Freedom House avertizează: Presa este doar parțial liberă în România

Freedom House avertizează: Presa este doar parțial liberă în România
Publicat: 09/05/2012, 17:19
Actualizat: 09/05/2012, 21:34

Presa este doar parțial liberă în România și în alte 72 de țări, printre care Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova și Italia, potrivit raportului „Freedom of the Press 2012: A Global Survey of Media Independence”, realizat de Freedom House.

Potrivit raportului dat publicității de Freedom House, care analizează situația libertății presei în 197 de țări, în 2011, numai 66 de țări au o presă liberă (33,5%), pe primele locuri situându-se Finlanda, Norvegia și Suedia.

În același timp, 72 de țări (36,5%) au fost considerate ca având o presă parțial liberă anul trecut, România fiind inclusă între acestea și ocupând locul 86 la nivel global, aceeași poziție cu cea a Republicii Dominicane. Lor li se alătură Italia, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ungaria, Muntenegru, Croația, Bosnia Herțegovina, Turcia, Egipt.

În clasamentul dedicat statelor din Europa Centrală și de Est/ Eurasia, România ocupă poziția a 13-a, pe primele locuri situându-se Estonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Polonia, Slovenia, Letonia – singurele din regiune (24%) considerate ca având o presă liberă. 13 țări din regiune au o presă parțial liberă (45%), iar 9 (31%) – presă lipsită de libertate.

Anul trecut, în regiune, mai ales în Europa Centrală și de Est, s-a înregistrat o scădere semnificativă a libertății presei în cele trei categorii tematice principale – legal, politic și economic. În particular, această situație a fost înregistrată mai ales în Ungaria și Macedonia.

Singura țară din regiune în cazul căreia s-a constatat o îmbunătățire notabilă este Georgia, care a urcat trei poziții, pe locul 52, având însă în continuare o presă parțial liberă. Îmbunătățirile au constat în înființarea unor noi publicații, acordarea licenței audiovizuale unui grup media critic la adresa puterii și aplicarea unor noi reglementări privind transparența proprietății. Evoluții ceva mai modeste au fost constatate în Muntenegru, unde defăimarea și calomnia au fost dezincriminate, și în Kosovo, unde s-au înregistrat tot mai puține atacuri la adresa jurnaliștilor și mai multă transparență privind proprietatea.

La nivel global, 59 de state (30%) nu au o presă liberă, iar ultimele poziții sunt ocupate, în ordine, de Coreea de Nord (197), Turkmenistan (196), Uzbekistan, Eritreea, Belarus.

Comparativ, în raportul din 2011 realizat de Freedon House, 68 de țări aveau o presă liberă, 65 – parțial liberă și 63 – lipsită de libertate.

Același raport a stabilit că doar 14,5% din locuitorii lumii trăiesc într-o țară cu presă liberă, în timp ce 45% locuiesc într-un stat cu presă parțial liberă, iar 40,5% – presă lipsită de libertate.

Totuși, după opt ani de declin al libertății presei la nivel global, se remarcă o ușoară creștere, de 0,14 puncte pentru 2011. Această îmbunătățire este o consecință a schimbărilor din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și a unor modificări modeste în ceea ce privește libertatea presei în regiunea Asia-Pacific. Modificările pozitive au fost însă aproape egalate de evenimente negative înregistrate în Europa Centrală și de Est și Eurasia, în Americi și în Africa subsahariană.

China, care are cel mai sofisticat sistem de represiune a presei, și-a intensificat eforturile de a controla atât tradiționalele, cât și noile surse de informație, prin arestări și cenzură. Alte state autoritare, ca Rusia, Iran și Venezuela, aplică de asemenea diverse metode pentru a controla presa, arestând voci critice, închizând publicații și bloguri și intentând jurnaliștilor procese pentru defăimare și calomnie.

Freedom House este o organizație non-guvernamentală internațională cu sediul central la Washington, care face cercetări și pledează pentru libertatea presei și respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lansează un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii