Dosarul Romgaz. Videanu, interceptat când vorbea cu Ioan Niculae. Liderul PDL: Extrasele din stenograme creează o imagine de ansamblu falsă

Dosarul Romgaz. Videanu, interceptat când vorbea cu Ioan Niculae. Liderul PDL: Extrasele din stenograme creează o imagine de ansamblu falsă
Publicat: 03/09/2013, 16:01

Fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurorii DIICOT când vorbea cu Ioan Niculae, pe care l-ar fi favorizat să obțină pentru firma sa, Interagro, gaz la un preț redus. Srtenograme ale convorbirilor au fost depuse la dosar.

Adriean Videanu susține însă că nu a negociat niciodată cu Ioan Niculae sau cu vreun alt om de afaceri acordarea vreunei facilități. Mai mult, fostul ministru al Economiei spune că „extrasele din stenograme care circulă în mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă”.

Șeful DIICOT a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv șeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva lui Varujan Vosganian și Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae și ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro, fapte comise în perioada 2006-2008 și, respectiv, 2008-2010, când au fost miniștri ai Economiei.

Potrivit procurorilor, Vosganian și Videanu ar fi aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine și trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma Interagro deținută de omul de afaceri să primească reduceri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum și gaze naturale doar din producția internă. Astfel, Romgaz a vândut preferențial către Interagro gaze naturale în valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal.

Anchetatorii susțin că firma Interagro nu putea beneficia de reduceri comerciale, întrucât avea o datorie de aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societății naționale.

Procurorii l-au interceptat pe Adriean Videanu când vorbea, în 9 iunie 2009, cu Ioan Niculae, transcrierea convorbirii regăsindu-se în referatul DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a acestuia:

„Ioan Niculae: Alo!

Adriean Videanu: Să nu uiți să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.

Ioan Niculae: L-am dat deja.

Adriean Videanu: Da? Bine, ok.

Ioan Niculae: Băi, vezi că nu a ieșit nici acum publicația aia.

Adriean Videanu: Știu, știu, vorbim noi, nu…

Ioan Niculae: Bine, bine.”

În 18 noiembrie 2009, fiind contactat de Adriean Videanu, fostul director al Romgaz Marcel Piteiu îl atenționa că societatea nu mai poate suporta discounturile de 40 de dolari mmc și că dacă se va continua cu această politică de reduceri comerciale, nu se va mai reuși realizarea investițiilor, ajungându-se „la un dezastru”.

„Piteiu Marcel Adrian : Alo.

Adriean Videanu: Neața!

Piteiu Marcel Adrian: No venit nimeni ieri.

Adriean Videanu: Ți-l trimit un pic pe Marius să stai de vorbă cu el acolo?

Piteiu Marcel Adrian: Când?

Adriean Videanu: Când zici tu.

Piteiu Marcel Adrian: Da din punctul meu de vedere-i reglată treaba acolo. El, el are niște probleme.

Adriean Videanu: Păi nu. Să mai stai de vorbă cu el. Stați mai pe îndelete.

Piteiu Marcel Adrian: Da vin eu la București săptămâna ce vine când ne întâlnim cu Mariana Gheorghe. Am făcut o analiză.

Adriean Videanu: Da.

Piteiu Marcel Adrian: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim prețul, altfel nu mai facem investițiile.

Adriean Videanu: Vii și….

Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.

Adriean Videanu: Ok.

Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.

Adriean Videanu: Vii și stăm de vorbă.

Piteiu Marcel Adrian: N-am de unde gaze, nu mai sunt….

Adriean Videanu: Găsiți o soluție, cap roată, să tăiem la toți, nu numai la unul. Vezi că…pentru unii mumă, pentru alții ciumă….

Piteiu Marcel Adrian: Mumă ăia care plâng…

Adriean Videanu: Taci din gură mă, că are dreptate, mă…

Piteiu Marcel Adrian: Eu nu cred, dar, mă rog….”

Totodată, procurorii redau, în documentul citat, și o convorbire din 27 noiembrie 2009, între Tudor Șerban, secretar de stat pentru energie și resurse minerale în MECMA în perioada 2009-2010, și Ioana Apan, director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, președinte AGA a SNGN Romgaz din 23 iulie 2007 până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată președinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.

„Șerban Tudor: Treburile sunt încurcate…că pe o parte lucrăm la niște chestii să le facem fundul mare la unii și pe partea ailaltă nu avem soluții pentru noi, Deci vreau să îți spun că începând de luni, doamna Duică nu mai are gaze la Elcen București, intră în faliment…o împinge să ia gaze din export…ca să facem curul mare lui Ioan Niculae…cam asta e situația.

Apan Ioana: Domnule ministru, eu sunt în ședință la Romgaz… Da, doamna Duică e de apreciat cum îți apară poziția, dar și ce datorii are la Romgaz, mă doare capul să vă spun…( aceste datorii erau cu mult mai mici decât cele ale SC Interagro SA – n.n.);

Șerban Tudor: Păi datoriile le-a făcut că totdeauna a avut condiții din astea…dar nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societățile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, să-ți spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus….

Apan Ioana: Da, de la anul, da….

Șerban Tudor: Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae…”.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian și, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Solicitările au fost trimise Senatului și șefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în urma cererii primite de la șeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu și Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Catalina Cocolos, [email protected]

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?