#euprimar | Orașul cu mulți sportivi și fără baze sportive. La Galați nu există stadioane sau săli de sport moderne – FOTO

Publicat: 08/10/2019, 07:02

Arena sportivă Dunărea, cea mai mare din oraș, este în paragină. Suprafața de joc este plină de denivelări și recent a fost distrusă în urma unui concert. Vestiarele nu sunt igienizate, iar tribunele stau să cadă. Într-o situație și mai jalnică este pista de atletism. Un culoar nu poate fi folosit din cauza a două capace de canalizare, iar pista se inundă la fiecare ploaie. Primăria recunoaște că stadionul nu va fi refăcut prea curând, cu excepția pistei de atletism.

„Pentru modernizarea pistei Stadionului Dunărea există un proiect, aflat în etapa studiului de fezabilitate, după ce acesta a fost aprobat de Consiliul Local. Pentru stadion, în ansamblu, nu există în momentul de față un proiect de modernizare, însă anul acesta s-au realizat la stadion lucrări de reparații și întreținere”, a explicat reprezentantul Biroului de Presă al Primăriei Galați.

Sala Sporturilor în care se desfășoară toate competițiile echipelor gălățene, dar și diferite concerte și adunări publice, nu are autorizație de la pompieri. În urmă cu câțiva ani, atunci când sala a fost reabilitată, reprezentanții ISU au descoperit mai multe probleme de securitate și de atunci Primăria a tot încercat, fără succes, să obțină autorizațiile necesare. Asta nu îi împiedică pe organizatorii de competiții sportive și de concerte să primească în sală sute de persoane, concomitent.

O clădire emblemă a orașului Galați este patinoarul acoperit Dunărea. Clădirea are nevoie de reabilitare și modernizare, iar conducătorii orașului visează să transforme patinoarul într-o sală polivalentă. În acest caz, există un proiect de modernizare, aflat în faza studiului de fezabilitate, iar Primăria face demersuri pentru obținerea finanțării prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

Problemele infrastructurii sportive din Galați sunt vechi și, probabil, nu se vor rezolva prea curând, în ciuda optimismului afișat de autorități. Deși se confruntă cu numeroase piedici, sportivii gălățeni reușesc să obțină performanțe notabile. În competițiile de volei, baschet, hochei, futsal și handbal echipele din Galați au obținut numeroase medalii, iar la sporturile individuale atleții s-au clasat frecvent pe podium.

Orașul încojurat de ape, fără baze acvatice de agrement

Orașul Galați este înconjurat de Dunăre, de râurile Prut și Siret și de mai multe lacuri, dar nu are nici un complex de agrement pentru sezonul estival. Ștrandurile publice sunt închise de mulți ani, iar gălățenii care vor să facă baie nu au la îndemână decât două piscine private.

Plaja Dunărea, cel mai mare complex de agrement din Galați, a fost închisă în 2015 de inspectorii Direcției de Sănătate Publică din cauza mizeriei și a condițiilor precare din interior. De atunci, complexul este folosit de gălățenii care coc legume pentru zacuscă și de câinii fără stăpân din oraș. În urmă cu doi ani, reprezentanții Primăriei au concesionat plaja unei firme care promitea investiții de 6,2 milioane de euro. Ulterior, contractul a fost reziliat deoarece investitorul nu a respectat ceea ce a promis.

După mai multe încercări nereușite, reprezentanții Primăriei Galați spun că proiectul privind transformarea plajei într-un aqua parc va fi gata anul viitor. Municipalitatea anunță că va plăti aproape 20 de milioane de lei, iar lucrarea va începe în curând.

„Procedura de licitație pentru obiectivul Reabilitare și modernizare Plaja Dunărea, proiectare și execuție, a fost încheiată în luna aprilie a acestui an, iar oferta declarată câștigătoare este cea depusă de o asociere, cu o propunere financiară de 19.494.063,44 lei, fără T.V.A. Conform contractului, câștigătorul licitației are la dispoziție 18 luni pentru realizarea obiectivului, din care o lună și jumătate pentru servicii de proiectare. Primăria municipiului Galați își dorește, astfel, să transforme Plaja Dunărea într-un complex acvatic multifuncțional integrat în circuitul de agrement al orașului. Conform caietului de sarcini, la Plaja Dunărea se vor executa următoarele lucrări: refacerea și modernizarea bazinului cu valuri, realizarea unei piscine de relaxare cu tobogan pentru adulți, reamenajarea piscinei pentru copii, realizarea unor tobogane cu aterizare în piscină, amenajarea unui parc de aventură acvatică cu dotări speciale pentru realizarea unor trasee cu grade diferite de dificultate, amenajarea unei zone de food, a unei zone care va fi destinată organizării unor evenimente (scenă, beach bar etc) și amenajarea unei zone pentru mișcare în aer liber cu aparate de fitness și alte activități sportive, vestiare, dușuri”, au anunțat reprezentanții Biroului de Presă din cadrul Primăriei Galați.

O altă bază de agrement aflată în proprietatea Primăriei Galați nu se va transforma prea curând. Lacul Vânători, care în trecut atrăgea numeroși gălățeni amatori de plajă, pescuit, grătar și sporturi acvatice, este în paragină, iar edilii declară că încearcă să găsească soluții pentru reabilitare și modernizare. „Referitor la situația Lacului Vânători, aflat în administrarea societății Gospodărire Urbană, vă informăm că se lucrează la întocmirea documentației și se analizează posibilitatea de a atrage fonduri guvernamentale pentru modernizare”, au precizat reprezentanții Primăriei Galați.

În orașul Galați mai există un bazin olimpic, aflat în proprietatea Direcției de Sport și închis în anii 90 din cauza problemelor financiare. În aceste condiții, gălățenii care vor să se scalde trebuie să meargă la ștrandul din Brăila, la cele două piscine private din Galați sau în locurile neamenajate de la Dunăre, Siret și Prut.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
E oficial! De când vor fi MAJORATE ALOCAŢIILE pentru copii. Câţi bani vor lua micuţii
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Pablo EskoBear: povestea ursului care a mâncat 30 de kg de cocaină. Cum a găsit-o,...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Lovitură pentru tinerii vaccinați cu ambele doze de PFIZER! Boala cumplită care poata apărea ca...
Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...