CSM a dat AVIZ NEGATIV propunerilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală

CSM a dat AVIZ NEGATIV propunerilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală
Publicat: 15/06/2015, 13:14

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, în ședința de plen de luni, punctele de vedere ale Direcției legislație, documentare și contencios cu privire la propunerile legislative de modificare și completare a codurilor penal și de procedură penală.

De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios privind propunerile de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, transmise de Ministerul Justiției, dar și punctul de vedere privind posibilitatea completării Codului de procedură penală, astfel încât să prevadă expres posibilitatea părții de a obține, la cerere, o copie electronică a înregistrării ședinței de judecată în ceea ce privește cauza acesteia.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a ședinței plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputaților de către Înalta Curte de Casație și Justiție, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală, care prevede că „judecătorul de drepturi și libertăți nu poate participa, în aceeași cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac”.

În urma discuțiilor, membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor legislative de modificare și completare a codurilor penal și de procedură penală.

Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaților hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naționale.

De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiției, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecția persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaților despre amânarea ședinței de marți, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise.

„Punctul de vedere al Ministerului Justiției a fost mereu același. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm și sedința de mâine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligația de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută și ceva de modificări în discuție la momentul actual”, a spus Robert Cazanciuc.

Întrebat și dacă s-a înscris în UNPR, Cazanciuc a spus că nu a fost o decizie în acest sens. În ceea ce privește Ministerul Justiției, Cazanciuc a arătat: „Avem o decizie de coordonare a Ministerului Justiției la nivelul Guvernului de către vicepremierul Gabriel Oprea”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, în 9 iunie, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a codurilor penal și de procedură penală. PNL ceruse amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Ministerului Justiției, pentru puncte de vedere și avize în termen de o săptămână.

Reprezentanții CSM au solicitat atunci un termen de două săptămâni, pe motiv că nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.

La rândul său, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, arăta că este vorba despre proiecte deosebit de importante și nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află și cel a senatorului Șerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv și la încătușare. Senatorul PSD susținea atunci că nu trebuie amânate discuțiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curții Constituționale.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a amenințat cu retragerea de la guvernare dacă PSD „modifică pe furiș” Codul penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru și premierului Victor Ponta și PSD.

„I-am spus-o și lui Victor Ponta, le-am spus-o și colegilor de coaliție. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal – unii, pe furiș, vor să-l modifice – sau se dorește un atac asupra statului român, pe noi de pierd de parteneri”, a declarat Gabriel Oprea în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la ProTV.

Președintele Klaus Iohannis declara, în 18 mai, că nu este de acord cu modificările la Codul penal și Codul de procedură penală, apreciind că acestea sunt acte normative noi și trebuie lăsate să funcționeze un timp și că el nu va accepta ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor. Șeful statului

„Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor. Dacă vor ajunge la promulgare, le voi respinge”, spunea atunci șeful statului.

Președintele mai declara, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că se gândește foarte serios să atace la Curtea Constituțională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal și la cel de procedură penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×