Daniel Constantin „ia în calcul” să renunțe la funcția de vicepremier. Ponta acceptă formula de trei vicepremieri, dar cu Iohannis la Finanțe. „Încă nu ne-am înțeles”

Daniel Constantin „ia în calcul să renunțe la funcția de vicepremier. Ponta acceptă formula de trei vicepremieri, dar cu Iohannis la Finanțe. Încă nu ne-am înțeles
Publicat: 17/02/2014, 16:30
Actualizat: 11/07/2016, 16:14

PC ia în calcul să renunțe la funcția de vicepremier oferită de Victor Ponta pentru Daniel Constantin. Cu câteva ore înainte de întâlnirea decisivă din USL, în care Victor Ponta și Crin Antonescu vor tranșa criza din Uniune, surse din PC au declarat, pentru gândul, că, pentru a mai tempera tensiunea, conservatorii iau în calcul renunțarea la funcția din primul eșalon al Guvernului.

„Există această posibilitate, a fost luată în calcul. S-au mai făcut, însă, astfel de concesii și în trecut”, au declarat sursele citate.

Oferta lui Ponta și replica lui Antonescu

Premierul Victor Ponta a declarat, după o ședință a USD, că, dacă liberalii nu acceptă formula cu patru vicepremieri se poate merge pe actuala structură a guvernului însă, în aceste condiții Klaus Iohannis ar putea fi vicepremier doar dacă preia și portofoliul Finanțelor. Dacă nu, a doua variantă este cea cu patru viceprim-miniștri.

„Dacă liberalii nu sunt de accord să schimbăm ceva, nu mergem în Parlament. Toți patru suntem egali din acest punct de vedere și nu suntem trei împotriva celui de-al patrulea și nici PNL și PSD nu forțează PC. Îl accept pe Iohannis în Guvern ca ministru de Interne sau vicepremier și ministru de Finanțe”, a spus Ponta.

Formula nu îi convine însă lui Crin Antonescu care îl vrea pe Klaus Iohannis vicepremier și ministru de Interne. El a declarat, în replică la oferta de ultimă oră a lui Ponta, că premierul nu este în situația să așeze cum dorește propunerile de miniștri PNL.

„Încă nu ne-am înțeles”

După o discuție de aproape o oră cu Crin Antonescu, Victor Ponta a declarat că nu s-a ajuns la o înțelegere cu liberalii. „Încă nu ne-am înțles”, a spus el, explicând că variantele puse pe masă au fost un guvern pe actuala structură – în care Klaus Iohannis fie este ministru de Interne, fie vicepremier și ministru de Finanțe – și cea a unei restructurări masive a executivului.

Renunțarea la funcția de vicepremier pentru PC este însă doar una dintre condițiile puse de Crin Antonescu în negocierile cu PSD. Liberalii au și alte pretenții pentru a rămâne în USL. Liderii PNL l-au mandatat pe Antonescu să-i pună ferm în vedere lui Victor Ponta, în întâlnirea de astăzi, că constituirea USD (PSD-PC-UNPR) contravine protocolului. Mai exact, ei susțin că, potrivit înțelegerii, părțile nu vor accepta sau iniția participarea separată în alte alianțe electorale, iar, dacă se intră separat la alegeri, să o facă sub sigla proprie.

„În cazul participării pe liste separate și cu candidați proprii, partidele vor utiliza denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent și semnul electoral cu care acestea sunt înscrise la Tribunalul București”, se arată în capitolul „dispoziții finale și tranzitorii” al protocolului USL la punctul 9.7. La următorul punct se precizează că „cele două părți nu vor accepta sau iniția participarea separată în alte alianțe electorale”.

O altă cerință este să nu se transfere competențe de la Ministerul de Finanțe, care revine PNL, la SGG așa cum s-a întâmplat cu Transelectrica și Transgaz, în ultima ședință de guvern. În ședința PNL, de duminică seară, în care s-a discutat mandatul pentru întâlnirea de astăzi la vârful USL, au existat reproșuri la adresa PSD și a premierului Ponta din cauza faptului că în ultimii doi ani „a golit de conținut ministerele PNL”.

Surse din partid au declarat, pentru gândul, că, dacă PSD nu acceptă condițiile PNL, Antonescu are mandat să rupă USL.

„Crin Antonescu și Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, respectarea cu strictețe a protocolului USL. PNL își dorește să facă parte din guvern, să nu ne abatem de la protocolul semnat”, a declarat, de altfel, la finalul discuțiilor, liberalilor purtătorul de cuvânt al partidului, Cristina Pocora.

În aceste condiții, mai mulți lideri ai PNL au cerut în ședința conducerii partidului ieșirea de la Guvernare. Printre aceștia, șefii de la Ilfov, Brașov și Bacău, Marian Petrache și Romeo Stavarache. Cu toate aceste, au fost și liberali care au pledat pentru găsirea unei soluții, nu însă necondiționată, cum ar fi Radu Stroe, Călin Popescu Tăriceanu și chiar ministrul demisionar al Finanțelor, Daniel Chițoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului