Culisele unei întâlniri EȘUATE. Traian Băsescu explică de ce A RATAT Dăncilă întrevederea cu Juncker

Culisele unei întâlniri EȘUATE. Traian Băsescu explică de ce A RATAT Dăncilă întrevederea cu Juncker
Publicat: 18/09/2018, 01:02
Actualizat: 26/03/2019, 03:05

Avionul lui Juncker a aterizat mai devreme, iar ofițerii SPP au preluat delegația președintelui Comisiei Europene de la scara avionului și au plecat direct la hotel. Așa a ratat premierul Viorica Dăncilă întâlnirea programată cu Jean Claude Juncker.

„Protocolul Guvernului României a fost informat de Reprezentanța Delegației Comisiei Europene în România că aeronava cu care se deplasează în România președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va ateriza pe Aeroportul Băneasa, la ora 18.30, informații confirmate de documentele oficiale primite de la Bruxelles. Premierul Viorica Dăncilă a plecat la ora 17.30 de la Palatul Victoria spre Aeroportul Băneasa. La ora 17.40, Protocolul Guvernului a fost anunțat de către directorul Aeroportului Băneasa că aeronava cu care vine în România președintele Comisiei Europene este posibil să aterizeze mai devreme decât ora anunțată inițial”, a precizat biroul de presă al Guvernului.

Reprezentanții Guvernului adaugă că, la ora 18.00, premierul Viorica Dăncilă a intrat în Aeroportul Băneasa. „Însă, SPP a preluat în coloană oficială delegația președintelui Comisiei Europene de la scara avionului și a plecat spre hotelul la care urma să fie cazată”, se arată în comunicatul remis Mediafax.

Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Jean-Claude Juncker a așteptat doar 5 minute să vadă dacă apare premierul român, apoi a plecat. Cei doi oficiali aveau stabilită o întrevedere de 15 minute.

Traian Băsescu a catalogat întâlnirea ratată dintre Viorica Dăncilă și Jean Claude Juncker drept un episod jenant, dar găsește o motivație a atitudinii președintelui Comisiei Europene.

„Este jenant. Echivalentul lui Juncker în România este premierul. Nu prea se cade să te aștepte premierul la aeroport. Dl Juncker trebuia să facă o vizită la Palatul Victoria, într-o întâlnire nu de un sfert de oră, ci de jumătate de oră, standardul optim. Dar foarte probabil scrisoarea idioată pe care a trimis-o cu lovitura de stat din România l-a facut pe Juncker să nu mai aibă niciun fel de respect pentru premierul României”, a afirmat fostul președinte al României la TVR.

Băsescu consideră că incidentul se datorează faptului că premierul Dăncilă nu are protecție de la SPP, ci de la Jandarmerie.

„Povestea cu SPP e una infinit mai complicată decât se vede. SPP nu înseamnă ofițerul care stă lânga demnitar. SPP e o mașinărie. Vă dau un exemplu, dacă trebuie să sosească un demnitar la Otopeni, SPP este înainte cu două ore la aeroport. SPP i se subordonează toate instituțiile când execută o misiune – SRI, Direcția de Informații a Armatei, Minister de Interne și toate structurile de forță. SPP nu e o cămasă pe care să o dai jos și să îmbraci cămasa Jandarmeriei.

Niciun demnitar din lumea asta, serviciul de protocol al niciunui demnitar nu va contacta Jandarmeria Română când vine în România. Este contactat SPP din România pentru protecție, indiferent dacă e vorba de președintele Statelor Unite, Juncker sau președintele Republicii Moldova. Structura asta care e relativ mică, are însă autoritate totală pe misiuni. SPP cu certitudine a știut ora exactă la care sosește avionul. Dacă doamna Dăncila nu a avut SPP și a avut Jandarmeria… Sunt convins că biata Jandarmerie nu a știut să sune nici măcar la ROMATSA. Dacă Dăncilă avea protecție SPP, ținea avionul în aer până ajungea ea la aeroport”, a explicat fostul șef al statului.