Foști directori ai Muzeului de Istorie și Direcției de Cultură Constanța, trimiși în judecată de DNA

Foști directori ai Muzeului de Istorie și Direcției de Cultură Constanța, trimiși în judecată de DNA
Fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța Constantin Chera și fostul director al Direcției Județene pentru Cultură Virgil Lungu au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, fiind acuzați că au prejudiciat Muzeul de Istorie cu aproape 4,5 milioane de lei.
Publicat: 25/11/2013, 11:26
Actualizat: 08/06/2018, 03:44

Fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța Constantin Chera și fostul director al Direcției Județene pentru Cultură Virgil Lungu au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, fiind acuzați că au prejudiciat Muzeul de Istorie cu aproape 4,5 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în luna noiembrie a anului 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Constantin Chera a refuzat încheierea unui contract care viza supravegherea și cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 și la centura ocolitoare a municipiului Constanța, direct cu beneficiarul acestor servicii.

În schimb, el a permis ca o altă persoană juridică, SC Deprom SRL, să se interpună și să încheie contractul, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a devenit prestator de servicii în beneficiul societății respective, primind, în cadrul acestor relații contractuale, sume inferioare celor de care ar fi beneficiat dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate. În acest mod, a fost creat muzeului un prejudiciu de 4.406.056,11 de lei.

La rândul său, Virgil Lungu, care la data respectivă era șef al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța, a înlesnit derularea unor activități comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuții de control, atât pentru activitatea prestată în domeniul arheologiei, cât și privind încasarea și virarea timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie.

Astfel, Virgil Lungu a făcut recomandări scrise și verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică și conservare primară cu SC Deprom SRL, a întocmit, a semnat și a afișat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului Direcției Județene pentru Cultură Constanța, pe ușa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica faptul că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare și supraveghere arheologică.

Totodată, în perioada iunie 2010 – decembrie 2011, Virgil Lungu, în calitate de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța, a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, unitate la care era angajat în același timp. „În temeiul acestor acte s-a realizat un folos material în favoarea muzeului care presta activitățile de cercetare în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii”, spun procurorii DNA.

Procurorii DNA Constanța au decis trimiterea în judecată a lui Constantin Chera sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice, în timp ce Virgil Lungu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese în formă continuată și pentru infracțiunea prevăzută de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 – fapta persoanei care, în virtutea funcției, a atribuției ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea și de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activități comerciale, dacă faptă este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice