DECIZIE. Insula Belina revine în administrarea statului, fără contractele încheiate de Consiliul Județean Teleorman

Redactor:
Gândul
DECIZIE. Insula Belina revine în administrarea statului, fără contractele încheiate de Consiliul Județean Teleorman
Insula Belina revine în administrarea statului

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că insula Belina și brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele pe care le încheiase Consiliul Județean Teleorman. 

„Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care insula Belina și brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului și ai lui Dragnea, astăzi insula Belina va reveni în administrarea statului”, a declarat Ludovic Orban la ședința de Guvern de joi.

Premierul a adăugat că astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a insulei Belina și a brațului Pavel. „Iar preluarea se va face fără contractele pe care le incheiase Consiliul Județean, adică beneficiarul știți foarte bine, Tel Drum, practic preluarea va fi curată”, a spus Orban.

Premierul a cerut Ministerului Mediului să pregătească o hotărâre de guvern care să reglementeze modul de administrare a insulei Belina

„Sigur, după aia trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în insula Belina și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aicea, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o HG în care să reglementeze toate aspectele legate de modul de administrare a insulei și a brațului. Așteptăm HG cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie practic proprietăți ale statului român”, a mai spus Orban.

Insula Belina a făcut obiectul unui dosar instrumentat de DNA

„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Inchide