GÂNDUL LIVE. Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Toate țările sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid!

GÂNDUL LIVE. Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Toate țările sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid!
GÂNDUL LIVE. Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Toate țările sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid!
Publicat: 11/11/2020, 12:55
Actualizat: 11/11/2020, 13:58

Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cursa pentru lansarea unui vaccin anti-Covid, la nivel global și în ce măsură este pregătită România să iasă din criza coronavirusului, din punct de vedere medical.

E un moment istoric pentru noi toți, în privința sănătății noastre. E adevărat că acest context pe care îl trăim de câteva luni a adus în atenția tuturor ceea ce ar fi trebuit să fie dintotdeauna în atenția noastră – sănătatea.

Eu cred că, dacă ne uităm în urmă cu șapte-opt luni, când ne-am izbit de această problemă, ne-am întors înapoi la știință, la investiția în tratamente de ultimă generație.

Toate țările globului sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid, investesc sume considerabile de bani în dezvoltarea lui. Când e nevoie se poate. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple doar în criză. Medicamentele inovatoare au dovedit utilitatea și contribuția majoră la sănătate.

Între 2000-2009 speranța de viață a crescut cu 1,74 de ani, 73% din acest succes se datorează medicamentelor inovatoare.

Fiecare zi contează, pentru anumiți pacienți. Când ai acces la un tratament de ultimă generație poate fi ultima speranță.

În ultimul an autoritățile din România au înțeles această nevoie.

„Așteptăm vestea vaccinului. Mobilizarea a fost exemplară”

Cred că fiecare dintre noi așteptăm vestea vaccinului. Sunt vești bune, industria s-a mobilizat exemplar. Chiar de la primele ore s-au depus toate eforturile necesare, aici a fost și meritul Comisiei Europene, care s-a implicat activ. Rezultatele se văd: din 180 de studii clinice sunt câteva în fază finală, sunt patru companii foarte aproape de a lansa un vaccin pentru Covid. Suntem foarte, foarte aproape, bineînțeles că agențiile de reglementare au un rol important, de a aproba în regim de urgență aceste vaccinuri, dacă se dovedesc eficiente. Să ne aducă liniștea mult dorită.

E un mare adevăr. Nu avem informații certe vizavi de rata de acceptare acestui vaccin în România. E normal. Oamenii își pun întrebări. Rolul nostru , în parteneriat, autorități, media, industria pharma, un rol major în a educa populația.

Care sunt beneficiile vaccinării, riscurile… Au și acele efecte adverse, foarte bine studiate, sunt la nivelul locului vaccinării. Dar toate informațiile trebuie să ajungă la populație, astfel încât fiecare să ia decizia potrivită.

Ideea de impunere e foarte greu de sugerat, dar am toată încrederea că o populație educată va veni în întâmpinarea vaccinării.

Am auzit la nivelul Min. Sănătății că sunt planuri acolo. De cele mai multe ori aceste vaccinuri merg mai întâi prin INSP, DSP-uri, merg la grupele aflate la risc, bineînțeles, personalul medical, e o bătălie, o luptă pentru viață. Mă înclin în fața tuturor medicilor, poate că dragostea noastră nu e destul de puternică să treacă de acest ecran… Pentru ei e mai facil accesul.

„Este necesar ca 95% din populație să accepte vaccinarea”

Important e să avem vaccinul, să fie aprobat, să înceapă să ajungă în cantități suficiente, pentru a asigura rata de vaccinare necesară imunității colective.

E necesar ca 95% din populație să accepte vaccinarea și să accepte această imunitate colectivă.

Ceea ce noi am trăit în pandemie a fost un regim accelerat de cercetare și dezvoltare. Lucrurile stau altfel în cazul dezvoltării unui medicament, vaccin nou – 10-15 ani pentru un medicament, ca să se dovedească beneficiul, să fie considerat sigur.

Costurile sunt imense. O companie farmaceutică poate investi 2 miliarde de dolari în dezvoltarea unui medicament. Dacă din cele 10.000 de molecule poate una singură răzbate lungul drum al dezvoltării și punerii pe piață. Costă ani de muncă, de transpirație a echipei din spatele acestui produs.

S-a dovedit din nou utilitatea studiilor clinice. Toți așteaptă vaccinul anti-Covid. Sunt organisme care sunt foarte atente la toate aspectele implicării pacienților în studii clinice. Toate miturile cu cobai sunt niște povești greu de acceptat, mai ales de oameni care știu exact ce se întâmplă… Sunt o gură de oxigen pentru orice țară, mai ales pentru România, care nu este la nivelul standardului UE. Studiile clinice pentru acei pacienți care se leagă de orice speranță sunt acea gură de oxigen.

România stă prost la capitolul studii clinice

Din păcate, în România, din cauza birocrației, numărul studiilor clinice a scăzut dramatic, chiar cu 40%. În 2019, am fost la nivelul Bulgariei, deși avem o populație dublă. Și ungurii au avut dublul studiilor clinice din România.

Pierdem bani frumoși, pe nivelul populației din România, capacitatea de absorbție pe studii clinice ar putea duce la 800 milioane de euro. Din păcate am atras doar 70 milioane euro.

Ne-am dat seama că un sistem rezilient nu poate fi construit din bucățele. Trebuie finanțat cum trebuie, din păcate România e pe un loc ultim la nivelul PIB alocat. Primul lucru ar fi să trecem de la percepția de cheltuială la cea de investiție în sănătate, să alocăm bani progresiv, pentru a crea o politică a medicamentelor care să evite crizele.

„Covid, o presiune în plus”

Noi ne-am confruntat ani de zile cu celebra taxa clawback, care ne-a încetinit. Sunt foarte multe lucruri care se pot face, trebuie doar un pic de așezare la masa dialogului, ar fi important să se creeze acel consiliu strategic pentru sănătate, pentru a stabili cele cinci axe strategice pentru următorii ani.

Revin la ce spuneam. Politica medicamentului, încurajarea companiilor să aducă medicamente noi, trebuie făcută cu foarte mult raționament, luând în calcul că o politică a celui mai mic preț din Europa, coroborată cu o taxă penalizatoare de 25% descurajează acest lucru.

Realmente s-au făcut pași, am discutat cu autoritățile, suntem încrezători că există bunăvoință. Atmosfera generată de Covid a venit ca o presiune în plus, dar o lecție de viață importantă.”, a declarat Alina Culcea la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii