Cum vor arăta oamenii peste 1.000.000 de ani. Ce culoare va avea pielea noastră și cum ne vom reproduce

Cum vor arăta oamenii peste 1.000.000 de ani. Ce culoare va avea pielea noastră și cum ne vom reproduce
Cum vor arăta oamenii peste 1.000.000 de ani / Sursă Foto: Captură - YouTube
Publicat: 30/06/2022, 15:59
Actualizat: 30/06/2022, 16:01

Pentru a înțelege evoluția noastră viitoare trebuie să ne uităm la trecut. Vor fi urmașii noștri cyborgi cu implanturi de înaltă tehnologie, membre regenerabile și camere oculare? 

BBC Earth a încercat să ofere un model al omului de peste 1.000.000 de ani, consultând oameni de știință și cercetători din mai multe zone.

Ar putea oamenii să se transforme într-o specie hibridă de ființe biologice și artificiale? Sau am putea deveni mai mici sau mai înalți, mai slabi sau mai grași, sau chiar cu trăsături faciale și culoarea pielii diferite?

Ce ne spune istoria

Desigur, nu știm, dar pentru a lua în considerare întrebarea, să ne întoarcem cu un milion de ani în urmă pentru a vedea cum arătau oamenii atunci. Pentru început, Homo Sapiens nu a existat. În urmă cu un milion de ani, probabil existau câteva specii diferite de oameni în jur, inclusiv Homo heidelbergensis, care avea asemănări atât cu Homo erectus, cât și cu oamenii moderni, dar o anatomie mai primitivă decât Neanderthalul de mai târziu.

De-a lungul istoriei mai recente, în ultimii 10.000 de ani, au existat schimbări semnificative la care oamenii să se adapteze. Viața agricolă și hrana din belșug au dus la probleme de sănătate pentru care am folosit știința pentru a le rezolva, cum ar fi tratarea diabetului cu insulină. În ceea ce privește aspectul, oamenii au devenit mai grași și, în unele zone, mai înalți.

Oamenii ar putea fi mai mici

Poate, atunci, am putea evolua pentru a fi mai mici, astfel încât corpurile noastre să aibă nevoie de mai puțină energie, sugerează Thomas Mailund, profesor asociat în bioinformatică la Universitatea Aarhus, Danemarca, ceea ce ar fi la îndemână pe o planetă foarte populată.

A trăi alături de mulți oameni este o nouă condiție la care oamenii trebuie să se adapteze. Pe vremea când eram vânători culegători, ar fi existat o mână de interacțiuni zilnice. Mailund sugerează că putem evolua în moduri care să ne ajute să facem față acestui lucru. Amintirea numelor oamenilor, de exemplu, ar putea deveni o abilitate mult mai importantă.

Implanturi pe creier

Aici intervine tehnologia. „Un implant în creier ne-ar permite să ne amintim numele oamenilor”, spune Thomas. „Știm ce gene sunt implicate în construirea unui creier care este bun în a-și aminti numele oamenilor. S-ar putea să schimbăm asta. Sună mai mult ca science fiction. Dar putem face asta chiar acum. Îl putem implanta, dar nu știm cum să-l conectăm pentru a-l face util. Ajungem acolo, dar este foarte experimental.”

„Știm ce gene sunt implicate în construirea unui creier care este bun la amintirea numelor oamenilor. S-ar putea să schimbăm asta”, mai spune Thomas Mailund.

„Nu mai este o întrebare cu adevărat biologică, este tehnologică”, a mai spus el.

În prezent, oamenii au implanturi pentru a repara un element al corpului care este rupt, cum ar fi un stimulator cardiac sau un implant de șold. Poate că în viitor implanturile vor fi folosite pur și simplu pentru a îmbunătăți o persoană. Pe lângă implanturile cerebrale, s-ar putea să avem părți mai vizibile ale tehnologiei ca element al aspectului nostru, un astfel de ochi artificial cu o cameră care poate citi diferite frecvențe de culoare și imagini.

Oamenii de știință au deja tehnologia pentru a schimba genele unui embrion, deși este controversat și nimeni nu este sigur ce va urma. Dar, în viitor, sugerează Mailund, ar putea fi considerat neetic să nu se schimbe anumite gene. Odată cu aceasta poate veni alegerea cu privire la trăsăturile unui copil, așa că poate că oamenii vor arăta așa cum vor părinții lor să arate.

„Va fi încă selecție, acum este doar selecție artificială. Ceea ce facem cu rasele de câini, vom face cu oamenii”, a spus Mailun.

Toate acestea sunt mai degrabă ipotetice, dar pot tendințele demografice să ne ofere vreo idee despre cum am putea arăta în viitor?

A prezice un milion de ani este pură speculație, dar prezicerea într-un viitor mai imediat este cu siguranță posibilă folosind bioinformatica…” – a spus Dr. Jason A. Hodgson.

„Previziunea pe un milion de ani este pură speculație, dar prezicerea în viitorul imediat este cu siguranță posibilă folosind bioinformatica, combinând ceea ce se știe despre variația genetică acum cu modele de schimbare demografică în viitor”, spune Dr. Jason A. Hodgson.

Acum avem mostre genetice de genom complet de la oameni din întreaga lume, geneticienii obțin o mai bună înțelegere a variației genetice și a modului în care este structurată într-o populație umană. Nu putem prezice exact cum se va schimba variația genetică, dar oamenii de știință din domeniul bioinformaticii caută tendințele demografice pentru a ne oferi o idee.

Hodgson prezice că zonele urbane și rurale vor deveni din ce în ce mai diverse din punct de vedere genetic. „Toată migrația vine din zonele rurale în orașe, așa că obțineți o creștere a diversității genetice în orașe și o scădere în zonele rurale”, a spus el. „Ceea ce s-ar putea să vedeți este diferențierea după liniile în care locuiesc oamenii.”

Va fi diferită în întreaga lume, dar în Marea Britanie, de exemplu, zonele rurale sunt mai puțin diverse și au mai mulți ascendenți care se află în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu zonele urbane care au o populație mai mare de migranți.

Culoarea pielii va deveni mai închisă

Unele grupuri se reproduc cu rate mai mari sau mai mici. Populațiile din Africa, de exemplu, se extind rapid, astfel încât acele gene cresc cu o frecvență mai mare la nivel global al populației. Zonele de culoare deschisă a pielii se reproduc cu o rată mai mică. Prin urmare, prezice Hodgson, culoarea pielii dintr-o perspectivă globală va deveni mai închisă.

„Este aproape sigur cazul că culoarea închisă a pielii crește în frecvență la scară globală în comparație cu culoarea deschisă a pielii”, a spus el. „M-aș aștepta ca o persoană obișnuită peste câteva generații de acum înainte să aibă o culoare a pielii mai închisă decât o are acum.”

Și cum rămâne cu spațiul? Dacă oamenii ajung să colonizeze Marte, cum am evolua ? Cu o gravitație mai mică, mușchii corpului nostru ar putea schimba structura. Poate că vom avea brațe și picioare mai lungi. Într-un climat mai rece, de tipul Epocii de gheață, am putea deveni chiar și mai dolofani, cu păr izolator, ca rudele noastre de Neanderthal?

Nu știm, dar, cu siguranță, variația genetică umană este în creștere. La nivel mondial, există aproximativ două mutații noi pentru fiecare dintre cele 3,5 miliarde de perechi de baze din genomul uman în fiecare an, spune Hodgson. Ceea ce este destul de uimitor – și face puțin probabil că vom arăta la fel într-un milion de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani