Fenomenul ZOMBIE lovește din nou. Doi tineri PARALIZAȚI în Constanța, din cauza țigărilor stropite cu OTRAVĂ

Fenomenul ZOMBIE lovește din nou. Doi tineri PARALIZAȚI în Constanța, din cauza țigărilor stropite cu OTRAVĂ
Publicat: 04/03/2019, 14:13

Un bărbat din Constanța i-a filmat pe cei doi băieți drogați pe care i-a găsit la intrarea în bloc și care abia se mai puteau ține pe picioare. Unul dintre ei a răspuns cu greu, că nu se simte rău, dar faptul că nu se putea mișca îl dădea de gol. Conform unor surse, tinerii se drogaseră cu țigări stropite fie cu otravă de șobolani, fie cu spray de gândaci, scrie Observator.

Bărbatul a sunat la 112, știind că tinerii au de-a face cu fenomenul Zombie. Din cauza substanțelor toxice, tinerii care se droghează paralizează și rămân zeci de minute neclintiți.

Fenomenul Zombie este din ce în ce mai răspândit în România. Noul drogK2/ZOMBIE, a băgat mai mulți tineri în spital și i-a învățat pe toți – profesori și părinți – să fie mult mai atenți cu copiii lor.

Potrivit studiilor realizate în ultimii ani în rândul elevilor de liceu și școli profesionale din județul Constanța, peste8%dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață un drog ilicit, dintre care5%au făcut-o în ultimul an.

„Opt la sută dintre elevii de liceu au consumat cel puțin o dată droguri,” ne-a declarat comisarul șef Marius-Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanța.”Prin sintagma orice drog se înțelege canabis, Ecstasy, cocaină, amfetamină, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, etnobotanice, sedative sau tranchilizante. Cel mai consumat estecanabisul. La distanță destul de mare se află apoi consumul de substanțe psihoactive, cele cunoscute dreptetnobotanice. Consumul de alte substanțe, gen Ecstasy, este redus față de primele.”

Consumul de droguri în rândul elevilor începe, în general, pe la13 – 14 ani, în funcție de anul de studiu.

„Consumul de droguri începe undevaprin clasa a șaptea. Adolescenții care fumează prezintă un risc mai mare de a iniția și consumul de droguri. Fumează și cineva îi întinde o țigară din aceasta cu marijuana sau cu etnobotanice, să tragă un fum. Și așa pornește.(…) Preferințele elevilor din Constanța sunt canalizate în special spre drogurile ilicite de tipul celor tradiționale, cum ar fi canabis sau Ecstasy, la care se adaugă și noile substanțe psihoactive. Cele mai mari prevalențe ale consumului sunt observate în rândulbăieților, iar în funcție de anul de studiu, elevii din clasele aXI-ași aXII-aînregistrează cele mai mari niveluri de consum”, explică specialistul CRPECA.

În opinia elevilor din județul Constanța, cel mai ușor de procurat suntinhalanții(vaporii chimici din substanțele de uz casnic – n.r.), iar dintre drogurile ilicite, ei spun că sunt relativ ușor de achiziționatcanabisulșisteroizii anabolizanți.

„Elevii consumămai rar în școli, pentru că acum există personal de securitate, există camere de supraveghere. Dar, în drum de la școală spre casă sau invers… au fost destule cazuri când elevi de liceu au fost prinși de jandarmi în timp ce fumau un joint pe o bancă, în drum de la școală spre casă”, spune comisarul șef Oprișan.

Studiile arată că, în rândul elevilor și tinerilor, consumul de droguri este moderat în perioada de extrasezon, dar crește foarte mult în perioada verii, când crește atât numărul dealerilor ce ajung la malul mării, cât și numărul locurilor în care tinerii merg să se distreze.

„În perioada sezonului estival noi avem niștezone de riscdate de aglomerările mari de adolescenți și tineri care merg să se distreze, localnici sau cei veniți pe litoral. Acestea sunt în special în zona de mari cluburi, cum esteMamaia Nord, dar șiCostineștișiVama Veche, cunoscutele stațiuni în care tinerii merg să se distreze, iar dealerii să-și vândă marfa”.

Aici apar însă și marile de probleme de sănătate în rândul consumatorilor, nu de puține ori petrecându-se adevărate tragedii, cu adolescenți care sfârșesc distracția pe un pat de spital.

