EXPLOZIV. Procurorii susțin că Duicu făcea trafic de influență din cabinetul de la Palatul Victoria al lui Victor Ponta, în prezența ministrului de Interne Radu Stroe. STENOGRAME

Redactor:
Biro Attila
EXPLOZIV. Procurorii susțin că Duicu făcea trafic de influență din cabinetul de la Palatul Victoria al lui Victor Ponta, în prezența ministrului de Interne Radu Stroe. STENOGRAME
În dosarul de corupție în care șeful Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, și șeful poliției județene, Constantin Ponea, au fost arestați preventiv, apare numele premierului Victor Ponta. Procurorii DNA susțin că Adrian Duicu a făcut trafic de influență chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu a cerut ca șeful IPJ din județ să fie menținut și apoi avansat, iar în schimb polițistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI.

UPDATE 10:20 Ponta: Șefii CIA și SRI vor fi încântați să afle, din Gândul, ce am discutat

Întrebat, astăzi, despre informațiile publicate de gândul potrivit cărora procurorii DNA investighează în dosarul Duicu inclusiv un episod în care premierul Victor Ponta l-ar fi chemat pe șeful Poliției Române în biroul său de la Palatul Victoria pentru a-i cere numirea la IPJ Mehedinți a omului dorit de filiala județeană a PSD, prim ministrul a evitat un răspuns tranșant.

Ponta spune că nu crede că a avut o astfel de discuție cu Petre Tobă, dar a ironizează informațiile apărute în gândul. „Au fost și prim miniștri la mine în birou, au fost și șeful CIA și șeful SRI, vor fi chiar încântați să afle, din gândul, ce am discutat și ce nu”.

Dosarul DUICU. Din informațiile prezentate până acum de procurori, reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinți o rețea de corupție integrată. Potrivit DNA, în centrul rețelei se plasează el și șeful Inspectoratului Județean de Poliție, Constantin Ponea. Duicu își folosea influența politică pentru a-l menține în funcție pe șeful IPJ, dar și pentru a-l promova la București în structurile centrale.

Duicu i-a promis și că soția sa Elisabeta Ponea va fi promovată la Parchetul General, dar tentativa de „a penetra” DNA a eșuat. Informațiile gândul au arătat că Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din secțiile DNA. Contactat de noi, ministrul Cazanciuc a negat inițial, dar a admis că a discutat cu Elisabeta Ponea.

INFLUENȚA. Potrivit procurorilor, șeful IPJ, Constantin Ponea, îi promitea lui Duicu, prin relațiile sale, protecție împotriva anchetelor sau că „îi rezolvă” dosare aflate în instanță. Pe palierul doi al rețelei avem rudele șefului IPJ, soția sa fiind procuror cu funcție de conducere. De asemenea, sora șefului IPJ este judecător pe cauze civile și cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese. Adrian Duicu, Constantin Ponea și șeful PSD Orșova Constantin Popescu au fost arestați preventiv de judecătorul George Matei de la Curtea de Apel București pentru mai multe infracțiuni de corupție.

Cum a vrut Duicu „să-și rezolve” un dosar al ANI cu ajutorul lui Ponea

Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu și a lui Constantin Ponea, relația de trafic de influență a celor doi s-a conturat în jurul dosarului de conflict de interese în care șeful CJ era pus sub acuzare de Agenția Națională de Integritate.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalități prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut și opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu. „Cu Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți și în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcția de consilier județean este compatibilă cu funcția de de președinte de Consiliul Județean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu în apărarea sa.

Totuși dosarul său de incompatibilitate a avansat. A încercat să obțină de la Curtea Supremă o strămutare și una de suspendare a procesului, prima fiind respinsă la cea de a doua renunțând. Din referatul procurorilor, reiese că Duicu și Ponea aveau o relație bine consolidată.

Ponea l-a asigurat pe Duicu că îi va „rezolva” dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru șeful CJ, o soluție nefavorabilă ducând la pierderea poziției și la o interdicție de trei ani pentru orice funcție aleasă. Procurorii DNA susțin că șeful Poliției îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, șefa Secției de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obține o soluție favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Secția de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA reiese că șeful IPJ, Constantin Ponea a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orșova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la prețuri mici, el să fie menținut în funcția de șef al IPJ si să promoveze la București în cadrul structurii centrale a Poliției Române, iar soția sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.

În timp ce șeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu – spun procurorii – acționa pe linie de partid ca să obțină, pentru Ponea, promovările promise.

„Mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”

Din referatul cu propunerea de arestare a lui Duicu reiese că șeful CJ se lăuda că are influență asupra premierului Victor Ponta și asupra șefului Poliției, chestorul Petre Tobă. Iată ce se reține în referat:

â–º La data de 24 mai 2013, Ponea Constantin îl întreabă pe Duicu Ioan-Adrian, > (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind >.

â–º La data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru, că pe data de 13 iunie 2013, intenționează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”.

â–º Totodată, numitul Duicu Ioan Adrian afirmă că intenționează să meargă, împreună cu numitul Ponea Constantin Ștefan, la numitul Tobă Petre. În aceeași zi, numitul Duicu Ioan – Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Ștefan să se întâlnească la biroul acestuia.

Procurorii DNA susțin că Duicu și-ar fi traficat influența chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Procurorii arată că Duicu a mers la Guvern să solicite menținerea pe funcția a lui Ponea. Procurorii menționează că Duicu i-a transmis șefului IPJ că în cabinet se află și ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe și că premierul l-a chemat la Guvern pe șeful Poliției, chestorul Petre Tobă.

Citește mai jos un extras din referatul DNA:

â–º La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la București, fără a fi însoțit însă de numitul Ponea Constantin Ștefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziția sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obținut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ștefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ștefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până de hotărăști tu să pleci și i-am spus: nu pleacă de aiciea… știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Așadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Ștefan că, în viitor, acesta va obține și folosul vizat pentru soția acestuia, respectiv ocuparea unei funcții de conducere din cadrul unei structuri din București. Cu privire la aceeași întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo șefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, și a venit acolo. Ok”.
 

Duicu: „Au fost discuții amicale, firești”

În fața instanței, Duicu s-a apărat și a negat traficul de influență. A spus că toate discuțiile redate de DNA sunt „amicale și firești” între prieteni. „Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaștem de mai mulți ani, fiind concitadini, iar în ultima periodă am lucrat și unul cu celălalt având în vedere funcțiile deținute. Mai mult, de cât atât este și membru al Agenției Teritoriale de Ordine Publică care se află în subordinea Consiliului Județean. Precizez că niciodată nu a existat între mine și domnul Ponea niciun pact sau înțelegere care să-l promovez în vreo funcție sau vreun dosar de judecată. Referitor la discuțiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei și referitoare la venirea sa și a soției la București, erau doar discuții amicale și firești între doi oameni cunoscuți, amici, nicidecum condiții impuse reciproc”, s-a apărat Duicu în instanță.
 

 

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide