Cum îți dai seama pe loc dacă ouăle sunt proaspete sau vechi. Sfaturi pentru cei care fac cumpărăturile de Paște

Cum îți dai seama pe loc dacă ouăle sunt proaspete sau vechi. Sfaturi pentru cei care fac cumpărăturile de Paște
Publicat: 05/04/2015, 16:28

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor intensifică acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare, precum și unități de tip hipermarket, supermarket și unități Plafar, care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.

În ceea ce privește sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, legislația actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.

Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate

Spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor își desfășoară activitatea pe o perioadă determinată (30 martie – 12 aprilie). Acestea trebuie să fie amenjate corespunzător: locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort, spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora, sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă etc.

Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare și marcare.

Și ouăle valorificate de producătorii particulari trebuie să fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crapată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30 – 45 de grade.

Produsele din lapte pot fi valorificate de crescătorii de animale în spații înregistrate sanitar veterinar în condițiile în care producătorul deține: documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul și certificatul de producător, fișa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar și carnetul de sănătate cu viza medicului uman.

Producătorul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj. Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică etc.). Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător.

ANSVSA recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționeză în regim de permanență și este apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii