• Publicat:
Știri

Gala de balet „Carmen Sylva”. Moment original dedicat Reginei Elisabeta a României, pe scena TNB

Gala de balet „Carmen Sylva”. Moment original dedicat Reginei Elisabeta a României, pe scena TNB
Oleg Ivenko și Marina Minoiu vor interpreta, pe scena TNB, un moment original dedicat Reginei Elisabeta a României, în cadrul Galei de balet „Carmen Sylva".

Gala de balet „Carmen Sylva”, eveniment cultural de marcă de la începutul anului, se va deschide cu Oleg Ivenk și Marina Minoiu, care vor dansa în coregrafia originală a lui Andrei Cozlac, „Carmen Sylva – Fluturi sărutându-se”, creată special pentru această ocazie, având la bază poemul cu același nume scris de prima regină a României. Totul, pe muzica lui George Enescu (Balada op. 4 pentru vioară și pian), în interpretarea pianistei Ana Silvestru și a violonistului Rafael Butaru.

Spectacolul va avea loc luni, 20 ianuarie 2020, de la ora 20:00, pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, cu casa închisă.

Nominalizată de Dance Europa pentru rolul din „Marguerite și Armand” (2015) la categoria Outstanding Performance by a Female Dancer (Interpreare remarcabilă a unei dansatoare), Marina Minoiu vine de la The Royal Danish Ballet, după ce a fost prim-solistă la Opera Națională București.

„Număr orele până la Gală, când vom celebra, alături de publicul din România atât de drag mie, arta, dansul și cultura românească, având în gând personalitatea Reginei Elisabeta”, a spus balerina Marina Minoiu.

Oleg Ivenko, prim balerin la Tatar Academic State Opera și Ballet Theatre Musa Djalil (Kazan, Russia), vine la București după ce a devenit celebru la Hollywood pentru rolul principal (Rudolf Nureyev, considerat unul dintre cei mai mari balerini ai secolului 20) din filmul The White Crow, unde a jucat alături de Ralph Fiennes și Sergei Polunin.

Artiști remarcabili, din toate colțurile lumii

Gala de Balet „Carmen Sylva”, organizată de Asociatia Literati, proiect unic al balerinei Alice Minoiu, este o demonstrație de grație și tehnică desăvârșită, dedicată personalității Reginei Elisabeta a României, al cărei pseudonim literar a fost „Carmen Sylva”. Doisprezece balerinim doi muzicieni, un actor, de pe trei continente, vor susține spectacole în cadrul galei.

Evenimentul va fi de asemenea prilejul de a o vedea pe celebra Iana Salenko în „Moartea lebedei” sau de a ne bucura de interpretarea Francescăi Velicu și a lui Brooklyn Mack a Pas de Deux „Diana și Acteon” – coregrafia lui Sir Frederic Ashton.

Considerată de revista Dance Magazine „exemplu strălucitor al unei cariere fulminante în baletul secolului XXI”, Iana Salenko este prim-solistă la Staatsballet Berlin și invitat permanent la Royal Ballet din Londra. A mai fost în București în 2013, pentru La Sylphide.

Recompensată la vârsta de 19 ani cu Premiul Olivier pentru performanță remarcabilă în dans datorită rolului din „Le Sacre Du Printemps” – The Chosen one (Pina Bausch, 2018), Francesca Velicu este balerină la English National Ballet din 2016.

Inclus de revista Dance Magazine în clubul select al celor „25 to Watch”, Brooklyn Mack este un artist independent. După performanța din Corsarul, pus în scenă anul trecut la Metropolitan Opera House împreună cu American Ballet Theatre, Washington Post a scris că „Mack străbate în trei pași scena de la Met, care este una dintre cele mai mari din lume”.

Evenimentul este organizat cu sprijinul: Muzeul Național Cotroceni, Institutul Cultural Român, Primăria Sinaia și Cazino Sinaia, Casa de balet.

Foto: Marina  Minoiu, sursa Foto Diana Năsulea

Foto: Oleg Ivenko, sursa: Arhiva personală

 

 

×
Inchide