Cum vor arăta uniformele angajaților DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. PROIECT MAI

Cum vor arăta uniformele angajaților DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. PROIECT MAI
Publicat: 18/03/2018, 10:32
Actualizat: 18/03/2018, 23:44

Militarii Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) vor primi o normă de echipament pe care o vor utiliza pentru a cumpăra uniforma, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit documentului publicat pe site-ul MAI, la secțiunea transparență decizională, vestonul pentru uniforma de prezentare va fi din stofă neagră, cu revere drepte care se va încheia la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimați cu însemnul heraldic al DGPI. Petlițe (petliță: bucată de stofă colorată cusută pe partea din față a gulerului unor haine de uniformă – n.r.) vor fi aplicate pe gulerul vestonului, iar mânecile vor fi drepte, fără manșetă, formate dintr-o singură bucată, terminația fiind prevăzută cu sliț și nasturi metali. Pe umeri vor fi montați epoleți drepți din material de fond, iar la bărbați vestonul se va încheia de la stânga la dreapta și la femei invers, talia vestonului fiind ușor cambrată.

Vestonul de ceremonie va avea în plus, sub talie, două buzunare cu câte doi refileți fiecare, acoperiți de o clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng va fi montat în partea de sus un buzunar fals. Vestonu pentru generali va avea pe umeri câte două bride din material de fond pe care vor fi montate epoleți brodați, iar cel pentru ofițeri va avea epoleții drepți fixați în cusătura mânecii.

Pantalonii pentru uniforma de ceremonie și de reprezentare vor fi tot din stofă neagră, cu croială dreaptă, fără manșetă, cu buzunare laterale pe cant, sliț și buzunar la spate (pentru bărbați). Pentru generali, pantalonii vor avea, în părțile laterale, vipușcă și lampas (Fâșie îngustă de postav, panglică sau șnur cusută pe latura exterioară, în lungimea pantalonilor, la unele uniforme – n.r.) lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuștii.

Fusta la femei va fi tot din stofă neagră, atât pentru uniforma de ceremonie, cât și cea de reprezentare. Croiala acesteia va fi clasică, cu betelie și sliț la spate, dublată cu căptușeală. Bluzonul și pentru bărbați și pentru femei va fi din tercot, tot de culoare neagră, încheindu-se în față cu fermoar, cu două buzunare pe piept. În partea superioară buzunarele vor fi drepte, iar în cea înferioară buzunarele vor fi oblice cu laist. Bluzonul va avea și el epoleți și la terminație un cordon de ajustare pe corp, iar un ecuson specific va fi aplicat pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului.

Scurta pentru uniforma de ceremonie va fi tot din stofă neagră, dublată cu căptușeală matlasată și se va încheia cu nasturi ascunși în sublaist. Buzunarele laterale vor fi oblice, iar mânecile drepte. Pentru generali, scurta va avea pe umeri câte două găici pe care vor fi montați epoleții brodați, iar pentru ofițeri epoleții vor fi fixați pe cusătura mânecii.

Scurta pentru uniforma de prezentare va fi realizată din tercot de culoare neagră, dublată în totalitate cu căptușeală și cu mesadă din blană naturală, pe spate și pe pieți, cu mânecile mesadei făcute din căptușeală matlasată pe material nețesut termorezistent. Scurta va avea pe guler un altul detașabil din blană naturală de caracul (Rasă de oi ale căror miei au blana buclată, asemănătoare cu astrahanul n.r.), tot de culoare neagră, atât pentru generali, cât și pentru ofițeri cu gradul de colonel și blană naturală de nutriet (denumire dată blănițelor de miel special prelucrate, care imită blana de nutria – n.r.), de culoare neagră pentru celelalte cadre militare. Scurta se încheie cu nasturi ascunși în sublaist și pieptul va avea în partea superioară o platcă dreaptă, sub care vor fi două buzunare care se închid cu clape, iar sub talie, două buzunare oblice cu laist. Mânecile scurtei vor fi drepte, iar pe linia umerilor vor fi epoleți.

