DIICOT a destructurat la Constanța o rețea de evaziune fiscală, formată din 15 persoane

Publicat: 02 04. 2015, 15:05
Actualizat: 05 08. 2015, 22:10

Procurorii DIICOT Constanța, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, au făcut, marți și joi, 79 de percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale din București, Constanța, Tulcea, Galați, Giurgiu și Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat format din 15 persoane, specializat în evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit DIICOT, membrii grupării, folosindu-se de 20 firme fantomă, au emis în perioada 2009 – 2015 către 250 de societăți comerciale din județele Constanța, Tulcea, Galați, Giurgiu, Ilfov și municipiului București, documente contabile justificative care nu aveau la bază operațiuni comerciale reale.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operațiuni erau achitate în conturile societăților de tip fantomă, deschise la diverse unități bancare, de unde erau ridicate apoi în numerar și restituite beneficiarilor reali.

Prejudiciul produs astfel de către cele 250 de societăți comerciale prin eludarea plății către bugetul de stat a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată este de 50 milioane de lei.

Acțiunea a fost realizată împreună cu ofițeri de poliție de la Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, București și Galați, Inspectoratele de Poliție Galați și Constanța, Serviciului de Poliție Transporturi Maritime, precum și lucrători ai Gărzii de Coastă.