„Problema, vara, este că o parte din cei care vin să petreacă un weekend în stațiunea Mamaia vin deja obosiți și surescitați. Au oprit în Peco, au consumat nu știu câte băuturi energizante, adaugă și două – trei cafele până ajung în Mamaia. Aici încep să consume mult alcool la care adaugă substanțe interzise, gen amfetamină sau Ecstasy… Și vă dați seama că organismul lecedează. O parte din ei nici măcar nu-și iau o cameră la hotel. Ziua stau pe plajă și noaptea în club, iar până să le cedeze organismul nu mai e mult,” mai spune șeful CRPECA.

În medie, numărul de tineri care ajung la spital după consum exagerat de droguri este de10-15 pe lună, iar cele mai „rele” sunt substanțele psihoactive, pentru că în componența acestora intră de foarte multe ori compuși chimici toxici.

„Aceste noi substanțe etnobotanice suntextrem de agresive. Sunt substanțe chimice, care se tot schimbă și practic, nu se cunosc efectele. Ahtiat după câștig, dealerul amestecă substanța psihoactivă cu orice alt compus chimic, găsit, la propriu, prin casă sau cumpărat de la raionul de detergenți din magazine. Acestea sunt toxice și creează probleme grave consumatorului. (…) Cei mai mulți consumatori care ajung la Urgență sunt dintre cei care consumă aceste etnobotanice. Și tocmai din cauza acestor compuși chimici, toxici. După ce sunt tratați, sunt trimiși ori către noi, ori către Secția de Psihiatrie”.

Zeci de tineri ajung, lunar, la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Constanța, în încercarea de a scăpa de dependența de droguri.

„Media este la 40 – 50 de consumatori de droguri pe lună, cărora noi le acordăm servicii în vederea tratării dependenței de droguri. Spre exemplu, în septembrie am avut42 de consumatori, între care șase fete. Trei sunt minori, iar restul majori. Dintre cei 42, 13 au venit din proprie inițiativă, 15 au fost trimiși de Parchet, șapte au venit de la serviciul de probațiune, iar familia a adus patru. Ca substanțe de consum, 15 sunt consumatori de noi substanțe – etnobotanice, iar 21 de canabis,” povestește șeful Centrului.

Sunt trei modalități prin care tinerii ajung să se trateze în Centru pentru dependența de droguri, pe lângă cei care vin cu probleme grave de sănătate cauzate de acest obicei ori cei aduși de familie, unii sunt trimiși după ce intră în conflict și cu legea, iar asistența este confidențială.

„Noi acordăm asistență integrată persoanelor consumatoare de droguri. Serviciile noastre sunt gratuite, confidențiale și nu au nevoie de asigurare de sănătate. Avem o echipă multidisciplinară, formată din doi psihologi, un asistent social și un medic.(…) Ei pot să vină din proprie inițiativă, când conștientizează pericolul în care se găsesc. Avem apoi factorul familie – un membru al familiei care se interesează și apoi vine cu adolescentul sau tânărul. În primă fază mai mult luați pe sus, ca să spunem așa, după care ajung să vină singuri. Prima întâlnire e mai dificilă, există, normal, o teamă, dar apoi vin singuri.

Și îi mai avem și pe cei trimiși de Parchet, conform legii 143. Respectiv, persoana care este depistată deținând o anumită cantitate de substanță ilegală și declară că este pentru consum propriu, procurorul o trimite către noi, să-și rezolve problema cu drogurile. Dosarul merge înainte, dar în judecată se ține cont de raportul întocmit de noi: dacă se ține de tratament, dacă vine la program etc. Iar în funcție de rezultate, instanța poate dispune chiar renunțarea la aplicarea pedepsei. Este foarte bine, pentru că, practic, consumatorii sunt victime. Sunt persoane bolnave. Nu ei sunt problema, problema sunt traficanții și dealerii,” a mai declarat comisarul șef Marius-Cristian Oprișan.

De asemenea, consumatorii de droguri pot fi tratați și online de specialiștii CRPECA Constanța, fiind derulat un proiect pilot de furnizare a serviciilor de asistență psihologică și socială prin internet. Consilierea online sau e-terapia oferă servicii de sănătate mintală, într-un cadru profesionist, prin intermediul videoconferințelor transmise în timp real, prin internet. Acest tip de consiliere facilitează accesarea serviciilor de către beneficiari, permițând, în același timp, asigurarea confidențialității și crearea climatului de siguranță. Prin serviciile de consiliere psihologică și socială online, specialiștii psihologi ori asistenți sociali din cadrul CRPECA Constanța își propun să vină în sprijinul acelor consumatori de droguri care, din diferite motive, nu pot accesa în manieră clasică serviciile de asistență psihologică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului