Fost ofițer din DNA, condamnat la OPT ANI de închisoare după ce ar fi divulgat secrete din dosare

Fost ofițer din DNA, condamnat la OPT ANI de închisoare după ce ar fi divulgat secrete din dosare
Publicat: 08/04/2019, 16:03

Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă.

În primă instanță, fostul ofițer de poliție judiciară din DNA fusese condamnat tot la 8 ani de închisoare de către Curtea de Apel București, în timp ce fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda primise șase ani de închisoare.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA în 2014 pentru că ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a ajuta la urgentarea încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei, între CNANDR și o firmă. Potrivit DNA, în 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea flagrant de trafic de influență, l-ar fi informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlțeanu, inculpat și el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acțiunea organizată de instituția din care făcea parte.

Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată și ea în dosar și condamnată de instanța supremă luni la doi ani de închisoare cu suspendare. Banii, spun reprezentanții DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruți de Preda de la Andrei Ștefan Caunii, reprezentant al unei societăți pe acțiuni.

Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de Valentin Preda pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al rovinietei, între CNANDR și o altă societate comercială”, precizează procurorii în actul de sesizare a instanței. În contul aceleiași sume, în noiembrie 2012, fostul secretar de stat trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeași persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 de lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27 noiembrie 2012, pentru una dintre ele.

Pentru a disimula suma de 200.000 de euro, care urma să ajungă la Valentin Preda, Octavia Mihaela Vasile, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii, a falsificat un document, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum și operațiunile cuprinse în conținutul acestora, în sensul că serviciile nu au fost prestate. Documentul a fost semnat și de administratorul altei firme, respectiv de Cătălin Radu, tocmai pentru a se pierde urma banilor.

„Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleași firme, care a întocmit certificatul de acceptanță parțială datat 2 iulie 2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepționarea unor servicii de către societatea în care își desfășura activitatea. Sumele de bani au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28 noiembrie 2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranșă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervențiile sale”, potrivit procurorilor DNA.

În plus, spun anchetatorii, fostul ofițer al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conțineau informații secrete de stat – nivel strict secret și le-a pus la dispoziția inculpatului Preda, care intenționa să le trimită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal.

Pentru aceste „servicii” fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să-l ajute pe Manolachi să-și angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Județean Constanța- Arhivele Naționale și să-l ajute să obțină o funcție de conducere în cadrul IPJ Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”