ELICOPTER PRĂBUȘIT. Cine sunt cei patru membri ai echipajului SMURD care au murit după ce au salvat o femeie

Publicat: 16/12/2014, 12:22

Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu și asistenta medicală Gabriela Camelia Harton și-au pierdut viața în urma prăbușirii, luni, în lacul Siutghiol din județul Constanța, a elicopterului SMURD, de tip EC 135, cu care salvaseră cu puțin timp înainte o femeie de 79 de ani, pe care o duseseră de la Tulcea la Spitalul Județean Constanța.

Pilotul elicopterului, comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, avea 47 de ani, era căsătorit și avea un copil. El era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani și absolvise Școala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135, potrivit MAI.

Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, avea 42 ani, era căsătorit și avea un copil minor. Copilotul avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe elicopter de tip EC 135, era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de șapte ani și absolvise cursurile Școlii Militare în urmă cu 18 ani.

Medicul Laura Vizireanu, de la SMURD Constanța, avea 39 de ani.

Aasistenta medicală, Gabriela Camelia Harton, 38 de ani și lucra în cadrul SMURD din anul 2008. Prietenul acesteia a afirmat, ieri, că aceasta este însărcinată și aflase de curând că va avea un copil. Bărbatul mai spune că femeia îi dăduse un sms cu puțin timp înainte de prăbușirea elicopterului, în care îi spunea că se află în aparatul de zbor și se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu, pentru a alimenta cu combustibil.

Familiile celor care și-au pierdut viața în misiune au fost anunțate, a precizat MAI.

A murit la câteva ore după ce a fost dusă la spital

Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbușit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată inițial de medicii de pe ambulanță timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Constanța și internată în stare critică la secția de terapie intensivă, unde a murit câteva ore mai târziu.

A doua persoană găsită, după peste trei ore de căutări, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu șalupa la mal în jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prăbușirea elicopterului. Medicii i-au făcut masaj cardiac și apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o oră, cadrele medicale făcând tot posibilul să-l resusciteze, încălzind corpul și încercând repornirea inimii, însă fără rezultat.

A treia persoană, pilotul elicopterului, a fost adusă la mal la miezul nopții, și în cazul acesteia fiind făcute manevre de resuscitare timp de câteva zeci de minute, tot fără rezultat.

La aproximativ 12 ore de la prăbușirea elicopterului SMURD, scafandrii au reușit să găsească și trupul celei de-a patra persoane care se afla în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată.

Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fața locului.

Filmul accidentului

Elicopterul SMURD s-a prăbușit în Lacul Siutghiol luni după-amiază, în jurul orei 16.10, după ce transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgență 112 la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. La ora 16.45, medicul Laura Vizireanu a fost găsită, resuscitată și transportată la Spitalul Județean Constanța, unde însă a încetat din viață, arată MAI, într-un comunicat de presă.

Mai mulți martori ai accidentului aviatic au spus că imediat după prăbușirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor și a durat câteva zeci de minute până la sosirea primei ambarcațiuni de salvare. Martorii au spus, de asemenea, că primele echipaje ajunse la locul tragediei au venit nepregătite.

Anca Chirițescu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, declara că primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență au ajuns la locul prăbușirii elicopterului SMURD la 15 minute de la anunțul primit la 112 și că primul echipaj a ajuns la fața locului cu o barcă penumatică cu motor, al cărei motor nu a pornit însă, astfel că pompierii au decis, ca să nu piardă vremea, să folosească vâslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea că s-a prăbușit elicopterul.

La rândul său, secretul de stat în MAI Raed Arafat spunea că primul apel telefonic privind prăbușirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje.

„Au fost întrebări că de ce sunt bărci cu vâsle. Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandri jos, nu poți să ai bărci cu motor. Eu știu că s-a intervenit cu trei bărci, dintre care la două motoarele au funcționat și s-a reușit să fie scoasă prima persoană la 15 minute după sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fața locului, iar la 16.45, dacă informațiile nu sunt greșite, prima victimă care a fost găsită a fost dusă în barcă sub resuscitare. Deci aceștia au fost timpii de reacție și de intervenție”, a afirmat Raed Arafat, care luni seară a mers la locul prăbușirii elicopterului, împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Zeci de persoane au participat la operațiunea de căutare și salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la fața locului fiind prezenți peste 40 de scafandri, atât ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență cât și militari ai Forțelor Navale, cărora li s-au adăugat cadrele medicale de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță, jandarmi și polițiști. Au fost folosite mai multe bărci, ale ISU, Gărzii de Coastă, dar și civile, iar un elicopter MAI a survolat aria după căderea nopții, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de căutare.

„Intervenția a fost în dinamică, fiind implicate în total peste 180 de forțe, căutările fiind îngreunate, potrivit scafandrilor, de temperatura scăzută a apei și cantitatea mare de mâl de pe fundul lacului”, a precizat MAI.

Scafandrii au reușit să găsească și mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucăți, unele nu mai mari de câteva zeci de centimetri.

Ancheta cu privire la accident a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii încercând să stabilească acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

Elicopterul EC 135 care s-a prăbușit în lacul Siutghiol a fost preluat de Inspectoratul General de Aviație de la Consiliul Județean Constanța în 25 noiembrie 2014, pentru a fi utilizat în misiuni de tip SMURD, potrivit MAI.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a mai anunțat, luni seară, că, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviație, toate elicopterele SMURD de la serviciile din țară vor fi oprite la sol până se va stabili că este sigur să se zboare cu ele.

Viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea își exprimă profundul regret pentru decesul celor patru colegi, care și-au dedicat viața salvării altor vieți, și transmite condoleanțe familiilor și camarazilor acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?