Cristoiu, despre raportul MAI: Nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative

Cristoiu, despre raportul MAI: Nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative
Publicat: 02/08/2019, 18:18

Redăm editorialul postat de jurnalistul Ion Cristoiu, pe blogul său, www.cristoiublog.ro:

„Stabilirea a ce s-a petrecut cu adevărat între 24 iulie 2019, seara, cînd părinții Alexandrei au sesizat dispariția fetei la postul de Poliție Dobrosloveni, și 26 iulie 2019, ora 6, cînd s-a intrat în domiciliul lui Gheorghe Dincă, e imposibilă fără cunoașterea documentelor realizate de autorități. Aceste documente dau seamă de ceea ce au făcut și mai ales de ceea ce nu au făcut autoritățile pentru salvarea Alexandrei. Asta în primul rînd. Ele sînt însă și o semnificativă sursă de informații pentru descoperirea adevărului în privința a ce s-a întîmplat în realitate cu Alexandra după răpirea din 24 iulie 2019.

Un astfel de document rămîne Raport cu rezultatul verificărilor privind modul de acțiune al structurilor MAI în cazul dispariției minorei MĂCEȘANU ALEXANDRA MIHAELA.

E Raportul prezentat în ședința CSAT de către Nicolae Moga, fostul ministru de Interne.
Îl reproducem în întregime, convinși că Raportul e un document și pentru cei care vor scrie Istoria acestor vremuri, în care o fată cere ajutorul Statului întruchipat în mintea ei de 112 și e tratată cu sictir de acest stat, care are alte treburi decît cea de a salva vieți.

Lectura documentului mi-a atras atenția asupra unui fapt trecut cu vederea.
Potrivit documentului, în afara discuțiilor dintre operatorii STS și agenții de Poliție pe de o parte, transcrise în stenogramele puse la dispoziția presei de Alexandru Cumpănașu, mai sînt semnalate alte două discuții, despre care agenții Neagoe Florentin și Pistol Constantin susțin că le-au avut cu Alexandra după încheierea convorbirilor cu 112.

Potrivit Stenogramelor, ultima discuție cu Alexandra avut loc la ora 11:12:36. Cei de la 112 afirmă că au sunat-o după aceea dar că ea n-a mai răspuns. Iată însă ce spune Raportul :

„În vederea obținerii de detalii suplimentare legate de locație, agent șef principal Neagoe Florentin a solicitat dispecerului Poliției Municipiului Caracal comunicarea numărului de telefon al victimei, după care a apelat-o la ora 11.13, de pe telefonul personal, și a purtat o discuție cu aceasta, ocazie cu care i-a indicat mai multe detalii despre locația unde se afla și a comunicat adresa de pe cartea de vizită care aparținea unui inginer de cadastru, pc nume Popescu Lucian. De asemenea, minora a dat mai multe detalii legate de curtea imobilului în care se afla și a precizat că nu poate părăsi locația întrucât în curte se află un câine lup de care îi este teamă.

Întrucât a existat o neconcordanță între adresa indicată de victima și cea unde se afla aceasta, agenții de poliție susmenționați au revenit la Poliția Municipiului Caracal și au raportat evenimentul șefului Biroului Jnvcstigajii Criminale, comisar de poliție Pistol Constantin.

La ora 11.29, apelanta a fost din nou sunată de pe telefonul agentului de poliție Neagoe Florentin, ocazie cu care comisar Pistol Constantin a încercat să obțină informații legate de locația în care se află.

Cu ocazia discuției telefonice, polițistul a încercat să o calmeze pe fată și i-a cerut să-i spună dacă știe unde se află și ce vede în jurul ei. Acesta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla lîngă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că în acea curte se afla un brad, un nuc, o mașină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri și mai mulți câini lupi dezlegați. În continuare, polițistul a întrebat-o dacă are rețea internet pe telefonul de pe care vorbește ,și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, șeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului și dacă poate să iasă din casă si din curte, Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roșie și nu poate ieși din încăperea respectivă întrucât este legată și afară sunt câini lupi. Conform raportului polițistului, în acest timp, pe fondal, se auzea lătrat de câini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul.

Din discuție cea în cauză a precizat că s-ar afla în cartierul Protoșeni din Caracal și că a fost violată de bărbat. „

Toate televiziunile și site-urile de știri dau rîndurile din Raport ca și cum ar fi transcrieri exacte ale unor convorbiri înregistrate. Așa cum se vede din document nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative ale relatărilor făcute de cei doi agenți despre discuția cu Alexandra. Cîtă vreme nu deținem transcrierile unor înregistrări, avem toate motivele să punem la îndoială acuratețea relatărilor făcute de cei doi agenți autorilor Raportului. Întreaga presă dă ca și cum ar fi cuvintele Alexandrei: Vine, vine! Documentul ne arată că nici măcar agentul n-a susținut c-a zis așa. Vorbele sînt luate dintr-o declarație a lui Ioan Buda, fostul șef al IGPR. Nu știm de unde le-a luat.

Cea mai importantă aserțiune e cea a lui Constatin Pistol că Alexandra i-ar fi zis că bărbatul „în acel moment nu se afla lîngă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini.”

Relatarea agentului a fost exploatată de autorii teoriei că Alexandra face parte dintr-o conspirație întrucît e greu de crezut că, după ce-a violat-o, Gheorghe Dincă i-a zis ca unei apropiate că merge la farmacie să-i ia cremă pentru mîini. De altfel datele ulterioare au arătat că bărbatul n-a fost la nici o farmacie.

A avut loc o astfel de conversație? E posibil ca agentul să fi pus de la el? Există pe telefonul său mobil dovada c-a vorbit cu numărul respectiv? Și dacă da, cum se face că, potrivit stenogramelor, fata n-a mai răspuns la telefon? Din cîte știu cei doi n-au fost intervievați de presă. Nu știu dacă au fost interogați de anchetatori. Mărturia lor, corectă, desigur, ar contribui la dezlegarea enigmelor despre ce s-a întîmplat cu adevărat în casa lui Gheorghe Dincă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom