Fostul premier Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Valerian Vreme și-a dedicat timpul agendei digitale a României

Fostul premier Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Valerian Vreme și-a dedicat timpul agendei digitale a României
Publicat: 14/05/2019, 15:15

„În calitate de prim-ministru al Guvernului, am luat cunoștință de necesitatea încheierii unui contract de închiriere a licențelor educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar, în prima jumătate a anului 2011, când ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Valerian Vreme, în baza solicitării Ministerului Educației, a supus atenției Guvernului o notă privind licențele pentru produse Microsoft utilizate în școli, având în vedere imposibilitatea folosirii acestora în sistemul de învățământ, întrucât expirase termenul de valabilitate al contractelor anterioare”, a spus Emil Boc, în fața instanței.

El a mai spus că nota cuprindea două componente, una de fundamentare a nevoii de închiriere în continuare a licențelor educaționale și o componentă financiară, ce solicita alocarea unei sume de bani din buget pentru suportarea costurilor aferente închirierii licențelor educaționale. Nota avea natura de a informa membrii Guvernului în legătură cu necesitatea încheierii contractului de închiriere a licențelor, nefiind un act normativ care să fie supus avizului din partea Ministerului Justiției.

„Această notă a fost formulată și înaintată Guvernului anterior rectificării bugetare din iulie-august 2011, având în vedere că asemenea cheltuieli nu fuseseră prevăzute în bugetul aprobat pentru anul respectiv la sfârșitul anului anterior”, a adăugat Emil Boc.

El a mai declarat în fața judecătorilor că nu știa, până la momentul înaintării notei, că încetase perioada de valabilitate a contractelor încheiate anterior pentru licențe și că nu a avut discuții despre acest aspect cu ministrul Comunicațiilor sau cu cel al Educației. De asemenea, Boc a mai menționat că nu își amintește cum era formulată această notă, întrucât nu avea caracterul unui act normativ și nu purta viza de legalitate din partea Ministerului Justiției.

„Fac precizarea că am luat cunoștință de situația expirării termenului de valabilitate al contractelor anterioare de închiriere a licențelor educaționale pentru școli la începutul anului 2011, când a fost întocmită de Ministerul Comunicațiilor prima notă în care se solicita necesitatea perfectării unui nou contract cu privire la aceste licențe”, a mai completat fostul premier.

Emil Boc le-a spus judecătorilor Instanței Supreme că după ce a aflat, a solicitat Ministerului Finanțelor să confirme dacă există resursele bugetare necesare pentru suportarea costului unui astfel de contract, răspunsul primit a fost negativ, iar acea notă nu a mai intrat în ședința de Guvern la acel moment, motiv pentru care o a două notă, actualizată, cu privire la necesarul de licențe, a fost supusă atenției Guvernului, în perioada imediat anterioară rectificării bugetare din vara anului 2011.

„În toată această perioadă, atât ministrul Comunicațiilor cât și cel al Educației au mai ridicat verbal în anumite ședințe de Guvern această chestiune. Anterior întocmirii celei de-a două note de către Ministerul Comunicațiilor am purtat o discuție cu miniștrii Comunicațiilor și Educației, nu îmi aduc aminte dacă separat sau în același timp, discuția vizând actualizarea numărului de licențe educaționale de către ministerul Educației și transmiterea informației către ministerul Comunicațiilor”, a mai precizat acesta.

Primarul din Cluj-Napoca a fost audiat, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul cumpărării licențelor Microsoft. Boc a dat declarații în fața completului de 5 judecători în calitate de martor, cu privire la faptele petrecute când acesta era prim-ministru. La termenul de marți trebuia să fie audiat și fostul minstru Valerian Vreme, însă acesta nu s-a prezentat.

După ce și-a încheiat depoziția, Emil Boc a cerut instanței permisiunea de a face o remarcă în ceea ce îl privește pe fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației,Valerian Vreme, motivând că are o obligație morală.

„Mă simt obligat moral să spun asta: dacă ministrul de resort ar fi refuzat să-mi transmită? (…) Valerian Vreme a fost ministrul care și-a dedicat timpul și priceperea agendei digitale a României și a îmbunătățirii internetului 4G”, a spus Boc.

În primă instanță, fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistrații Instanței Supreme în acest dosar, decizie contestată de procurori.

Anchetatorii îl acuză pe Valerian Vreme că ar fi încheiat fără organizarea unei licitații publice un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în școli. Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 și februarie 2012, Valerian Vreme, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației la acea vreme, ar fi încălcat dispozițiile legale a achizițiilor publice și a încheiat, fără a organiza o licitație publică, un contract cu D.Con-Net AG ce avea ca obiect închirierea, cu opțiunea achiziționării, a unor drepturi neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...