Pentru uniforma de serviciu, scurta va fi confecționată din țesătură imperrespirantă de coloare neagră, piepții fiind din două bucăți, dublate pe partea superioadă, care vor avea, în cusătura de suprapunere o vipușcă retroreflectantă. Sub vipușcă vor fi buzunare ascunse care se încheie cu clapă și fermoară, iar scurta se va încheia în față cu fermoar și butoni.

Angajații DGPI vor avea și o manta de ploaie, complet căptușită, realizată din țesătură impermeabilă de culoare neagră care se va încheia cu nasturi și va avea două buzunare oblice laterale, cu epoleți detașabili, fixați prin doi nasturi în bride.

Cămașa va fi din tercot, cu guler cu colț drept, de culoare albă pentru uniforma de ceremonie și gri pentru cea de prezentare, încheindu-se în nasturi. Cămașa va avea un buzunar pe pieptul stâng, cu mâneci lungi prevăzute cu manșete. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Epoleții vor fi realizați din material de fond, de formă dreptunghiulară și se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar cu celălalt capăt sunt fixați prin nasture. Cămașa-bluză pentru uniforma de serviciu va fi din țesătură tip bumbac de culoare gri și poate fi cu mânecă lungă și mânecă scurtă. Pe partea superioară a piepților sunt prevăzute buzunare aplicate. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Mânecile sunt drepte și sunt prevăzute la terminație cu manșetă. Epoleții vor avea o formă dreptunghiulară, montați cu un capăt în cusătura mânecii, iar celălalt capăt fixat prin nasture.

Încălțăminea va fi de patru tipuri – pantofi, ghete, cizme și bocanci, toate din piele box cu față naturală, de culoare neagră. Pantofii de vară vor avea perforații, iar pentru femei, pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpă realizată din piele naturală. Ghetele pentru bărbați sunt căptușite cu blană, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Ghetele pentru femei sunt căptușite cu meșină. Cizmele pentru femei vor fi căptușite cu blană sau cu meșină, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, cu toc aplicat.

Uniformele vor fi prevăzute și cu accesorii precum cravată neagră, papion negru, fular din fire tip lână sau acrilice de culoare albă sau neagră, mănuși din piele neagră căptușite cu tricot sau blană naturală, mănuși din lână, tot negre sau albe. Ciorapii vor fi negrii, iar pentru femei vor fi tricotați din fire sintetice sub formă de dres. Centura va fi confecționată din galon textil țesut de culoare albă-argintie, care are dispus pe mijloc tricolorul. Centura pentru uniforma de reprezentare va fi din piele neagră și se va închide printr-o cataramp de metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingă textilă de culoare neagră și închidere prin cataramă din material plastic cu sistem de autoblocare.

„Emblema pentru șapca de ceremonie și de reprezentare, căciulă, pălărie, basc și șapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare neagră, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, fiind formată dintr-o cunună cu un număr diferit de rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai (patru pentru generali, trei pentru ofițeri, două pentru subofițeri și maiștri militari), care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României”, se arată în documentul MAI care face descrierea uniformei DGPI.

În ceea ce privește semnele distinctive ale gradelor, petlițele pentru generali vor fi realizate prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe suport textil de culoare neagră și format pentagonal cu laturile neregulate și reprezintă frunze de stejar dispuse pe o nervură. Pentru ofițeri, petlițele vor fi pe suport textil de culoare neagră, pe care vor fi brodate cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de trei ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire. Pentu maiștri militari și suofițeri, petlițele sunt realizate pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare albargintiu un evantai de două ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire.

Suporți/epoleți cu însemne de grad pentru generali vor fi realizați pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat alb-argintiu un fond reprezentând frunze de stejar, pe margini cu motive naționale, iar suporții cu însemne de grad sunt confecționați sub formă de manșon dreptunghiular. Pe fondul alb-argintiu al suportului de grad se mai brodează, cu fir metalizat de culoare galben-auriu, însemne specifice gradului – stele în cinci colțuri încadrate în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm, conturate cu fir de culoare roșie.

Stelele se aplică astfel: – pentru gradul de general de brigadă – o stea; pentru gradul de general-maior – două stele; pentru gradul de general-locotenent – trei stele; pentru gradul de general – patru stele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?