„Cozi de foame”. Ore de așteptare pentru un bol cu supă, în Spania

Redactor:
Florentina Dinu
„Cozi de foame”. Ore de așteptare pentru un bol cu supă, în Spania

Erika Oliva stă la coadă cel puțin trei ore pe săptămână pentru a primi un bol cu supă. Mai pierde timp la biroul asistentului social împreună cu fiul ei de 8 ani care are autism. Se petrece in Vallecas, Spania. Ea așteaptă la telefon la centrul de sănătate sau când dorește să verifice dacă cererea ei pentru un program de venit de bază îi va aduce 1.015 euro promiși (1.188 dolari).

Până acum nu s-a aprobat.

„Întotdeauna cer mai multe hârtii, dar încă nu am văzut un euro. Totul pare închis din cauza pandemiei. Sau ni se spune să aplicăm online ”, a spus Oliva.

 A reușit să aplice online, dar alții din situația ei nu știu să folosească un computer sau pur și simplu nu au unul, transmite APnews.

„Bieții oameni fac coadă. Este ceea ce știm să facem cel mai bine ”, a spus Oliva.

Poate mai îngrijorător, concurența la așa-numitele „cozi de foame” la bucătării devine tot mai acerbă. La mănăstirea Slujitorilor lui Iisus din Vallecas, fiecare familie poate primi acum alimente doar o dată pe săptămână în loc de trei ori, explică Oliva.

„Acum trăim de la o zi la alta”, a spus ea.

Foto: Twitter

De asemenea, coziile au devenit mai lungi in comunitatea Somos Tribuk, una dintre numeroasele rețele de bază care au apărut pentru a ajuta oamenii din Vallecas. Voluntarii s-au adunat pentru a sorta donațiile de alimente, scutece, ulei și produse de curățenie.

Foto: Twitter

Fernando Fernández Diego, care la 69 de ani s-a trezit fără pensie și în imposibilitatea de a vinde usturoi in piețe, așa cum făcuse înainte de pandemie, a spus că gospodăria sa, formată din șase adulți și trei copii, supraviețuiește acum în totalitate cu ajutorul alimentelor.

Fernández a spus că  politicienii „se ceartă  tot timpul”, în timp ce virusul se răspândește si nu are încredere în niciun ajutor guvernamental pentru familia sa.

Spania, afectată de pandemie

Familiile cu venituri mai mici din întreaga lume au suferit adesea cel mai mult de pandemie din mai multe motive: slujbele lor au fost expuse mai mult la virus și economiile lor sunt de obicei mai mici. În Spania, situația a fost mai gravă decât în ​​cea mai mare parte a Europei, datorită rolului important al industriilor puternic afectate, cum ar fi turismul și al prestațiilor sociale mai slabe.

„Pandemia extinde și intensifică sărăcia într-o țară care avea deja grave probleme de inegalitate”, a declarat Carlos Susías, președintele Rețelei Europene de Combatere a Sărăciei, care cuprinde zeci de organizații non-profit. El spune că insuficiența cheltuielilor sociale, prea multe birocrații, lipsa accesului la tehnologie și reapariția pandemiei vor lărgi probabil ceea ce este deja una dintre cele mai mari diferențe dintre bogați și săraci din lumea dezvoltată.

În Spania, peste 38.000 au murit și aproape 1,3 milioane au contractat virusul, deși numărul real al infecției ar putea fi de cel puțin trei ori mai mare. Contagiunea s-a răspândit mai repede în cartiere dens populate, cum ar fi Vallecas, în sudul Madridului, unde Oliva împarte un apartament de 35 de metri pătrați cu șapte  membri ai familiei.

Muncitorii în locuri de muncă esențiale și care fac naveta în transportul public, sunt expuși unui risc mai mare de infectare. Și au mai puțină siguranță financiară pentru a face față atunci când se îmbolnăvesc.

Este ceea ce mulți experți descriu ca o redresare economică „în formă de K”. Cei cu o situație financiară bună sunt capabili să-și revină din criză – mulți lucrează de acasă – în timp ce cei mai vulnerabili sunt in pierdere.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Spaniei să scadă cu 12,8% în acest an, cea mai importantă dintre economiile dezvoltate.

Lara Contreras, militantă a grupului de ajutor Intermón Oxfam, a declarat că economia spaniolă este mai vulnerabilă datorită dependenței sale de construcții și turism, unde condițiile de muncă au fost stricte.

Când pandemia a lovit, stopând majoritatea călătoriilor la nivel mondial, 1 milion de oameni și-au pierdut locurile de muncă în Spania, iar rata șomajului a atins 16,3% în septembrie. Aceasta este mai mult decât dublul mediei din UE sau SUA, care raportează noi cifre vineri.

Dar experții avertizează că Spania trebuie să-și stabilească piața locurilor de muncă, care este afectată de contracte temporare și cu jumătate de normă. Femeile și migranții tind să aibă cea mai mică siguranță a locurilor de muncă, potrivit unui sondaj realizat de principala organizație de caritate catolică, Caritas. Și totuși, doar una din patru gospodării vulnerabile a primit o subvenție guvernamentală anul trecut.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Se oferă salarii de 10.000 de lei, în România! Care este domeniul în care poţi...
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Criminalul de la Onești a fost operat și i s-au scos 9 gloanțe. A fost...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Soțul și-a găsit o amantă, a băgat divorț și a rămas cu casa. Când a...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
S-a aflat totul, nu mai e un secret: acești bugetari au salarii uriașe, cine sunt...
Au intrat pe contul lui Rihanna și au încremenit. Detaliul care i-a lăsat fără cuvinte:...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide