Cum a fost întâmpinat de familie bebelușul născut fără picioare

Cum a fost întâmpinat de familie bebelușul născut fără picioare
Publicat: 18/08/2013, 13:13
Actualizat: 30/07/2014, 23:02

Bebelușul născut fără picioare de la genunchi în jos și fără brațul drept de la cot în jos a fost externat, sâmbătă, din Spitalul de Urgență din Petroșani, fiind primit de sora lui și verișori cu baloane, confeti, tort și urări scrise cu creioane colorate, transmite corespondentul Mediafax.

Tatăl bebelușului, Corneliu Oprea, a mers la spital încă de la ora 10.00, însă fiul său, Luca Gabriel, a fost externat abia după prânz.

„Îmi iau copilul acasă și o să lupt pentru el!”, a spus tatăl bebelușului.

Mama nou-născutului, Elena Oprea, a părăsit spitalul din Petroșani cu lacrimi în ochi, după ce asistenta care i-a dat copilul i-a urat: „Să fie într-un ceas bun!”

Bebelușul a fost primit acasă cu baloane, confeti, tort și urări scrise cu creioane colorate pe foi de către sora lui, în vârstă de zece ani, și de verișorii săi.

Pe câteva coli de hârtie, fetița a scris „Bine ați venit acasă, Luca și mama! Va iubesc!”.

„Doamne, de ce primire am avut parte. Ne bucurăm că suntem acasă, întreaga familie. Luca e copilul nostru iubit și o să avem mare grijă de el. În afară de infirmitate e un copil sănătos, care se dezvoltă normal”, a spus mama copilului.

Băiețelul cu malformații, Luca Gabriel, a fost botezat în spital, el fiind internat la Secția de Neonatologie a Spitalului de Urgență din Petroșani.

Bebelușul s-a născut, duminica trecută, la Spitalul de Urgență din Petroșani, cu mai mai multe malformații, respectiv lipsa picioarelor de la genunchi în jos și lipsa brațului drept de la cot în jos, iar părinții îi acuză pe cei doi medici care au supravegheat sarcina că nu au descoperit malformațiile, deși mama a făcut ecografii, fiind asigurată că este bine.

Mama copilului, Elena Oprea, în vârstă de 32 de ani, spunea că vinerea trecută, cu două zile înainte de naștere, i-a fost făcută ultima ecografie, la o clinică privată din oraș, de către medicul Cristina Mustocea, care a asigurat-o că bebelușul nu are nicio problemă și că se va naște la începutul lunii septembrie.

„Duminică, mi s-au rupt membranele și am ajuns la spital, unde era de gardă Sidonia Fabiș, medicul care m-a supravegheat pe timpul sarcinii. Mi-a făcut cezariană, iar când m-am trezit din anestezie medicii și soțul meu mi-au spus că bebelușul meu este infirm. Soțul meu a leșinat când l-a văzut pe copil, la scurt timp după naștere. Pe mine medicii nu m-au lăsat să văd copilul până marți, iar între timp am avut mai multe discuții cu un medic psiholog”, afirma, joi, mama bebelușului.

La rândul său, tatăl copilului, Corneliu Oprea, în vârstă de 41 de ani, spunea că a stat de vorbă cu cele două doctorițe care i-au supravegheat soția pe durata sarcinii și care i-au dat o explicație pe care el nu o poate accepta.

„Mi-au spus că în placenta soției mele s-au creat niște firișoare care s-au înfășurat în jurul piciorușelor și al mâinii drepte, iar apoi porțiunile unde au fost strangulate membrele s-au uscat și au căzut. Eu cred că explicația lor nu stă în picioare pentru că atunci când am văzut copilul la unul dintre piciorușe, puțin mai jos de genunchi, unde se termină, îi creștea o unghiuță. Nu îmi vine să cred că au putut să spună așa ceva. Am stat de vorbă și cu alți medici, care mi-au spus că este vorba despre o malformație genetică și copilul meu nu a avut niciodată acele porțiuni din piciorușe și nici mânuța”, declara bărbatul.

El afirma că medicul care a făcut ecografiile în cabinetul privat, Cristina Mustocea, i-a spus, la una dintre investigații, care a avut loc la 23 de săptămâni de sarcină, că îi vede talpa și un călcâi: „Mi-a arătat talpa, mi-a arătat călcâiul. Unde au dispărut? Credeam că voi duce acasă un băiat întreg și am ajuns să fim întreaga familie în stare de șoc. I-am cumpărat papucei. Unde mai pun eu acești papucei?”.

