerea centrelor de carantină. Decontăm cheltuielile centrelor de carantină. În cadrul ședințelor de astăzi am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 milioane lei, pentru a susține activitatea MAI și a asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din MAI.

Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul MS, direcțiilor de sănătate, spitalelor.

Am luat măsuri pe care le considerăm absolut necesare în situația aceasta, pentru a susține angajații și angajatorii, care sunt afectați de epidemia de coronavirus.

Printre măsurile luate sunt:

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Cu 5 miliarde am majorat, suntem pregătiți să majorăm cu alte 5 miliarde, ne putem duce până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Garantăm credite pentru investiții și asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată în proporție de 100%.

Garanția funcționează pentru 90% din credite la cele de până 1 milion și 80% pentru creditele de peste 1%. Am stabilit cu Min Fin să rambursăm tva, până în plafon de 9 miliarde.

Am stabilit să creștem plafonul cu decontările pentru concediile medicale. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor plătite de angajatori.

O altă măsură pe care am luat-o este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților din bugetul Min Muncii prin intermediul ANOFM prin bugetul de șomaj.

Exista riscul ca angajații să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult 75% din salariul mediu brut.

Avem două categorii de angajatori, prima aceea care a fost afectată de măsuri restrictive în situația de urgență: hoteluri, restaurante, cafenele, săli de spectacol, prin suspendarea activității.

Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive, este clar că nu își pot plăti angajații.

Angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75%.

A doua categorie e cea a companiilor care nu au fost afectate direct de măsurile restrictive. Acestea au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a beneficia de plata pentru salariații pe care nu își permis să îi plătească, companiile trebuie să depună declarație pe proprie răspundere și trebuie să le fi scăzut cifra de afaceri cu 25%.

Am considerat că pe moment e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic fără să îi obligăm să meargă la serviciu, evitând contactele sociale pentru a evita contaminarea.

Am luat o măsură importantă legat de Codul Penal privitor la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de Covid19. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privind infectarea cu Coronavirus.

Cine nu respectă carantina, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu acceptăm ca cetățenii iresponsabili, care sunt în situația de a fi izolați, să nu respecte deciziile autorităților.

Este introdusă o nouă infracțiune, omisiunea de a da date, dacă cineva nu dă informații concrete. Se poate constitui dosar penal. Ca atare, știu că cea mai mare parte a românilor, care trec prin acest greu, respectă legea. Din acest motiv am decis să avem pedepse mai mari pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte toate măsurile luate de autorități.

Am adoptat și alte decizii, legate de alte domenii de activitate. Mesajul meu este foarte clar: economia trebuie să funcționeze mai ales în punctele cheie: Energie, Utilități, Servicii Publice, toate trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Toată zona medicală, de aprovizionare, comercială, să funcționeze maxim pentru a asigura condiții normale de aprovizionare.

Solicit companiilor să-și protejeze angajații. Încă de la începutul crizei de coronavirus, am luat măsuri. Suntem pregătiți să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea populației.

Am solicitat ministrului Sănătății și altor miniștri o mobilizare și mai bună. Direcțiile de sănătate publică erau în moarte clinică. Angajarea de personal, fie personal din alte entități, de la casele județene de sănătate. De asemenea, medici care funcționează în spitale care nu sunt în prima linie a luptei cu coronavirus.

Am crescut numărul de epidemiologi.

Am solicitat măsuri pentru izolarea la domiciliu, echipele de jandarmi să se deplaseze și să verifice modul în care se respectă izolarea la domiciliu. Pe baza situațiilor existente să se ia toate măsurile. Pregătirea spitalelor reprezintă un alt obiectiv major, să-i tratăm în cele mai bune condiții și pregătim treptat spitalele în funcție de nivelul de răspândire.

Suntem angajați într-un efort în care am implicat toate entitățile. A crescut cererea pentru produse medicale, folosim penuria pentru anumite produse pentru a dezvolta capacități de producție în România.

Vă îndemn din nou la calm, responsabilitate, o atitudine rațională, vă cer să vă informați doar din informațiile transmise oficial de autorități. Vom lua măsuri contra surselor de fake news, care au ca scop să dezinformeze cetățenii, vom lua toate măsurile. Guvernul e într-o colaborare constantă cu președintele României, vrem să luăm cele mai bune decizii pentru fiecare situație”, a declarat Ludovic Orban.

Gândul LIVE

Ediție specială Gândul LIVE Ludovic Orban, declaraţii după prima şedinţă de guvern de după instituirea stării de urgență Ce conține pachetul de ORDONANȚE de urgență / Măsuri economice, fiscale și legislative fără precedent – – http://bit.ly/3a61XUk

Publicată de Gandul pe Joi, 19 martie 2020

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Dosarul Tudorache, vechi de 4 ani: 21 de întâlniri între intermediar şi denunţător, bănuieli de...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Adevărul despre moartea lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit la autopsie
Inchide