„Cozi de foame”. Ore de așteptare pentru un bol cu supă, în Spania

„Cozi de foame”. Ore de așteptare pentru un bol cu supă, în Spania
Publicat: 08/11/2020, 21:24
Actualizat: 08/11/2020, 21:28

Erika Oliva stă la coadă cel puțin trei ore pe săptămână pentru a primi un bol cu supă. Mai pierde timp la biroul asistentului social împreună cu fiul ei de 8 ani care are autism. Se petrece in Vallecas, Spania. Ea așteaptă la telefon la centrul de sănătate sau când dorește să verifice dacă cererea ei pentru un program de venit de bază îi va aduce 1.015 euro promiși (1.188 dolari).

Până acum nu s-a aprobat.

„Întotdeauna cer mai multe hârtii, dar încă nu am văzut un euro. Totul pare închis din cauza pandemiei. Sau ni se spune să aplicăm online ”, a spus Oliva.

 A reușit să aplice online, dar alții din situația ei nu știu să folosească un computer sau pur și simplu nu au unul, transmite APnews.

„Bieții oameni fac coadă. Este ceea ce știm să facem cel mai bine ”, a spus Oliva.

Poate mai îngrijorător, concurența la așa-numitele „cozi de foame” la bucătării devine tot mai acerbă. La mănăstirea Slujitorilor lui Iisus din Vallecas, fiecare familie poate primi acum alimente doar o dată pe săptămână în loc de trei ori, explică Oliva.

„Acum trăim de la o zi la alta”, a spus ea.

Foto: Twitter

De asemenea, coziile au devenit mai lungi in comunitatea Somos Tribuk, una dintre numeroasele rețele de bază care au apărut pentru a ajuta oamenii din Vallecas. Voluntarii s-au adunat pentru a sorta donațiile de alimente, scutece, ulei și produse de curățenie.

Foto: Twitter

Fernando Fernández Diego, care la 69 de ani s-a trezit fără pensie și în imposibilitatea de a vinde usturoi in piețe, așa cum făcuse înainte de pandemie, a spus că gospodăria sa, formată din șase adulți și trei copii, supraviețuiește acum în totalitate cu ajutorul alimentelor.

Fernández a spus că  politicienii „se ceartă  tot timpul”, în timp ce virusul se răspândește si nu are încredere în niciun ajutor guvernamental pentru familia sa.

Spania, afectată de pandemie

Familiile cu venituri mai mici din întreaga lume au suferit adesea cel mai mult de pandemie din mai multe motive: slujbele lor au fost expuse mai mult la virus și economiile lor sunt de obicei mai mici. În Spania, situația a fost mai gravă decât în ​​cea mai mare parte a Europei, datorită rolului important al industriilor puternic afectate, cum ar fi turismul și al prestațiilor sociale mai slabe.

„Pandemia extinde și intensifică sărăcia într-o țară care avea deja grave probleme de inegalitate”, a declarat Carlos Susías, președintele Rețelei Europene de Combatere a Sărăciei, care cuprinde zeci de organizații non-profit. El spune că insuficiența cheltuielilor sociale, prea multe birocrații, lipsa accesului la tehnologie și reapariția pandemiei vor lărgi probabil ceea ce este deja una dintre cele mai mari diferențe dintre bogați și săraci din lumea dezvoltată.

În Spania, peste 38.000 au murit și aproape 1,3 milioane au contractat virusul, deși numărul real al infecției ar putea fi de cel puțin trei ori mai mare. Contagiunea s-a răspândit mai repede în cartiere dens populate, cum ar fi Vallecas, în sudul Madridului, unde Oliva împarte un apartament de 35 de metri pătrați cu șapte  membri ai familiei.

Muncitorii în locuri de muncă esențiale și care fac naveta în transportul public, sunt expuși unui risc mai mare de infectare. Și au mai puțină siguranță financiară pentru a face față atunci când se îmbolnăvesc.

Este ceea ce mulți experți descriu ca o redresare economică „în formă de K”. Cei cu o situație financiară bună sunt capabili să-și revină din criză – mulți lucrează de acasă – în timp ce cei mai vulnerabili sunt in pierdere.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Spaniei să scadă cu 12,8% în acest an, cea mai importantă dintre economiile dezvoltate.

Lara Contreras, militantă a grupului de ajutor Intermón Oxfam, a declarat că economia spaniolă este mai vulnerabilă datorită dependenței sale de construcții și turism, unde condițiile de muncă au fost stricte.

Când pandemia a lovit, stopând majoritatea călătoriilor la nivel mondial, 1 milion de oameni și-au pierdut locurile de muncă în Spania, iar rata șomajului a atins 16,3% în septembrie. Aceasta este mai mult decât dublul mediei din UE sau SUA, care raportează noi cifre vineri.

Dar experții avertizează că Spania trebuie să-și stabilească piața locurilor de muncă, care este afectată de contracte temporare și cu jumătate de normă. Femeile și migranții tind să aibă cea mai mică siguranță a locurilor de muncă, potrivit unui sondaj realizat de principala organizație de caritate catolică, Caritas. Și totuși, doar una din patru gospodării vulnerabile a primit o subvenție guvernamentală anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului