Dosar penal după ce zeci de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet

Dosar penal după ce zeci de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet
Publicat: 26/03/2014, 19:13
Actualizat: 03/02/2019, 21:29

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița a anunțat, miercuri, că polițiștii de la postul din localitatea Aninoasa s-au sesizat din oficiu și fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „infectare a apei”, dosarul fiind deschis după ce zeci de persoane au ajuns, în decurs de câteva zile, la spital cu simptomele bolii diareice acute.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița, Adelina Torcică, a declarat corespondentului MEDIAFAX că polițiștii cercetează în prezent împrejurările în care s-a produs fapta, urmând să fie stabiliți vinovații și propusă soluție legală prin Parchet.

Compania de Apă Târgoviște, care furnizează apă potabilă în localitatea Aninoasa, dar și în alte localități din Dâmbovița, inclusiv Târgoviște, a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că în urma unei intervenții la rețeaua de alimentare din zona de est a municipiului Târgoviște pe rețeaua de alimentare cu apă a orașului „au apărut mai multe avarii din cauza vechimii rețelei”, iar la reluarea alimentării cu apă rețeaua a fost spălată în zona intervenției, fiind crescută doza de clor folosită la ieșirea din stațiile de apă.

„Este posibil ca în această zonă să existe unele spărturi pe rețeaua de apă ce au putut duce la infiltrații și infestarea locală a apei la oprirea livrării acesteia. Ca urmare a celor constatate s-a luat măsura ca, în regim de urgență, să se înlocuiască un tronson de rețea de aproximativ 200 de metri în zona pasarelei menționate”, susțin reprezentanții companiei de apă Târgoviște în documentul citat.

Conducerea Companiei de Apă Târgoviște nu precizează motivul pentru care compania nu a anunțat autoritățile din domeniul sănătății publice despre neconformitățile descoperite în calitatea apei, așa cum au acuzat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, care au amendat compania cu 35.000 de lei, aceasta fiind amenda maximă ce a putut fi aplicată.

Conform datelor furnizate, miercuri, de DSP Dâmbovița, în intervalul 22-25 martie s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, la secția boli infecțioase, la unitatea de primiri urgențe și la pediatrie, 56 de pacienți, între care 26 copii și 30 adulți. Au fost internați cinci copii și șase adulți, restul persoanelor primind tratament ambulatoriu. De asemenea, alți 34 de pacienți au mers la medicii de familie din Aninoasa, acuzând probleme digestive după ce au consumat apă.

Analizele făcute pe probele prelevate de DSP Dâmbovița din apa furnizată în Aninoasa au arătat că trei probe sunt conforme, iar una neconformă cu prevederile legale privind apa potabilă, urmând ca miercuri să fie recoltate noi probe de apă în vederea analizării.

„Compania de Apă Târgoviște nu ne-a informat asupra măsurilor tehnice în scopul protejării sănătății populației consumatoare, deși au fost atenționați în repetate rânduri privind obligativitatea comunicării neconformităților la parametrii analizați în cadrul monitorizării de control. (…) Sancțiunea este maximă având în vedere gravitatea fenomenului prin impactul asupra stării de sănătate a populației”, preciza DSP Dâmbovița.

Compania de apă Târgoviște este, potrivit site-ului oficial, o societate comercială la care acționar majoritar este Consiliul Local Târgoviște, acțiuni în companie deținând de asemenea Consiliul Județean Dâmbovița, dar și consiliile locale ale 18 orașe și comune din județ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto