Dăncilă, mesaj pentru românii din Diaspora: Ne-am propus să convingem cât mai mulți români să se întoarcă în țară

Dăncilă, mesaj pentru românii din Diaspora: Ne-am propus să convingem cât mai mulți români să se întoarcă în țară
Publicat: 05/09/2019, 19:23

„Avem proiecte prin care ne-am propus să-i convingem pe cât mai mulți români să revină în România. (…) De multe ori venim și vă spunem să veniți acasă și vă spunem cu multă sinceritate. Ne-am dori ca românii să vină acasă într-un număr cât mai mare, dar ca prim-ministru știu că trebuie să creăm condițiile pentru ca dumneavoastră să veniți acasă. Trebuie să creăm condițiile astfel încât dumneavoastră să beneficiați de oportunități egale cu cele pe care le aveți în țările gazdă. Vă asigur că vom fi neobosiți și foarte implicați pentru a face acest lucru. Pentru noi reprezentațui românii care au aceleași trăiri și iubesc această țară”, a declarat Viorica Dăncilă, la Forumul Românilor de Pretutindeni.

Premierul a amintit câteva dintre măsurile, proiectele și programele luate de Guvern pentru readucerea românilor în țară.

„Desigur, creșterea economică și majorarea consistentă a salariilor sunt argumente solide. Acestora se adaugă o serie de programe prin care românii sunt încurajați să revină în țară pentru a-și dezvolta propriile afaceri. (…) Știu că oriunde sunteți în lume, că oriunde vă aflați aveți în suflet tricolorul românesc.Aș dori să subliniez Programul Diaspora Start-up, finanțat din fonduri europene și Programul Start-UP Nation finanțat prin fonduri guvernamentale, care oferă oportunități de întoarcere în țară și de valorificare a abilităților profesionale și antreprenoriale. Pe lângă cursurile de formare antreprenorială, românii din străinătate care doresc să-și deschidă în România propria afacere pot accesa fonduri de până la 40.000 de euro pentru fiecare proiect”, a subliniat Dăncilă.

Un alt proiect amintit de Viorica Dăncilă vizează bursele elevilor români din Ucraina.

„Acest Forum este un bun prilej să discutăm despre proiecte și inițiative care să-i păstreze conectați cu țara pe românii din afara granițelor și chiar să-i determine să revină acasă. Mă refer la proiecte pe care Guvernul României le finanțează pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în țările și comunitățile unde dumneavoastră v-ați stabilit. Un rol important îl au programele prin care susținem educația în limba maternă a copiilor etnicilor români din regiunile istorice. Programul de burse pe care l-am dezvoltat pentru elevii etnici români din Ucraina este un model de bune practici.
Cunoașterea culturii și civilizației românești de către copiii și tinerii care trăiesc în afara granițelor este esențială”, a adăugat premierul.

Șeful Executivului a amintit, totodată, despre campania „Informare acasă, siguranță în lume”.

„Pe lângă proiectele culturale desfășurate în comunitățile de români din străinătate, am continuat și dezvoltat Programul taberelor ARC pentru a da posibilitatea cât mai multor copii și tineri români care trăiesc în afara granițelor să revină în România și să cunoască țara părinților și bunicilor lor. Promovarea și respectarea drepturilor românilor de pretutindeni sunt permanent în atenția Guvernului. În acest sens, anul 2019 reprezintă al doilea an în care campania națională -Informare acasă, siguranță în lume- a ajuns în toate județele țării dar și în toate comunitățile în care dumneavoastră ați ales să trăiți. Am făcut demersuri pentru simplificarea și reducerea birocrației și am eliminat taxele consulare pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, și vom continua să îmbunătățim serviciille consulare, de aceea dialogul cu dumneavoastră este foare important”, a mai spus Dăncilă.

De asemenea, un alt subiect abordat de premier a vizat alegerile prezidențiale.

„Împreună cu Parlamentul și cu celelalte instituții publice responsabile, am început pregătirea organizării și desfășurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea președintelui României.La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral. După cum știți, pentru românii din diaspora, votul va dura trei zile și va fi organizat atât în secții de votare, cât și prin corespondență. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara granițelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral. Am cerut conducerii Autorității Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetățenilor care pot vota prin corespondență”, a precizat șeful Executivului.

Viorica Dăncilă a participat, joi, la deschiderea Forumului Românilor de Pretutindeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu