Fost președinte CCR, despre abrogarea recursului compensatoriu: Cei care au beneficiat nu se întorc la pușcărie

Fost președinte CCR, despre abrogarea recursului compensatoriu: Cei care au beneficiat nu se întorc la pușcărie
Publicat: 02/12/2019, 11:35

„Sigur că au promis că vor abroga legea aceasta – că am văzut că au apărut declarații și că ar vrea să o anuleze, lucru care nu este posibil. Pentru că legile nu se anulează, pot să o facă! Și dacă au promis poate că și trebuie să o facă. Problema lor este acuma cum să o facă?! Nu au trecut decât câteva luni de la referendum unde s-au angajat că nu vor mai face ordonanțe de urgență pe legile Justiției, macar ei să respecte acest angajament, dacă alții nu au respectat!”, a declarat, pentru Mediafax, Augustin Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că abrogarea legii recursului compensatoriu trebuie făcută de Guvern printr-un proiect de lege, care să ajungă ulterior în dezbatere în Parlament.

„Dar se pare că în Parlament nu poate partidele vor să anuleze legea aceasta și atunci rămâne soluția angajării răspunderii Guvernului, dar aceasta chiar nu merge pentru că ar fi pentru prima dată în istoria acestei țări când guvernul și-ar angaja răspunderea pe abrogarea unei legi. Angajarea răspunderii are drept scop de a se adopta legi sau programe. În istoria recentă, am avut exemple prin care guvernul și-a angajat răspunderea – Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedură Penală, pe lucruri serioase… Cum ar suna să te duci în Parlament și să spui că îmi asum răspunderea pe legea numărul și legea să fie doar atât: legea numărul nu știu cât se abrogă?! Ar duce în derizoriu și instituția aceasta a angajării răspunderii…” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a explicat însă că eventuala abrogare a legii recursului compensatoriu nu are cum să aibă efecte asupra deținuților care au beneficiat deja de această măsură.

„Însă, prin abrogarea acestei legi, a recursului compensatoriu, cei care au beneficiat de ea nu se întorc la pușcărie. Cine a primit rămâne cu ce a primit. Pe viitor nu se mai aplică, nu mai pleacă alții din închisoare prin metoda aceasta. Dar răul cel mare deja s-a făcut pentru că la momentul apariției legii au fost eliberați câteva mii de criminali și violatori, după data aceea, eliberările nici nu se simt… Sigur că pentru cei care ar fi beneficiat de această lege, este o mare pierdere… Nu spun că această lege nu trebuia făcută, în situația în care CEDO a spus că «ori faceți ceva în legătură cu situația pușcăriașilor, ori adoptăm o lege pilot prin care vă obligăm noi să faceți». Și atunci s-au găsit aceste măsuri care, sigur, nu au fost cele mai fericite… Una este să eliberezi deținuții și alte să le faci locuri de detenție la norme europene, să nu îi mai ții acolo ca pe vremea lui Decebal… Toate aceste lucruri trebuie avute în vedere… Sunt în lume acestea tot felul de sisteme de executare a pedepsei și probabil că ar fi bine să se mai inspiră și de pe la alții, dar costă. În general detenția costă, îl costă pe cel care îl deține și care trebuie să îi asigure condiții de viață… Dacă vor să o abroge, pot să o facă, dar ar trebui să o abroge printr-o prin altă lege” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, duminică, la Sibiu, că Guvernul va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată modificarea legii de către Parlament. Turcan afirmă că 20.000 de infractori periculoși au ieșit din închisoare beneficiind de această lege.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală