EFECTELE #COVID-19. Procent îngrijorător de mic al pacienților cardiaci care se prezintă la medic. „Bolile de inimă nu au dispărut!”

EFECTELE #COVID-19. Procent îngrijorător de mic al pacienților cardiaci care se prezintă la medic. „Bolile de inimă nu au dispărut!”
Numărul internărilor a scăzut la jumătate în spitalele de specialitate, dar bolile de inimă nu au dispărut
Publicat: 25/04/2020, 10:45
Actualizat: 25/04/2020, 11:08

Medicii cardiologi lansează un avertisment îngrijorător, și anume acela că numărul internărilor a scăzut la jumătate în spitalele de specialitate, dar bolile de inimă nu au dispărut.

„Echipa de cardiologi ARES atrage atenția asupra unui aspect de sănătate publică deosebit de important legat de efectele pandemiei COVID-19: diminuarea numărului de prezentări la medic a pacienților cardiaci”, se arată într-o informare transmisă Gândul.ro.

Potrivit documentului, în prezent, în spitalele publice și private specializate pe cardiologie din țară, rata internărilor a scăzut la sub 30%.

Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog în cadrul laboratorului de cateterism cardiac al celui mai important spital public specializat pe cardiologie realizează, în prezent, aproximativ 50% din totalul de proceduri realizate în luna martie a anului trecut.

Acest fenomen cu efecte potențial letale a fost observat în toată lumea, susțin cei de la clinica mai sus citată.

Spre exemplu, în SUA, un studiu realizat la cele mai importante nouă spitale de cardiologie, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, arată că numărul celor care s-au prezentat la spital începând cu luna martie a acestui an a scăzut cu aproximativ 40% față de anul trecut.

Situații similare au fost raportate și în alte țări, precum Spania sau Marea Britanie.

Teama de a merge la spital

Medicii cardiologi atrag atenția că lipsa prezenței în spitale nu este legată de o scădere de facto a numărului celor cu probleme cardiace ci, mai degrabă, despre teama de a merge la spital, în ciuda simptomelor, a multor pacienți.

Acest fapt ar putea avea consecințe grave în cazul multor pacienți cu probleme cardiovascular, susțin specialiștii ARES.

„Pandemia COVID-19 este prioritatea sistemelor de sănătate, dar urgențele cardiovasculare nu trebuie subestimate. Odată cu acțiunile guvernamentale impuse pentru limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a fricii de infectare, s-a observat o scădere a numarului de prezentări (cu până la 50-70%) sau prezentări tardive la medic, ale pacienților cu urgențe cardiovasculare (în special infarct miocardic acut).

Consecințele sunt nefaste având în vedere că patologia cardiovasculară reprezintă una din principalele cauze de deces și de invaliditate la nivel mondial”, a declarat dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog.

La rândul său, dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, directorul clinicii mai sus citate spune că pacienții nu apelează la ajutor specializat în această perioadă pe fondul temerilor de infectare, precum și din cauza consecințelor măsurilor luate pentru izolarea populației. Ca atare, mulți dintre pacienții care suferă de angină pectorală nu mai fac la fel de mult efort, astfel că durerile care i-ar fi făcut să sune la medic nu apar în această perioadă.

Pe de altă parte, susține Iancovici, aerul mai puțin poluat și mâncarea, în teorie, mai sănătoasă pe care o mănâncă zilele acestea pacienții cardiaci acasă, pot fi motive pentru care simptomele specifice nu apar.

„Acest lucru nu înseamnă însă că problemele nu există și că nu ar trebui urmărite îndeaproape. În același timp, însă, activitatea în majoritatea cabinetelor de cardiologie a fost restrânsă, iar pacienții nu pot fi diagnosticați”, este de părere medicul.

Amânarea internării în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare poate duce la agravarea simptomelor și a patologiilor, spun specialiștii.

În acest moment, la majoritatea spitalelor de cardiologie sunt tratate urgențele cardiovasculare. Vorbim aici de pacienți cu infarct miocardic acut, ischemii severe ale membrelor, care ajung la spital adesea mai târziu decât este dezirabil.

Potrivit specialiștilor, aceste cazuri care pot fi tratate în mod normal fără probleme devin urgențe, iar medicii se luptă pentru a le salva viața pacienților.

În acest context, medicii cardiologi fac un apel la populație să nu ignore simptomele care le-ar putea pune viața în pericol.

„Există anumite simptome care nu trebuie ignorate și necesită prezentare de urgență la medic: pacienții cu angină pectorală cunoscută sau cei cu multipli factori de risc cardiovascular (pacienții fumători, hipertensivi, diabetici, cei cu dislipidemie) care resimt durere retrosternală intensă care durează mai mult de 20 minute și nu cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual, durere de obicei însoțită de lipsa de aer sau transpirații abundente (simptome care pot sugera un sindrom coronarian acut); pacienți cu durere intensă, brusc instalată, la nivelul unui membru, însoțită de răcirea și paloarea tegumentelor; pacienți cu simptome neurologice: tulburări de sensibilitate sau mobilitate la nivelul unui membru, tulburări de vorbire sau de echilibru; pierderea stării de conștiență; durerea toracică violentă; dispneea intensă; palpitațiile cu ritm rapid însoțite de alterarea stării generale”, precizează dr. Daniela Anghelina.

Consult online

În această perioadă, sursa citată oferă consultații online gratuite pentru pacienții cardiaci, în cadrul campaniei #staiacasă cu inima sănătoasă.

Consultațiile online pot fi programate prin accesarea site-ului www.centrele-ares.ro și completarea unui formular de pre-consultație în care se detaliază problema medicală și se încarcă eventualele documente medicale. Pacienții pot opta pentru o consultație virtuală sau pentru a primi recomandări medicale via e-mail.

În plus, spitalul a luat măsuri extreme de siguranță pentru pacienții ale căror probleme medicale nu pot fi rezolvate online. Triajul pacienților se face în afara clădirii, iar temperatura tuturor celor care intră în spital este măsurată cu ajutorul unor termoscannere.

Măsurile de igienă au fost înăsprite, în spital având acces acum numai pacienții și personalul medical.

Sursă foto: ARES

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare