Daea: Carnea de PORC este mai IEFTINĂ în prezent. Prin mâna unui NESĂBUIT s-a creat un nou focar de PESTĂ PORCINĂ în Teleorman

Daea: Carnea de PORC este mai IEFTINĂ în prezent. Prin mâna unui NESĂBUIT s-a creat un nou focar de PESTĂ PORCINĂ în Teleorman
Publicat: 23/10/2018, 09:22

Întrebat la un post de televiziune, dacă prețul cărnii de porc va crește, în următoarea perioadă, ministrul Agriculturii a precizat că, din datele statistice, rezultă că, în prezent, prețul cărnii de porc este mai mic decât „acum câteva luni de zile”.

„Nu știu dacă vom continua această tendință. Vom vedea, că prețurile le face piața. Noi măsurăm acest lucru și întrezărim, prin politicile agricole pe care le facem, această tendință și căutăm să o modelăm în direcția aceasta pozitivă, prin scăderea prețului și creșterea calității, nu numai la carnea de porc, ci la toate produsele agricole”, a declarat Petre Daea.

Prin aruncarea unor resturi de animale în pădurile de la marginea Teleormanului s-a creat un nou focar de pestă porcină, iar numai un om care nu a înțeles care sunt riscurile sau un nesăbuit a putut să facă acest lucru, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Îmi pun mereu întrebări. Cum poate să ajungă două cadavre de porci domestici în pădure și tocmai la marginea Teleormanului, la 500 de metri în apropiere de județul Olt. Iată că poate un nesăbuit, un om care nu a înțeles, a putut să facă acest rău mare, pentru că a creat un focar. Prin mâna omului am creat un focar și iată posibilitatea de contaminare a unei zone și crearea unor serii întregi de probleme, pe de o parte forța umană, iar, pe de altă parte, costuri pentru acțiunile care trebuie susținute”, a declarat, luni seara, într-o emisiune, Petre Daea.

Oficialul MADR a precizat că cei doi Comisari europeni pentru Agricultură, Phil Hogan și Vytenis Andriukaitis sunt mai „români decât românii”, prin încercarea lor de a ajuta autoritățile să combată pesta porcină africană.

„Am găsit sprijin la Comisia Europeană. Comisarii europeni au fost mai români decât românii. Iată că au alocat aceste 43 de milioane euro, care au fost dați pentru a se putea interveni rapid în zonele pentru eradicarea bolii. Acești doi comisari au cuplat imediat la situația deosebită pe care o are nu numai România, ci și alte state ale Uniunii Europene”, a subliniat Daea.

În încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a apelat la stimularea găsirii de cadavre de suine, a declarat în urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii. Autoritățile oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreți în păduri și 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat, luni seara, care sunt condițiile în care va continua creșterea de porci în județele afectate de pesta porcină africană (PPA).

„În anumite județe, precum Brăila, Buzău, Bihor și Satu Mare, s-a trecut la etapa a doua de acțiune în combaterea, eradicarea și reluarea activității în gospodăriile populației, unde nu se va întrerupe creșterea de porci”, a declarat, luni, Petre Daea, într-o emisiune la TVR 1.

Ministrul Agriculturii a precizat că în cele patru județe în care au intrat în etapa a doua de repopulare cu porci fac ceea ce manualul tehnic spune cu claritate. „Parcurgem etape prevăzute în planul de contigență și normele sanitar-veterinare, pentru a putea crește porci. Suntem la faza a doua: am introdus porci santinelă, urmând să vedem cum se comportă în cele 45 de zile, pentru că nu avem de unde să știm”, a detaliat Daea.

În cadrul aceleiași intervenții, oficialul MADR a anunțat că, până la această dată, au fost plătite despăgubiri pentru un număr de 7.545 de dosare din 7.927, în cuantum de 90 de milioane de lei, urmând ca în zilele următoare, banii pentru despăgubiri să ajungă și la alți 382 de fermieri.

PPA a fost semnalată în 260 de localități din 14 județe, cu 1.021 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale, conform celor mai recente date, din data de 18 octombrie, anunțate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, PPA a fost depistată la 107 cazuri de mistreți, iar în total au fost eliminați 353.914 de porci afectați de boală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă