Dăncilă, mesaj pentru românii din Diaspora: Ne-am propus să convingem cât mai mulți români să se întoarcă în țară

Dăncilă, mesaj pentru românii din Diaspora: Ne-am propus să convingem cât mai mulți români să se întoarcă în țară
Publicat: 05/09/2019, 19:23

„Avem proiecte prin care ne-am propus să-i convingem pe cât mai mulți români să revină în România. (…) De multe ori venim și vă spunem să veniți acasă și vă spunem cu multă sinceritate. Ne-am dori ca românii să vină acasă într-un număr cât mai mare, dar ca prim-ministru știu că trebuie să creăm condițiile pentru ca dumneavoastră să veniți acasă. Trebuie să creăm condițiile astfel încât dumneavoastră să beneficiați de oportunități egale cu cele pe care le aveți în țările gazdă. Vă asigur că vom fi neobosiți și foarte implicați pentru a face acest lucru. Pentru noi reprezentațui românii care au aceleași trăiri și iubesc această țară”, a declarat Viorica Dăncilă, la Forumul Românilor de Pretutindeni.

Premierul a amintit câteva dintre măsurile, proiectele și programele luate de Guvern pentru readucerea românilor în țară.

„Desigur, creșterea economică și majorarea consistentă a salariilor sunt argumente solide. Acestora se adaugă o serie de programe prin care românii sunt încurajați să revină în țară pentru a-și dezvolta propriile afaceri. (…) Știu că oriunde sunteți în lume, că oriunde vă aflați aveți în suflet tricolorul românesc.Aș dori să subliniez Programul Diaspora Start-up, finanțat din fonduri europene și Programul Start-UP Nation finanțat prin fonduri guvernamentale, care oferă oportunități de întoarcere în țară și de valorificare a abilităților profesionale și antreprenoriale. Pe lângă cursurile de formare antreprenorială, românii din străinătate care doresc să-și deschidă în România propria afacere pot accesa fonduri de până la 40.000 de euro pentru fiecare proiect”, a subliniat Dăncilă.

Un alt proiect amintit de Viorica Dăncilă vizează bursele elevilor români din Ucraina.

„Acest Forum este un bun prilej să discutăm despre proiecte și inițiative care să-i păstreze conectați cu țara pe românii din afara granițelor și chiar să-i determine să revină acasă. Mă refer la proiecte pe care Guvernul României le finanțează pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în țările și comunitățile unde dumneavoastră v-ați stabilit. Un rol important îl au programele prin care susținem educația în limba maternă a copiilor etnicilor români din regiunile istorice. Programul de burse pe care l-am dezvoltat pentru elevii etnici români din Ucraina este un model de bune practici.
Cunoașterea culturii și civilizației românești de către copiii și tinerii care trăiesc în afara granițelor este esențială”, a adăugat premierul.

Șeful Executivului a amintit, totodată, despre campania „Informare acasă, siguranță în lume”.

„Pe lângă proiectele culturale desfășurate în comunitățile de români din străinătate, am continuat și dezvoltat Programul taberelor ARC pentru a da posibilitatea cât mai multor copii și tineri români care trăiesc în afara granițelor să revină în România și să cunoască țara părinților și bunicilor lor. Promovarea și respectarea drepturilor românilor de pretutindeni sunt permanent în atenția Guvernului. În acest sens, anul 2019 reprezintă al doilea an în care campania națională -Informare acasă, siguranță în lume- a ajuns în toate județele țării dar și în toate comunitățile în care dumneavoastră ați ales să trăiți. Am făcut demersuri pentru simplificarea și reducerea birocrației și am eliminat taxele consulare pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, și vom continua să îmbunătățim serviciille consulare, de aceea dialogul cu dumneavoastră este foare important”, a mai spus Dăncilă.

De asemenea, un alt subiect abordat de premier a vizat alegerile prezidențiale.

„Împreună cu Parlamentul și cu celelalte instituții publice responsabile, am început pregătirea organizării și desfășurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea președintelui României.La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral. După cum știți, pentru românii din diaspora, votul va dura trei zile și va fi organizat atât în secții de votare, cât și prin corespondență. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara granițelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral. Am cerut conducerii Autorității Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetățenilor care pot vota prin corespondență”, a precizat șeful Executivului.

Viorica Dăncilă a participat, joi, la deschiderea Forumului Românilor de Pretutindeni.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Pur și simplu formidabil! Un parior a dat lovitura vieții cu un bilet incredibil, pe...
Cum s-a făcut de râs Iohannis la Congresul PNL. Toată lumea a observat detaliul
GALERIE FOTO Klaus Iohannis, prins fără mască la Congresul PNL. Preşedintele României, în 2020: „În...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
George Simion: „Diana Șoșoacă ar putea candida la prezidențiale”
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
BOMBĂ! Cine ar putea fi noul președinte al României. George Simion a făcut dezvăluirea șocantă
CONSTANȚA intră în SCENARIUL ROȘU începând de LUNI: CREȘTE ALARMANT INCIDENȚA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
Divele care regretă operaţiile estetice. De la Victoria Beckham la Courteney Cox. Imagini șocante cu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...