„Cozi de foame”. Ore de așteptare pentru un bol cu supă, în Spania

„Cozi de foame”. Ore de așteptare pentru un bol cu supă, în Spania
Publicat: 08/11/2020, 21:24
Actualizat: 08/11/2020, 21:28

Erika Oliva stă la coadă cel puțin trei ore pe săptămână pentru a primi un bol cu supă. Mai pierde timp la biroul asistentului social împreună cu fiul ei de 8 ani care are autism. Se petrece in Vallecas, Spania. Ea așteaptă la telefon la centrul de sănătate sau când dorește să verifice dacă cererea ei pentru un program de venit de bază îi va aduce 1.015 euro promiși (1.188 dolari).

Până acum nu s-a aprobat.

„Întotdeauna cer mai multe hârtii, dar încă nu am văzut un euro. Totul pare închis din cauza pandemiei. Sau ni se spune să aplicăm online ”, a spus Oliva.

 A reușit să aplice online, dar alții din situația ei nu știu să folosească un computer sau pur și simplu nu au unul, transmite APnews.

„Bieții oameni fac coadă. Este ceea ce știm să facem cel mai bine ”, a spus Oliva.

Poate mai îngrijorător, concurența la așa-numitele „cozi de foame” la bucătării devine tot mai acerbă. La mănăstirea Slujitorilor lui Iisus din Vallecas, fiecare familie poate primi acum alimente doar o dată pe săptămână în loc de trei ori, explică Oliva.

„Acum trăim de la o zi la alta”, a spus ea.

Foto: Twitter

De asemenea, coziile au devenit mai lungi in comunitatea Somos Tribuk, una dintre numeroasele rețele de bază care au apărut pentru a ajuta oamenii din Vallecas. Voluntarii s-au adunat pentru a sorta donațiile de alimente, scutece, ulei și produse de curățenie.

Foto: Twitter

Fernando Fernández Diego, care la 69 de ani s-a trezit fără pensie și în imposibilitatea de a vinde usturoi in piețe, așa cum făcuse înainte de pandemie, a spus că gospodăria sa, formată din șase adulți și trei copii, supraviețuiește acum în totalitate cu ajutorul alimentelor.

Fernández a spus că  politicienii „se ceartă  tot timpul”, în timp ce virusul se răspândește si nu are încredere în niciun ajutor guvernamental pentru familia sa.

Spania, afectată de pandemie

Familiile cu venituri mai mici din întreaga lume au suferit adesea cel mai mult de pandemie din mai multe motive: slujbele lor au fost expuse mai mult la virus și economiile lor sunt de obicei mai mici. În Spania, situația a fost mai gravă decât în ​​cea mai mare parte a Europei, datorită rolului important al industriilor puternic afectate, cum ar fi turismul și al prestațiilor sociale mai slabe.

„Pandemia extinde și intensifică sărăcia într-o țară care avea deja grave probleme de inegalitate”, a declarat Carlos Susías, președintele Rețelei Europene de Combatere a Sărăciei, care cuprinde zeci de organizații non-profit. El spune că insuficiența cheltuielilor sociale, prea multe birocrații, lipsa accesului la tehnologie și reapariția pandemiei vor lărgi probabil ceea ce este deja una dintre cele mai mari diferențe dintre bogați și săraci din lumea dezvoltată.

În Spania, peste 38.000 au murit și aproape 1,3 milioane au contractat virusul, deși numărul real al infecției ar putea fi de cel puțin trei ori mai mare. Contagiunea s-a răspândit mai repede în cartiere dens populate, cum ar fi Vallecas, în sudul Madridului, unde Oliva împarte un apartament de 35 de metri pătrați cu șapte  membri ai familiei.

Muncitorii în locuri de muncă esențiale și care fac naveta în transportul public, sunt expuși unui risc mai mare de infectare. Și au mai puțină siguranță financiară pentru a face față atunci când se îmbolnăvesc.

Este ceea ce mulți experți descriu ca o redresare economică „în formă de K”. Cei cu o situație financiară bună sunt capabili să-și revină din criză – mulți lucrează de acasă – în timp ce cei mai vulnerabili sunt in pierdere.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Spaniei să scadă cu 12,8% în acest an, cea mai importantă dintre economiile dezvoltate.

Lara Contreras, militantă a grupului de ajutor Intermón Oxfam, a declarat că economia spaniolă este mai vulnerabilă datorită dependenței sale de construcții și turism, unde condițiile de muncă au fost stricte.

Când pandemia a lovit, stopând majoritatea călătoriilor la nivel mondial, 1 milion de oameni și-au pierdut locurile de muncă în Spania, iar rata șomajului a atins 16,3% în septembrie. Aceasta este mai mult decât dublul mediei din UE sau SUA, care raportează noi cifre vineri.

Dar experții avertizează că Spania trebuie să-și stabilească piața locurilor de muncă, care este afectată de contracte temporare și cu jumătate de normă. Femeile și migranții tind să aibă cea mai mică siguranță a locurilor de muncă, potrivit unui sondaj realizat de principala organizație de caritate catolică, Caritas. Și totuși, doar una din patru gospodării vulnerabile a primit o subvenție guvernamentală anul trecut.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Adevărul despre miocardită. Efectul care sperie pe toată lumea. Ce s-a descoperit
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...