Bărbatul a explicat că pe toată durata sarcinii soția sa a fost supravegheată de doctorița Cristina Mustocea de la Spitalul de Urgență din Petroșani, care i-a făcut mamei trei ecografii în cabinetul său privat, plătind de fiecare dată pentru investigații și fiind asigurați că sarcina este în evoluție, iar copilul se dezvoltă normal. De asemenea, mama a fost supravegheată în timpul sarcinii și de doctorița Sidonia Fabiș, de la același spital, și la care a ajuns inițial femeia, în luna ianuarie, când a aflat că este însărcinată.

La prima vizită la spital, femeia a fost trimisă de către medicul Sidonia Fabiș să facă ecografii într-un cabinet privat, spunându-i-se că aparatul din spital este vechi. Ulterior, femeia a ajuns la Cristina Mustocea pentru ecografii, aceste investigații fiind văzute, însă, și de Sidonia Fabiș, care, de asemenea, i-a asigurat pe părinți că bebelușul nu are nicio problemă.

Părinții bebelușului vor depune, luni, trei plângeri împotriva celor doi medici, la Colegiul Medicilor, la Spitalul de Urgență din Petroșani și la Parchetul Judecătoriei Petroșani.

Soții Oprea, care mai au o fetiță de zece ani, mai spuneau că încearcă de mai mult timp să aibă un al doilea copil, însă femeia a avut o sarcină extrauterină, după care a trebuit să aștepte o perioadă până când să încerce din nou.

Managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, Alin Vasilescu, declara, joi, că va fi declanșată o anchetă internă în acest caz, dar că medicii pot fi trași la răspundere doar pentru ceea ce fac în spital, nu și în cabinetul privat.

„Din câte am înțeles, părinții au făcut sau vor face o plângere la Colegiul Medicilor, iar în urma anchetei acestui for vom ști și noi ce trebuie să facem”, declara Vasilescu.

Medicul ginecolog de la Spitalul Petroșani Sidonia Fabiș, care a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii în cazul bebelușului născut fără picioare de la genunchi în jos și fără brațul drept, și care a urmărit-o clinic pe mamă, susținea vineri că „niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută”.

„Despre partea de ecografii sau despre urmărirea ecografică o să vă poată spune colega mea mai multe lucruri. Un lucru vreau să precizez. Sunt lucruri care se pot vedea și lucruri care nu se pot vedea. Niciodată niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută. Noi lucrăm cu probabilități. Certitudini de sută la sută nu poate oferi nimeni. Medicina are, din păcate, lucruri pe care nu le poți explica sau pe care nu le poți vedea”, declara, vineri, corespondentului MEDIAFAX, medicul Sidonia Fabiș de la Spitalul de Urgență din Petroșani.

Fabiș a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii femeii și apoi a urmărit-o clinic pe mamă.

„Eu am văzut niște intepretări. Dacă urmărești pacienta din punct de vedere clinic e una, iar din punct de vedere ecografic e alta. Ecografiile le poți citi, dar nu le interpretezi. Tu vezi și citești ce a scris altcineva. Atât. Nu că al doilea medic nu a văzut. Păi nu a văzut că nu avea ce să vadă. Pentru că acel medic nu a văzut ecografic. Și mai este un lucru. Depinde de aparatul de ecografie cât este de performant, depinde de ochiul ecografistului și sunt luate în calcul mai multe lucruri”, spunea ea.

Întrebată dacă a observat problema la prima ecografie, făcută în luna ianuarie, Fabiș a spus că fătul era prea mic pentru a putea observa o problemă.

„Era prea mic la șase-șapte săptămâni, ce să vezi? Sacul gestațional și acea mică ființă care se va forma, se vede cordul și atât. La șase-șapte săptămâni nimic altceva”, a spus medicul.

Întrebată dacă ea consideră că este o eroare genetică, Sidonia Fabiș a răspuns: „Este comisia care va stabili. Sunt lucruri care se pot discuta, de genetică, de obstetrică, de ginecologie, dar nu e cazul. O să primiți toate informațiile când se vor trage concluziile. Sunt cazuri în care poți să vezi ceva la 22 de săptămâni și după aceea să apară o supriză la 37 de săptămâni. Și mai e un lucru: sunt malformații letale și malformații neletale. Acest copil, în afară de faptul că are problemele la membrele inferioare și la membrul superior drept, în rest, el mănâncă și este dezvoltat și atunci, și dacă depistai malformația la 22 de săptămâni, ce făceai? Că nu puteai întrerupe sarcina, e clar…”.

Nicoleta Medrea, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia anunțată de Moscova pe 1 Mai: S-A ÎNCHEIAT
Cum să treci de la falsificat de permise la un garaj de sute de mii...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb